Επίθεση Πελεκάνου σε Τατάρ-«Η απόρριψη της πρότασης δείχνει την αδιαλλαξία τους»

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ωφελεί εξίσου τις δύο κοινότητες, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, εκφράζοντας λύπη για την απόρριψη των προτάσεων από την τ/κ πλευρά.  

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τρίτη το γραφείο του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ότι «είναι με λύπη που έχουμε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την οποία απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει την πρόταση Αναστασιάδη με επίθεση ο Τατάρ-«Δεν είναι ειλικρινής»

Μια πρόταση, συνεχίζει, «που ωφελεί εξίσου και τις δύο κοινότητες και στόχο είχε τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, που θα οδηγούσε σε επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Η απόρριψη, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «δεν αποδεικνύει πάρα μόνο την αδιαλλαξία της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Μια θέση που είναι σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που υποσκάπτει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά και αποδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Τουρκίας και των όσων ανέλαβαν αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων να εκφράζουν τις επιδιώξεις της Άγκυρας».

Συναφής με την πιο πάνω διαπίστωση είναι και το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, λέει καταληκτικά ο κ. Πελεκάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με γνωστή συνταγή η προσπάθεια Αναστασιάδη να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το γραφείο του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτέθηκε προσωπικά στον Νίκο Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι ειλικρινής. Την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα πως τυγχάνουν επεξεργασίας προτάσεις του ψευδοκράτους που, όπως υποστηρίζει, θα συμβάλλουν στην οικονομία και την ευημερία «των δύο λαών, της Κύπρου και της περιοχής, στη βάση του σεβασμού των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων» και οι οποίες θα κοινοποιηθούν σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όταν οριστικοποιηθούν.

Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους ο Τατάρ τους κάλεσε πως εάν επιθυμούν να οικοδομήσουν εμπιστσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρέπει πρώτα να αποδείξουν την ειλικρίνειά τους και να βάλουν τέλος στις προσπάθειές της παρεμπόδισης των Τουρκοκυπρίων σε όλους τους τομείς.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αντ’ αυτού η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα σε κάθε τομέα «χρησιμοποιώντας το καθεστώς που καταχράται με τη διεκδίκηση του αποκαλούμενου μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους του νησιού της Κύπρου και από την άλλη προσπαθεί να πείσει τους αρμόδιους κύκλους ότι προσπαθεί να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτή η συμπεριφορά είναι απλά ανειλικρινής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραλλήλισε τουρκική και ρωσική εισβολή ο Πρόεδρος-«Η ουκρανική πληγή απηχεί και τα όσα βίωσαν οι Κύπριοι»

Δειτε Επισης

Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας