Καταγγέλλουν στους Ευρωπαίους την τουρκική προκλητικότητα Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

Για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τις νέες ενέργειες της κατοχικής χώρας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του τις νέες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων αλλά και γενικότερα την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης και τις αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει τους Ευρωπαίους για τουρκικές προκλήσεις και Κυπριακό ο Αναστασιάδης

«Ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τους ομολόγους του να υπογραμμίσουν και αυτοί προς την Άγκυρα τη σημασία τερματισμού των προκλήσεων και την επαναφορά του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης, στη βάση των όσων προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, θα τους ενημερώσει, επίσης, δια ζώσης για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιέξοδου, μεταξύ άλλων μέσω της επιστολής που είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συνδράμουν στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η διαιώνιση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός, ούτε βεβαίως της ίδιας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε πως, όσον αφορά τα θέματα του Κυπριακού, συμπεριλαμβανόμενων και των νέων έκνομων ενεργειών από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και των ενεργειών που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιέξοδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται εκτενώς σε επιστολές που έχει αποστείλει πριν από μερικά 24ωρα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας»

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συνεδρία.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με αποφασιστικότητα, είπε. «Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει του εταίρους για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η χώρα μας πάντα είναι υπέρ του διαλόγου αλλά δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα προασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι τουρκικές ενέργειες δεν αποτελούν προτεραιότητα στην ατζέντα της συνόδου, καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται τα μέτρα κατά της Ρωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

 

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών