Ζήτησε ανάμειξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό ο Μητσοτάκης-«Κανείς δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών»

Η αγορά αεροσκαφών τύπου F-35 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι διμερείς σχέσεις το Κυπριακό, ενεργειακά ζητήματα και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν στην ατζέντα των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι αρκετά ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη  στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας ΗΠΑ βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους και η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς θα προχωρήσει η Ελλάδα μετά το 2028, Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιθυμία της Ελλάδας είναι να γίνει μια μακροχρόνια επένδυση.

Το Κυπριακό ήταν ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε στο Λευκό Οίκο και όπου ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την ανάμειξη των ΗΠΑ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δύο κρατών. Επίσης, μίλησε για περιφερειακά θέματα που αφορούν την Τουρκία στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών τέθηκε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και τις υπερπτήσεις σε ελληνικό έδαφος και όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές “ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο τοπίο που έχει γίνε πιο σύνθετο μετά την Ουκρανία”.

Το φυσικό αέριο ήταν ένα ακόμη θέμα που συζήτησαν Μητσοτάκης και Μπάιντεν και συγκεκριμένα η ιδέα ενός πλαφόν κάτι που θα γίνει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ ενώ σε πρώτη φάση ένας πρώτος συντονισμός γίνεται σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής.

Μάλιστα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση των δύο ανδρών ήταν παρών και ο σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ενέργειας κ. Χοκστάιν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ορίσει ειδικό σύμβουλο για θέματα ενέργειας το Νίκο Τσάφο.

Όσον αφορά τον αγωγό East Med, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου του φυσικού αερίου από την ανατολική μεσόγειο ενώ τόνισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μέχρι την Ουκρανία με φυσικό αέριο.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία