Eνεργότερη παρέμβαση της ΕΕ προς Τουρκία ζήτησε από τον εισηγητή της ΚΣΣΕ ο Χ. Γεωργιάδης

Την ανάγκη ενεργότερης παρέμβασης της ΕΕ ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και την αδιαλλαξία της και να δεσμευτεί πραγματικά σε μια ευρωπαϊκή πορεία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης στον εισηγητή της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ιταλό Βουλευτή Piero Fassino. 

Σε συνάντηση που είχαν ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τον κ. Fassino για τις αυξανόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  με ειδικότερη αναφορά στις νέες προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. 

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το θέμα της επιστροφής στην Αμμόχωστο των νόμιμων κατοίκων της αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος που να οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Τόνισε την ανάγκη ενεργότερης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά και την αδιαλλαξία της και να δεσμευτεί πραγματικά σε μια ευρωπαϊκή πορεία.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής, νοουμένου ότι θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, θα εγκαταλείψει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και θα επιδείξει πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κράτους και να εγγυάται την ασφάλεια και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού στο σύνολό του, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ