Θέλει λύση του Κυπριακού στα λόγια ο Ερντογάν, ανεβάζει τους τόνους ο Ακάρ

Δίνουμε προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.    

Σε ομιλία του στο δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε  στους ξένους πρέσβεις στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι υποστηρίζουν κάθε είδους βήματα εξομάλυνσης που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή γύρω από τη Τουρκία.

«Δίνουμε προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και καταβάλλουμε προσπάθειες για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για την ειρήνη στην περιοχή μας με την απελευθέρωση των εδαφών του κατεχόμενου Αζερμπαϊτζάν. Συνεχίζουμε ειλικρινά τη διαδικασία εξομάλυνσής μας με τη γειτονική μας Αρμενία, ώστε αυτή η ευκαιρία να μην πάει χαμένη. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε νέες εντάσεις και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου έχουμε ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχουμε επιτύχει στις σχέσεις μας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα το τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την παλαιστινιακή υπόθεση και να υποστηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα. Από την άλλη, χαιρόμαστε που ο στρατηγικός μηχανισμός που δημιουργήσαμε με τις ΗΠΑ κατέστη λειτουργικός», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ένταξη στην Ε.Ε. 

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα έναρξης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του βρίσκεται σε «στρατηγική σημείο» ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντησή του με πρεσβευτές που βρίσκονται στην Τουρκία, ο Ερντογάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη σημασία της χωρας του σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας και ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει σε ξεκάθαρα βήματα το επόμενο διάστημα.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο , έχει δείξει πως η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ κυρίως στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας. Περιμένω από την ΕΕ να κάνει ξεκάθαρα βήματα και να λάβει υπόψη το όραμα μας για ένταξης και να μην παραδοθεί στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της», τόνισε ο Ερντογάν.

Ανεβάζει τους τόνους ο Ακάρ

Σε τελείως διαφορετικό πνεύμα κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ερντογάν, του Χουλουσί Ακάρ. Ο Ακάρ έθεσε θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο ενώ δεν έκρυψε και τον τουρκικό εκνευρισμό για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την Ελλάδα», «μάταιος κόπος τα εξοπλιστικά» δήλωσε ο Ακάρ.

Όπως επεσήμανε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία επιχειρεί να προμηθευτεί κάποια στιγμή μαχητικά F-16 καθώς η αγορά F-35 έχει αποκλειστεί, ενώ από την άλλη η Ελλάδα παίρνει 24 rafale, φρεγάτες belharra και συζητά για κορβέτες και πυραυλικά συστήματα. Τούρκος αναλυτής εξηγούσε πρόσφατα στο CNN Turk ότι τα rafale μπορούν να καταστήσουν «τυφλά» τα τουρκικά F-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ