Αιχμές Προέδρου στη διεθνή κοινότητα-Ζητά ανάλογη ευαισθητοποίηση με Ουκρανικό

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: N. Αναστασιάδης: Φανταστείτε οι Ρώσοι να θέλουν να είναι εγγυητές της Ουκρανίας

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Αμερίκου Αργυρίου, στη Λεμεσό, ερωτηθείς κατά πόσο ανησυχούν οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος είπε ότι «κάθε πρόκληση σίγουρα πρέπει να ανησυχεί».

Σημείωσε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις ή σοφότερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας και ότι αυτός ο παρατηρούμενος αναθεωρητισμός δεν θα συνεχίσει και δεν θα συνεχίσει αν επιτέλους ευαισθητοποιηθούν, κάποιοι οι οποίοι σήμερα ορθώς πράττοντας αντιδρούν σε κάτι ανάλογο που συνέβη με τη Ρωσία».

Για το θέμα του αναθεωρητισμού, ο Πρόεδρος, είχε μιλήσει και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 24, αφού σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορούμε να μιλήσουμε για οριστικό διαχωρισμό της Κύπρου, σημείωσε ότι «θέλω πάνω απ’ όλα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω σε κρίσιμα ερωτήματα που εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, βεβαίως απασχολούν, με βάση και τα νέα δεδομένα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που γίνεται με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο. Μου δίνετε την ευκαιρία να δώσω κάποιες παράλληλες ενέργειες χωρών που με τον αναθεωρητισμό επιδιώκουν να ανατρέψουν είτε γεωγραφικά είτε δεδομένα που η ιστορία καταγράφει».

Όπως εξήγησε, «θέλω να πω ότι ναι, μπορεί να έχει περάσει μία σημαντική περίοδος χρόνου και αποτελεί κίνδυνο πάντοτε η παρέλευση του χρόνου χωρίς πρόοδο. Όμως αυτό που θέλω να σας πως είναι πως ποτέ δεν πάψαμε σαν ελληνοκυπριακή πλευρά να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης, με σημαντικές μάλιστα υποχωρήσεις». 

Επισήμανε ακόμα πως «η Κύπρος ήταν ενιαία, οι κάτοικοι κατοικούσαν σε μικτά χωριά και πόλεις. Με την τουρκική εισβολή υποχρεώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι να μεταφερθούν στον Βορρά και οι Ελληνοκύπριοι στον Νότο. Για να καταλάβετε, το 1/3 του πληθυσμού είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, οι Ελληνοκύπριοι δηλαδή που εγκατέλειψαν περιουσίες σπίτια, κτλ. Έκτοτε, καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες, πέτυχαμε πρόοδο σε σημαντικά κεφάλαια, πλην όμως πάντα συναντούσαμε μια αδιάλλακτη στάση από πλευράς Τουρκίας, η οποία επιμένει πως θα πρέπει να είναι εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ή για τους Τουρκοκύπριους, ενώ την ίδια ώρα μέσα από προτάσεις που υποβάλλονται από τους Τουρκοκύπριους και υπαγορεύονται από την Τουρκία, για κάθε απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης όπως θα μετεξελισσόταν – όπως έχουμε συμφωνήσει να μετεξελιχτεί η Κυπριακή Δημοκρατία – απαιτούν να έχουν μια θετική ψήφο (η Τουρκία). Αυτό καταλαβαίνετε, καθιστά τη μειοψηφία να κυβερνά την πλειοψηφία. Δηλαδή μετατρέπει το νέο καθεστώς πραγμάτων σε ένα προτεκτοράτο στην ουσία της Άγκυρας. Γιατί το λέω, διότι από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν, με οδηγίες της Άγκυρας, αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας με χιλιάδες Τούρκους υπηκόους οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο βόρειο τμήμα. Υπάρχουν 35,000 Τούρκοι στρατιώτες (τουρκικός στρατός), οικονομικά ελέγχονται απόλυτα από την Τουρκία, πολιτικά ελέγχονται απόλυτα από την Τουρκία, με αποτέλεσμα δεν θα ήταν παρά μόνο ένα εξάρτημα, όπως είναι δυστυχώς και σήμερα».

Υπάρχουν φωνές Τουρκοκυπρίων, είπε, «που αντιδρούν στην μετατροπή μιας κοινότητας η οποία πίστευε στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους σε ισλαμοποίηση. Αυτό ενοχλεί πολλούς Κύπριους, τη συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Να σημειώσω κάτι ακόμη: οι συμπεριφορές της Τουρκίας όπως καταγράφονται, η «Γαλάζια Πατρίδα», δεν είναι δικό μας εύρημα. Είναι ένας αναθεωρητισμός της Τουρκίας που δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο, αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο. Επεμβαίνει στη Λιβύη, επεμβαίνει στη Συρία, επεμβαίνει το Ιράκ. Δηλαδή, υπάρχει ένας μεγαλοϊδεατισμός από την πλευρά της Τουρκίας ότι θα πρέπει κατά τη δική της βούληση να είναι και η επίλυση των προβλημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προωθεί τα ΜΟΕ ο Κασουλίδης-«Τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν θα προσφέρονται πάντα»

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης