Επιστολή Τατάρ σε Αναστασιάδη-Ετοιμάζει αντιπρόταση για αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα απαρτίζονται από στοιχεία που θα προστατεύουν την ισότητα των δύο πλευρών, θα αποφέρουν κοινό όφελος και συνεργασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» για την απαντητική επιστολή του Ερσίν Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για τα ΜΟΕ.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από τη σχέση συνεργασίας που θα δημιουργηθεί, η οποία, όπως σημειώνεται, θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η περιοχή και ο κόσμος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απαντητική του επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, 20 Ιουνίου, ο Τ/κ ηγέτης έγραψε ότι οι λεγόμενες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, που είναι «ανύπαρκτες» και «ξεπερασμένες, αποτελούν μέρος της εξαντλημένης βάσης της ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο.

Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΟΕ τίθεντο συνεχώς και στο παρελθόν και ο μόνος λόγος αποτυχίας τους ήταν ο στόχος της ε/κ πλευράς να επεκτείνει την εξουσία της στο ψευδοκράτος, παραβιάζοντας την κυριαρχία του.

Ο κ. Ταταρ, αναφέρεται, έγραψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εάν είναι ειλικρινής όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να απαιτήσει την άρση «της πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στον λαό μας», λέγοντας ότι αυτή η πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις επί του εδάφους της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει, η βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και για να ξεκινήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ.

Ο λόγος, συνέχισε, που το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 59 χρόνια είναι η άρνηση να αποδοθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τ/κ και η σημερινή πραγματικότητα, όπως ανέφερε, απαιτεί όπως οι Τ/κ χρησιμοποιούν αυτά τα νόμιμα δικαιώματα όπως και οι Ε/κ.

Για μια δίκαιη και διαρκή συμφιλίωση θα πρέπει να εξαλειφθεί η υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ των δύο πλευρών και για αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, επανέλαβε ο κ. Τατάρ.

Σύγκρινε το Κυπριακό με το κουρδικό ζήτημα

Εξάλλου, νέα κριτική στην ελληνοκυπριακή κοινότητα άσκησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του συσχέτισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με το κουρδικό ζήτημα. Είπε εξάλλου ότι εάν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ο παράνομος «Μπαϊράκ» μεταδίδει ότι μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση, σε εκπομπή του CNN Türk, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, σε είδηση της τουρκικής εφημερίδα Hurriyet στην οποία γίνεται αναφορά σε Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο, το όνομα του οποίου σχετίζεται με την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ο οποίος – σύμφωνα με το δημοσίευμα – συμμετείχε σε άσκηση της Εθνικής φρουράς.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση. Καταδικάζουμε κάθε είδους τρομοκρατία κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας». «Στην ελληνοκυπριακή πλευρά λειτούργησε παράρτημα του ΡΚΚ [Σ.Σ. ο Τ/κ ηγέτης αναφέρεται στο άνοιγμα γραφείου του «Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης» στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας]. Είναι μεγάλο σκάνδαλο και ντροπή το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Ο κ. Τατάρ άσκησε επίσης, κριτική και στην Ελλάδα προβάλλοντας τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς στα ελληνοτουρκικά. Ακόμη, υποστήριξε πως «έχουμε το δικαίωμα στην κυριαρχία στην Κύπρο. Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», είπε.

«Υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο. Ένας από τους δύο ιδρυτικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο τουρκοκυπριακός λαός. Το κράτος μας βασίζεται στο νόμο. Δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το κράτος μας με τη νέα μας πολιτική και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Εάν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνέχιση της εγγύησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας», ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ