Ξεκινά γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο τον Ιούλιο το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις επεφύλασσε για τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΟ, Μελίχ Χαν Μπιλγίν, ο οποίος τους ενημέρωσε για το πώς εξελίσσεται το γεωτρητικό πρόγραμμα στη χώρα.  

Η πρώτη σημαντική ανακοίνωση, ήταν η έναρξη παραγωγής 10 εκατομμυρίων κυβικων μέτρων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και η δεύτερη, η έναρξη ερευνών και από το τέταρτο γεωτρύπανο που αγόρασε η χώρα.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ενημέρωε τους Τούρκους βουλευτές ότι μέχρι σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα ανακαλύφθηκαν 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την πρώτη παραγωγή να αναμένεται εντός του 2023.

Ο Μπιλγκίν σημείωσε ότι πέρυσι έγιναν συνολικά 112 γεωτρήσεις στην ξηρά και συνολικά προγραμματίζονται 150 γεωτρήσεις για φέτος, εκ των οποίων οι 95 για εξερεύνηση και οι 55 για παραγωγή.

Σε ότι αφορά τα γεωτρύπανα, ο Μπιλγκίν υπενθύμισε στους βουλευτές ότι η Τουρκία διαθέτει τρία γεωτρύπανα, ενώ το τέταρτο είναι καθοδόν, καθώς επίσης και δύο σεισμικά σκάφη. Σε ότι αφορά το τέταρτο γεωτρύπανο, αφού ετοιμαστεί και εξοπλιστεί, προορίζεται για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Ήδη το συγκεκριμένο γεωτρύπανο βρίσκεται στο λιμάνι της Τασούτσου βόρεια τον Κύπρο, και αναμένεται πως μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο για να πραγματοποιήσει έρευνες.

Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο ο πρόεδρος του ΔΣ της ΤΡΑΟ, εάν αυτές οι έρευνες θα γίνουν παράνομα σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως, θέλοντας να καταδείξει πόσο συμφέρουσες είναι οι έρευνες που πραγματοποιούνται στην Τουρκία από τα γεωτρύπανα της ΤΡΑΟ, σε σχέση με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούν ξένες εταιρίες, ισχυρίστηκε ότι το κόστος γεωτρήσεων στις βαθιές θάλασσες είναι 246 εκατομμύρια δολάρια με ξένους και 33 εκατομμύρια δολάρια με τις δυνατότητες της TPAO. «Αυτό είναι ένας δείκτης της ανταγωνιστικής και βιώσιμης ισχύος μας στις βαθιές θάλασσες», είπε ο Μπιλγκίν.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων