Άλλα η ΕΔΕΚ, άλλα η ΔΕΟΚ για το ΓεΣΥ

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε σχέση με την εφαρμογή και την πορεία του ΓεΣΥ παρουσιάζουν από τη μια η ΕΔΕΚ κι από την άλλη η συνδικαλιστική οργάνωση ΔΕΟΚ, η οποία ως γνωστό αποτελεί κομμάτι του κόμματος των Σοσιαλιστών. Μάλιστα η ΔΕΟΚ προχωρεί και ένα βήμα παρακάτω, προειδοποιώντας όσους προχωρούν σε προτάσεις για να αλλάξουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.  

Ειδικότερα η ΕΔΕΚ σε ανακίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο απολογισμός των τριών χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ είναι επιβεβλημένος ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις. Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Παναγιώτου, σημείωσε πως, «ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η νομοθεσία διαστρεβλώνει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και στερεί από τους πολίτες την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Προεδρίας για ΓεΣΥ-Στόχος να παραμείνει ανθεκτικό και προσβάσιμο

Και πρόσθεσε: «Μέσα από το μνημόνιο ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εισάγεται το πολυασφαλιστικό και η δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων, ενώ σύμφωνα με γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας στα συμβόλαια ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υπάρχουν παρανομίες οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί. Την ίδια στιγμή η ελεγκτική υπηρεσία σημειώνει σε έκθεσή της την τεράστια διασπάθιση χρημάτων χωρίς να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη ποιότητα περίθαλψης.

«Σε ότι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια», συνέχισε, «δεν έχει προχωρήσει η αναβάθμισή τους και η πλήρης οικονομική τους βιωσιμότητα ώστε να καταστούν η πραγματική ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Τέλος, παραμένει η μεγάλη λίστα αναμονής για επίσκεψη σε ορισμένες ειδικότητες, με κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών».

«Η ΕΔΕΚ για όλα τα πιο πάνω προειδοποίησε έγκαιρα και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για διόρθωση των προβλημάτων που εντοπίζονται. Παρά τις αντιδράσεις όλων αυτών που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ξένα προς αυτά του ασθενή, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ που να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες όλων των πολιτών με απώτερο στόχο  όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», κατέληξε η κα. Παναγιώτου.

Σε ανακοίνωση της η ΔΕΟΚ, σημειώνει πως ο απολογισμός του ΓεΣΥ στα τρία χρόνια λειτουργίας του είναι θετικός. « Το ΓΕΣΥ κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πρώτες κρίσιμες δοκιμασίες πετυχαίνοντας  την συμμετοχή στο σύστημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιατρών και των νοσηλευτηρίων.  Κατάφερε να καθιερωθεί και να εδραιωθεί στην συνείδηση των πολιτών.  Αυτό που απαιτείτε τώρα και θα πρέπει ο ΟΑΥ να θέση σε προτεραιότητα, είναι η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος».

Τα προβλήματα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι οι καταχρήσεις, η μη ένταξη των πρώτων βοηθειών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, οι μεγάλες λίστες αναμονής σε ιατρικές ειδικότητες, η αδυναμία ένταξης καινοτόμων φαρμάκων και οι καταχρηστικές πρακτικές ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Την ίδια ώρα η ΔΕΟΚ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους εξακολουθούν να υποσκάπτουν με προτάσεις, πρωτοβουλίες και δήθεν ρηξικέλευθες ιδέες την φιλοσοφία και τον μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓΕΣΥ ότι θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να περιφρουρήσει την μεγάλη αυτή κατάκτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει