Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παγιώνει τα νέα τετελεσμένα στην Κύπρο

Αρνητικά αποτελέσματα, που σε συνδυασμό με τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος στην Κύπρο, σχεδόν έχουν πείσει άπαντες πως πριν από τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, δεν θα κουνηθεί φύλο σε σχέση με το Κυπριακό, προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία δικαιολογημένα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας διπλωματίας.  

Το γεγονός ότι ο πόλεμος συνέπεσε με τη συγκυρία της αλλαγής σκυτάλης και συνάμα πολιτικής από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με το Κυπριακό, καθιστά το όλο εγχείρημα, για να τερματιστούν οι μονομερείς και παράνομες ενέργειες των Τούρκων στο Βαρώσι, αρκετά δύσκολο. Κι αυτό διότι μετά την άρνηση της άλλης πλευράς να συζητήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως πακέτο, με τον τρόπο που κατατέθηκαν από τη Λευκωσία, είχε αναγκάσει το προηγούμενο διάστημα τον Ιωάννη Κασουλίδη να απευθυνθεί σε ξένους ηγέτες και διπλωμάτες για να ασκήσουν πίεση προς την Άγκυρα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο σήμερα μοιάζει ανέφικτο, αφού κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Κυπριακό, την ώρα που στην καρδιά της Ευρώπης διεξάγεται ένας πόλεμος με άγνωστη ημερομηνία λήξης και έκβαση. Πάντως υπάρχει η εκτίμηση πως αν τα πράγματα γίνονταν διαφορετικά, ακόμα και τώρα, η Κύπρος θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ευνοηθεί από την τραγική συγκυρία του πολέμου, εάν επανάφερε την απαίτηση της για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Ουκρανικό βάζει άνω τελεία στην προώθηση των ΜΟΕ

Σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τον κίνδυνο της αστάθειας που προκαλείται από πολεμικές επιχειρήσεις, και σε συνδυασμό με την γερμανική παραδοχή, ότι το Βερολίνο αντέδρασε λανθασμένα επιδιώκοντας χαλαρές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας όταν αυτή δημιουργούσε τετελεσμένα στην Κριμαία και στις αυτόνομες περιοχές του Ντονμπάς, θα μπορούσε η Κύπρος να βρει ευήκοα όντα, ειδικά στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το δικό της πρόβλημα.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πως είναι στην παρούσα φάση, ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυπριακής διπλωματίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο ίδιος δεν αναμένει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, σε σχέση με την πρόταση του για τα ΜΟΕ, στο παρόν στάδιο, αφού όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι φανερό ότι εκείνοι που αναμένετο να ενεργοποιηθούν για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία θέτουν την δράση τους προς την προώθηση των ΜΟΕ για μεταγενέστερο στάδιο».

Πάντως, πηγαίνοντας πίσω στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τα πράγματα ακόμα κι εκεί είναι ιδιαίτερα δύσκολα, από τη στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως η ειρηνοποιός χώρος με την επιτήδεια ουδετερότητά, που επιχειρεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις κυρώσεις, κάτι που οφείλει άλλωστε, ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία αφενός επιχειρεί να εκμεταλλευτεί οικονομικά τη συνθήκη του πολέμου και αφετέρου να κερδίσει ό,τι μπορεί πολιτικά.

Το σίγουρο είναι πως στην παρούσα φάση, σε καμία περίπτωση τα διεθνή δεδομένα όπως διαμορφώνονται δεν λειτουργκούν έστω και ελάχιστα υποβοηθητικά για τις επιδιώξεις της Λευκωσίας, η οποία ουσιαστικά έχει ρόλο παρατηρητή των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, μετρώντας παράλληλα την οικονομική ζημιά που ο πόλεμος προκαλεί.

Το θέμα των υδρογονανθράκων

Τις τελευταίες ημέρες πάντως καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, σε σχέση με τον EastMed. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο, κυρίως επειδή ξεκίνησε ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση για τους τρόπους απεξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κάποιοι αναλυτές διαπίστωσαν πως στην προσπάθεια τους Ευρώπη και ΗΠΑ, να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος στη Μόσχα θα μπορούσαν να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού που θα ξεκινά από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδος, θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου στα νοικοκυριά της Ε.Ε..

Η υπουργός Ενέργειας πάντως, κληθείσα να σχολιάσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ζήτημα του EastMed, χαμήλωσε τον πήχη, επαναλαμβάνοντας πως το αν θα γίνει ο αγωγός EastMed σίγουρα θα εξαρτηθεί από τις επιβεβαιωμένες ποσότητες που είναι διαθέσιμες για εξαγωγή, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή σίγουρα τα κοιτάσματα της Κύπρου τα οποία είναι επιβεβαιωμένα δεν είναι αρκετά αλλά εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το Ισραήλ, τότε θα μπορούσε σίγουρα ο EastMed να αποτελέσει μία επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ελπίδες για ταχύτερη ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Την ίδια ώρα, προκαλούν τεράστια ανησυχία οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελλάριου, ο οποίος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προκάτοχος του Άγκελα Μέρκελ, το φλερτ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καγκελλάριος Σόλτς αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είπε πως η Ευρώπη θα πρέπει να προμηθευτεί ενέργεια από διαφορετικές πηγές και διαφορετικές χώρες. Στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, είπε πως η Γερμανία επιθυμεί να αξιολογήσει τις προοπτικές που υπάρχουν για βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Τουρκία, ενώ ανακοίνωσε πως οι μηχανισμοί για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα ενεργοποιηθούν ξανά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε από δικής του πλευράς ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν ότι η Τουρκία κατέχει καίρια θέση σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην ασφάλεια και την ενέργεια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Γερμανία είναι μια από τις χώρες όπου πρωτοστατεί στην ΕΕ. Πιστεύω ότι η εποικοδομητική στάση των Γερμανών φίλων μας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα συνεχιστεί», ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τη Γερμανία πρέπει να αναβιώσουν. «Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του State Department για τον EastMed Αμερικανοί βουλευτές

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα