Σκέφτεται μετάβαση σε «προεδρικό» σύστημα στα κατεχόμενα ο Σουτζούογλου

Την πληροφορία ότι ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου εκφράζει ενδιαφέρον για την μετάβαση των κατεχομένων σε «προεδρικό» σύστημα φέρνει στο προσκήνιο ο τουρκοκυπριακός Τύπος. Η πληροφορία βρίσκει αντίκτυπο στα πλαίσια του οδικού χάρτη των πρώτων 100 ημερών της «διακυβέρνησης» του κ. Σουτζούογλου. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Ντιγιαλόγκ» γράφει ότι σημαντικές αλλαγές προβλέπει το «συμβόλαιο 100 ημερών» που ετοίμασαν τα κόμματα Δημοκρατικό (ΔΚ) και της Αναγέννησης (ΚΑ), τα οποία είναι εταίροι στην 39η «κυβέρνηση» που σχηματίστηκε υπό τον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Φαΐζ Σουτζούογλου.

Ένα από τα σημαντικότερα άρθρα του οδικού χάρτη της «κυβέρνησης» που έχει την μορφή διακοίνωσης, είναι η τροποποίηση του «εκλογικού συστήματος».

Υποστηρίζεται ότι ο Σουτζούογλου «βλέπει ζεστά» την πρόταση των DP και YDP για υιοθέτηση του «προεδρικού συστήματος».

Παραδέχεται την κρίση στην «κυβέρνηση» του ο Σουτζούογλου

Την ίδια ώρα, ο «πρωθυπουργός» παραδέχθηκε δημοσίως ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της τρικομματικής «κυβέρνησης» μέχρι στιγμής δεν έχει ξεπεραστεί. Ο κ. Σουτζούογλου κατηγόρησε το κίνημα των εποίκων με το σκεπτικό ότι προκαλεί πολιτικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την «Χαμπέρ Κίπρις», ο κ. Σουτζούογλου κάνει δεύτερες σκέψεις για το μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών και ρυθμίσεων για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας «κυβέρνησης». Το Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ) επιμένει στην σημασία του συγκεκριμένου οδικού χάρτη. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΚΑ, το οποίο υποστηρίζουν οι έποικοι, θα συγκαλέσει τα κεντρικά όργανα του κόμματος για να εξετάσει την παραμονή του στην «κυβέρνηση». 

Από τα κεντρικά γραφεία του ΚΑ ανακοινώθηκε ότι «βαρεθήκαμε αυτούς τους καυγάδες. Πόσες φορές θα προκύψουν κρίσεις στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) χωρίς οι κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν το έργο τους». 

Σύμφωνα με την «Χαμπέρ Κίπρις», σε αντίθεση με το κίνημα των εποίκων, στο Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), ο Πρόεδρος Φικρί Ατάογλου επιθυμεί να συνεχίσει στην «κυβέρνηση», ενώ οι «βουλευτές» του κόμματος, οι Χασάν Τοσούνογλου και Σερχάτ Ακπινάρ επιμένουν να υπογράψουν το μνημόνιο.

Στο δημοσίευμα συμπεριλαμβάνεται και η πληροφορία ότι η προγραμματισμένη για αύριο, διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης θα αναβληθεί σε περίπτωση που ο κ. Σουτζούογλου δεν καταφέρει να πείσει τους «κυβερνητικούς» εταίρους του και το ΚΑ αποφασίσει να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός στο εσωτερικό της νέας «κυβέρνησης» πριν την ψηφοφορία εμπιστοσύνης

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»