Απορρίπτει τα ΜΟΕ, καρφώνει Κυπρο για τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ η Άγκυρα

«Το κεφάλαιο του εγγράφου για την Ανατολική Μεσόγειο όπου αναφέρεται η χώρα μας φαίνεται ότι υπαγορεύτηκε από τα δύο μέλη της ΕΕ που έχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα σε βάρος μας και επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του εν λόγω ευρωπαϊκού εγγράφου.    

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολίασε αρνητικά την επιμέρους αναφορά της Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ για την Ανατολή Μεσόγειο που εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υποστηρίζοντας πως αυτό το κεφάλαιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, την πρακτική, ακόμη και το κεκτημένο της ΕΕ και ως τέτοιο «είναι εκτός πραγματικότητας».

Σημειώνει δε ότι το έγγραφο αποτυγχάνει να δείξει τη σωστή κατεύθυνση και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «πυξίδα» ούτε μπορεί να ονομαστεί «στρατηγικό»

«Αυτό το έγγραφο αναμφίβολα θα καταστήσει την ΕΕ μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα οδηγήσει την Ένωση στις σωστές στρατηγικές», ισχυρίζεται και προσθέτει πως λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, «το γεγονός ότι το έγγραφο αγνοεί την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια χώρα και έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ από μια τόσο ρηχή προοπτική είναι ατυχές και δείχνει την έλλειψη οράματος της ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε με το ίδιο τροπάρι ο Τατάρ-«Το Βαρώσι άνοιξε και μετατράπηκε σε brand»

Απορρίπτει τα ΜΟΕ στο Κυπριακό
Την ίδια ώρα, αβάσιμα χαρακτήρισε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στην Τουρκία και στην «νότια Κύπρο», όπως χαρακτηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει να αναζητεί στήριξη από τρίτα μέρη και κυρίως από την ΕΕ για ΜΟΕ που προβλέπουν επιστροφή της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού σε αντάλλαγμα με το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της ΕΕ για εμπορικές και άλλες δραστηριότητες των Τ/κ, χαρακτηρίζοντας ως «ισχυρισμούς εκτός πραγματικότητας» το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να συζητά ΜΟΕ για το Κυπριακό με Τούρκους αξιωματούχους. 

Η Κίπρις ποστασί αναφέρει ότι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις ΜΟΕ των Ελληνοκυπρίων είναι «εξαντλημένες προτάσεις με στόχο την απομάκρυνση από την ουσία του κυπριακού ζητήματος και την παραπλάνηση, μη σοβαρές προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί εν καιρώ και απέτυχαν». Με αυτές τις λεγόμενες προτάσεις – όπως αναφέρεται - στόχος είναι η αφαίρεση των κεκτημένων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Η ημερήσια διάταξη της Τουρκίας είναι η επαναβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων που απέκτησαν οι Τουρκοκύπριοι το 1960, δηλαδή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος. Επομένως, στην δική μας ημερήσια διάταξη δεν υπάρχουν ΜΟΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδήσεις σε σχέση με το ότι συζητείται εκ μέρους αξιωματούχων μας με την ελληνοκυπριακή πλευρά πακέτο ΜΟΕ είναι ειδήσεις σκόπιμες και εκτός πραγματικότητας για δημιουργία εντυπώσεων», καταλήγει το δημοσίευμα της Κίπρις ποστασί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ως «έκφραση της κυριαρχίας των Τ/κ» εξέλαβε ο Τατάρ την αναφορά Λαβρόφ σε «τδβκ»

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»