Οι τρόποι που επηρεάζεται η Κύπρος από τον πόλεμο-Οι εκτιμήσεις για τις κυρώσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις, όσον αφορά στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, αναμένοντας πότε θα έρθει το τέλος και θα σταματήσουν οι αλληλοσκοτωμοί. Πότε, επιτέλους, θα έρθει το τέλος του πολέμου. Ενός πολέμου που δεν έχει χώρο στο 2022…

Για πέμπτη ημέρα, η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία, την ώρα που οικογένειες, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες και νέοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα ασφαλές καταφύγιο, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τα πυρά. Την ίδια ώρα, η μαύρη λίστα των νεκρών ανεβαίνει συνεχώς, έχοντας ξεπεράσει τους 150, ενώ οι τραυματίες έχουν αγγίξει τους 700.

Οι χώρες της Ευρώπης και της Δύσης έχουν εστιάσει στην περιοχή και περιμένουν τις επόμενες κινήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο, ασκώντας, μάλιστα και πιέσεις προς τη Μόσχα, για να την αποτρέψουν από το να συνεχίσει τις επιθέσεις της. Το ένα πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ακολουθεί το άλλο, ενώ ως ένα μέτρο πίεσης, αποφασίστηκαν και κυρώσεις κατά του Ρώσου Προέδρου, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκασε ομόφωνα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Βουλή

Και μπορεί εκ πρώτης, ο πόλεμος να μαίνεται ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τις άμεσες συνέπειες να είναι ήδη εμφανή στον ουκρανικό λαό, όπως είναι αναμενόμενο, η διεθνής κοινότητα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. Ανάμεσά τους, φυσικά και η Κύπρος, η οποία έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία και αναμένεται να επηρεαστεί με τρεις τρόπους, εκτιμάται από τους ειδικούς. Ένας από αυτούς, αφορά στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει η Κύπρος με τη Ρωσία.

«Οι σχέσεις τροφοδοτούνται από τρεις πυλώνες. Τον οικονομικό, λόγω τουρισμού και της παρουσίας της εύπορης ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο. Τον διπλωματικό, λόγω της παραδοσιακής στήριξης την οποία η Μόσχα παρέχει στην Κύπρο, στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον πολιτισμικό, λόγω της κοινής θρησκευτικής ταυτότητας και της ευρύτερης θρησκευτικής διασύνδεσης (έλευση Ρώσων προσκυνητών στην Κύπρο, ρωσική επιρροή στην Εκκλησία της Κύπρου κ.α.)» εξήγησε στον REPORTER, Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, είναι αρκετοί οι Κύπριοι που βλέπουν ευνοϊκά τη Ρωσία εξ αιτίας αυτών των δεσμών. «Ταυτόχρονα όμως, η Κύπρος είναι μία ημικατεχόμενη χώρα που αντιμετωπίζει απειλές πολύ παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία εξ αιτίας της ρωσικής πολιτικής, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά διλήμματα εξωτερικής πολιτικής για την Λευκωσία».

Ο δεύτερος τρόπος, με τον οποίο αναμένεται να επηρεαστεί η Κύπρος από την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει να κάνει με την συμμετοχή της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η Κύπρος θα πρέπει να υιοθετήσει την κοινή θέση και να υποστηρίξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και θα επιβληθούν, κάτι που ενδεχομένως να έχει ανάλογη επίδραση στις ιδιαίτερες σχέσεις της με τη Μόσχα.

«Ο τρίτος παράγοντας, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι και ο πιο ανησυχητικός, έχει να κάνει με τα νέα ήθη, που δύναται αυτή η εισβολή να επιφέρει στη διεθνή πρακτική. Μια περιφερειακή δύναμη επεμβαίνει στρατιωτικά για να επιβάλει τη βούλησή της σε ένα πιο αδύναμο γείτονα. Αυτή η τάση περιφερειοποίησης της κατανομής ισχύος, είναι ίδιον των πολυπολικών συστημάτων και βρισκόμαστε, όντως, σε μια εποχή πολυπολισμού. Μήπως αυτό τείνει να χαμηλώσει τον πήχη της αποδοχής της χρήσης στρατιωτικής βίας και σε άλλες χώρες με περιφερειακές ηγεμονικές αξιώσεις, όπως π.χ. η Τουρκία; Αυτό θα πρέπει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να προβληματίσει σοβαρά την Κυπριακή Δημοκρατία».

Είναι οι κυρώσεις η καλύτερη λύση;

Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να παραμείνει στο δρόμο της διπλωματίας, ενώ δείχνει ένα σκληρό πρόσωπο με τις κυρώσεις να στοχεύουν τόσο στη χώρα, όσο και στους πολιτικούς αξιωματούχους της. Ωστόσο, η τακτική αυτή, ενδεχομένως να μην επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Ιστορικά οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν το ανάλογο αποτέλεσμα, όπως π.χ. μαρτυρούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπως π.χ. οι κυρώσεις κατά του Ιράν από το 2006 έως το 2015, που ώθησαν προς την κατεύθυνση μιας διπλωματικής συνεννόησης. Σε αυτή την περίπτωση οι κυρώσεις αναμένεται να είναι αρκετά σοβαρές, προφανώς όμως η Ρωσία έχει προϋπολογίσει τις επιπτώσεις και θεωρεί ότι μπορεί να απορροφήσει τις συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, πέραν των κυρώσεων καθ’ εαυτών, πιστεύω ότι η γενικότερη διεθνής απομόνωση ενδέχεται να βλάψει τη Ρωσία μακροπρόθεσμα, όπως π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήγηκαν από την αποξένωση που προκάλεσε η αντίδραση των Ευρωπαίων συμμάχων τους μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Επιπλέον, ελέω της περαιτέρω απομάκρυνσης της Ρωσίας από τη Δύση, η μοιραία προσκόλλησή της στην Κίνα ενδεχομένως να δημιουργήσει, μακροπρόθεσμα, υπερβολική και ζημιογόνα εξάρτηση στα πλαίσια μιας, ούτως ή άλλως, ασύμμετρης σχέσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος από το Ουκρανικό-Τρεις πρώην ΥΠΕΞ στον REPORTER

Δειτε Επισης

Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας
Χάθηκαν τα ίχνη 29χρονου εδώ και τρεις μέρες στην Πάφο (pic)
Καθηγητής στις ΗΠΑ κατηγόρησε διευθυντή για ρατσισμό με ηχητικό φτιαγμένο από τεχνητή νοημοσύνη
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή έξω από κλαμπ στην Ελλάδα-Εξετάζουν αν υπήρχε και δεύτερο μαχαίρι
Βγήκε στο Ιόνιο το τουρκικό ελικοπτεροφόρο Anadolu-Συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Μακρόν: Να ανοίξουμε τον διάλογο για τα πυρηνικά της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή άμυνα κατά της Ρωσίας
Έσπασαν την μπάρα του πάρκινγκ της Μαρίνας Λεμεσού για να μην πληρώσουν-Τους τσάκωσαν και ανέσυραν μαχαίρι
Επεφύλαξε την απόφασή του το Δικαστήριο για τους συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού
Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό