Με επιφύλαξη για τον εναέριο χώρο, στηρίζει τα μέτρα της ΕΕ η Λευκωσία

Τη στήριξη της Κύπρου στα μέτρα που συζητήθηκαν κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ για το Ουκρανικό εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας.    

Αναφορικά με το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συγκατάθεσή της Λευκωσίας δίνεται με επιφύλαξη του δικαιώματός της για επανεξέταση της απόφασης, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να προχωρήσει στο κλείσιμο και του δικού της εναερίου χώρου, ενώ για το θέμα συνομίλησε τηλεφωνικά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώθηκαν απόψε οι εργασίες της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ, στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ανασκοπήθηκε η εξελιχθείσα κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ συμφωνήθηκαν πρακτικοί τρόποι αντίδρασης της ΕΕ και στήριξης της Ουκρανίας.

«Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών, συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του προγράμματος SWIFT. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως επίσης και το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στα υπό συζήτηση μέτρα και ενημέρωσε για τις ενέργειες της χώρας μας σε σχέση με τον συντονισμό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όσον αφορά στο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συγκατάθεσή μας δίνεται με την επιφύλαξη του δικαιώματός μας για επανεξέταση ή/και αναθεώρηση της εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να προχωρήσει στο κλείσιμο και του δικού της εναερίου χώρου και προχωρήσει στην εργαλειοποιήση της ευρωπαϊκής αυτής απόφασης, με σκοπό την προσέλκυση ή/και μεταφορά Ρώσων πολιτών στα κατεχόμενα» σημειώνεται.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό