Ανοίγει ο δρόμος εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη»-Προανήγγειλε εξόρυξη η NewMed Energy

Θετικά νέα που αποτελούν, ένα ακόμα βήμα στο ομολογουμένως δύσκολο αλλά και ήδη αρκετά καθυστερημένο χρονικά εγχείρημα της Κύπρου, να εξορύξει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της, επιφύλασσε η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Η Ισραηλινή εταιρεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS ανακοίνωσε ότι προχωρά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, συμμετέχοντας με ένα γεωτρύπανο.   

Αν και δεν αποκάλυψε τα χρονοδιαγράμματα για την εξόρυξη του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, ο CEO της εταιρείας, δήλωσε πως επήλθε συμφωνία με όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο. 

Η NewMed ανακοίνωσε καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 84 εκατομμυρίων δολαρίων, από 115 εκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου το  πρώτο τρίμηνο του 2022, ανήλθαν σε 247 εκατομμύρια δολάρια, από 216 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

Η εταιρεία είναι επίσης βασικός μετόχος στο μεγάλο ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, ενώ η κύρια αγορά της είναι η Αίγυπτος με την Ιορδανία να ακολουθεί.

Μπαίνει τρυπάνι και στο έξι

Στο μεταξύ χθες, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι, με την έλευση του πλοίου-γεωτρύπανου «Tungsten Explorer», έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της γεώτρησης «Cronos-1»στο Τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Τις εργασίες της γεώτρησης θα παρακολουθεί επί συνεχούς βάσης το προσωπικό της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Μάρτιο, η ExxonMobil πραγματοποίησε την πρώτη επιβεβαιωτική γεώτρηση για το 2022 στο κοίτασμα Γλαύκος, εντός του τεμαχίου 10. Αυτή ήταν και η πρώτη επιστροφή στο ενεργειακό πρόγραμμα, μετά τη διακοπή που προκάλεσε η πανδημία. 

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο