Κοντά στην χρυσή τομή για το χαλούμι-Αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος

Ολοκληρώθηκε κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό, με θέμα το χαλούμι, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται κοντά στη εξεύρεση κοινής λύσης, ενώ αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί ο διάλογος, με όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χαλουμιού, ώστε να καταλήξουν από κοινού με την Κυβέρνηση, σε λύσεις που θα ικανοποιούν. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία επαναβεβαιώνεται ότι το προϊόν με την ονομασία χαλούμι είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καδής, ανέφερε πως έγινε ένας δημιουργικός διάλογος, στο πλαίσιο του οποίοι ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσίασε την γνωμάτευσή του. «Οι τυροκόμοι κατέθεσαν τις ανησυχίες τους και πρέπει να πω ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και μπήκαν κάτω πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις, ως προς τον τρόπο απάντησης σε αυτές τις ανησυχίες, που έχουν διατυπωθεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη σύσκεψη για το χαλούμι στο Προεδρικό-Στο τραπέζι γνωμάτευση Εισαγγελέα

Ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τις υπόλοιπες ομάδες, που εμπλέκονται στην παραγωγή χαλουμιού. «Θα συζητήσουμε τις λύσεις που προτάθηκαν και συζητήθηκαν σήμερα και με τους υπόλοιπους φορείς και ο στόχος είναι να φτάσουμε σε κοινές αποφάσεις, μέσα από τις οποίες θα προστατεύεται το πολύτιμο προϊόν που παράγεται στον τόπο μας και φέρει το όνομα χαλούμι. Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος είναι να παράγεται χαλούμι ως ΠΟΠ με διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας».

Ο κ. Καδής ξεκαθάρισε πως πριν ολοκληρωθεί ο διάλογος, δεν μπορούν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες των όσων συζητήθηκαν. «Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, για να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν τις ανησυχίες των τυροκόμων». 

Σε ερώτηση αν θα δοθούν αποζημιώσεις ή αν θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο για να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ο κ. Καδής είπε ότι «λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχουν αποθέματα» και πρόσθεσε πως «μέσα από τις λύσεις που συζητάμε αντιμετωπίζεται και αυτό το ζήτημα με ικανοποιητικό τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσμα στην Κυβέρνηση από ΠΕΚ για να προχωρήσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλούμι

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που τους έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα δεδομένα, από τη δική τους πλευρά, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική. 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε μεγάλο βήμα προς την οριστική λύση, με βάση τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Ήρθαμε στη συνάντηση με θετική διάθεση και συγκεκριμένες προτάσεις, για να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις και να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του χαλουμιού, ως εθνικό μας προϊόν».

Κληθείς να σχολιάσει τις κόκκινες γραμμές τους, ως σύνδεσμος, ο κ. Πέτρου υπέδειξε πως «εμείς είχαμε τις θέσεις μας, πάντα και πάνω σε αυτές ήταν και οι αρχές λύσεις του υπουργού, να μην χυθεί λίτρο από κανένα κτηνοτρόφο και να μην χαθούν οι εξαγωγές. Πάνω σε αυτό πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μόνο με προδιαγραφές ΠΟΠ το χαλούμι-Συγκαλεί σύσκεψη ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν