Πέμπτη 18 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος

  18/04/2022 12:08
Επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος

Επανέλαβε την αποφασιστικότητά του για ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ ο Πρόεδρος

  18/04/2022 12:08

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών  συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στην παρουσία του Υπουργού Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Νιόβης Παρισσινού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε εκ νέου την αποφασιστικότητα του για την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ στη βάση της φιλοσοφίας που θεσμοθετήθηκε, διασφαλίζοντας τα οφέλη προς το σύνολο της κοινωνίας από τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε ποτέ στην Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη, οι οποίοι αποσκοπούν στη διαφύλαξη του ΓεΣΥ.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο «Ο Συνήγορος του Ασθενούς», το οποίο δημιουργείται για την καλύτερη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις επόμενες εβδομάδες. 

H ΟΣΑΚ ενημερώθηκε για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη δημιουργία εφαρμογής (application) η οποία θα δίνει το δικαίωμα στον ασθενή να εκφράζει το βαθμό ικανοποίησης του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας και υγείας εντός του ΓεΣΥ. Η υιοθέτηση της εφαρμογής θα δώσει συνάμα τη δυνατότητα εντοπισμού φαινομένων κατάχρησης του συστήματος. Η υπό αναφορά εφαρμογή θα είναι εξατομικευμένη και θα έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης των προσωπικών δεδομένων του χρήστη με το λογισμικό της πλατφόρμας του ΓεΣΥ.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέκρινε το αίτημα για αύξηση της ετήσιας χορηγίας της ΟΣΑΚ ενώ θα μελετηθεί το αίτημα τους για  χρηματοδοτική συνδρομή του κράτους για ανακαίνιση των κτιριακών τους υποδομών.

Άμεσα για νομοτεχνικό έλεγχο το νομοσχέδιο «Ο Συνήγορος του Ασθενή»

Αναφερόμενος, μετά τη συνάντηση στο νομοσχέδιο «Ο Συνήγορος του Ασθενούς», ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, είπε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία για τα Δικαιώματα του Ασθενή, είναι έτοιμο, συμπληρώνοντας ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα θα προωθηθεί άμεσα για νομοτεχνικό έλεγχο, για να πάει στη Βουλή για ψήφιση.

Εξέφρασε την ελπίδα πως πολύ σύντομα οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους αυτό τον ανεξάρτητο θεσμό, ο οποίος θα εποπτεύει και θα εφαρμόζει τα δικαιώματα των ασθενών στην Κύπρο.

Επίσης, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι έχουν συζητήσει και έχουν συμφωνήσει ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε μια εφαρμογή, η οποία θα αξιολογεί την ικανοποίηση των ασθενών από το σύστημα υγείας, από τις υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους ασθενείς, από το ΓεΣΥ και από τον ΟΚΥπΥ.

Χαιρετίζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Κουλούμας τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εμάς είναι ο εγγυητής της συνέχισης της μεγάλης μεταρρύθμισης, χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια, και στέκεται ανάχωμα σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις ή αλλαγές».

«Είμαστε», πρόσθεσε, «πολύ ικανοποιημένοι χαιρετίζουμε τη συνάντηση αυτή και εκφράζουμε προς όλους τους ασθενείς και προς όλους τους πολίτες χρόνια πολλά για την ημέρα αυτή. Η ΟΣΑΚ θα είναι πάντοτε πρωτοστάτης, για να διαφυλάσσει τα δικαιώματα των ασθενών και να τα εφαρμόζει με ακόμα πιο μεγάλη επιτυχία».

Ερωτηθείς για το θέμα των γιατρών που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ, αλλά εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που βρίσκονται εντός ΓεΣΥ, καθώς και για τις αλλαγές που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος στην προηγούμενη σύσκεψη, ο κ. Κουλούμας είπε ότι κατά τη συνάντηση το έχουν συζητήσει και έχουν συμφωνήσει πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να δοθεί ένα μεταβατικό στάδιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΣΑΚ με την ανανέωση των συμβάσεων θα πρέπει να ρυθμιστεί και αυτό το θέμα.

Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα, τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τη συζήτηση για διορισμό δύο γιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ και συγκεκριμένα του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, καθώς και του μέλους του ΠΑΣΙΝ , Μαρίνου Σωτηρίου, ο κ. Κουλούμας είπε πως «έχει τεθεί το ζήτημα της παρέμβασης του Προέδρου και για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος μας έχει επιβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το ΓεΣΥ».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας