Τέλος καλό, όλα καλά στους Οικολόγους-Και τώρα Προεδρικές

Με τον πιο ανώδυνο τρόπο υπό τις παρούσες συνθήκες, κατάφεραν οι Οικολόγοι να ξεπεράσουν τον σκόπελο, έτσι όπως εξελίχθηκε, του 12ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος και μαζί μια τρικυμιώδη περίοδο που ξεκίνησε από την επόμενη των βουλευτικών εκλογών. Στο χθεσινό Εκλογικό Συνέδριο του Κινήματος αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και η ακόμα πιο βαθιά εσωστρέφεια με κινήσεις της τελευταίας στιγμής από υψηλόβαθμα στελέχη.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η απόσυρση των υποψηφιοτήτων λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, του Κυριάκου Τσιμιλλή για την προεδρία και της Έφης Ξάνθου για την θέση της αναπληρώτριας Προέδρου, δημιούργησε εκείνες τις συνθήκες που επέτρεψαν να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να διεκδικήσει με αξιώσεις κάποια εκ των δύο θέσεων ο Σωτήρης Χρίστου, τον οποίο η προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, θεωρούσε υπαίτιο της ταλαιπωρίας, τόσο για την ακύρωση με δικαστικό διάταγμα του πρώτου Συνεδρίου όσο και για την αναβολή του δεύτερου στις 12 Δεκεμβρίου. 

Αναμφίβολα οι 164 ψήφοι που μεταφράζονται σε ποσοστό 66,7%, που έλαβε ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της ηγεσίας του και πλέον το Κίνημα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία αφήνοντας πίσω του τα όσα αρνητικά προκάλεσαν αντιπαραθέσεις και αναταραχές τους τελευταίους μήνες. Τις θέσεις στην ηγεσία του Κινήματος συμπληρώνουν ο Άλκης Πάπης που έλαβε 158 ψήφους και εκλέχθηκε αναπληρωτής πρόεδρος ο Κυριάκος Τσιμίλλης, ο οποίος με 164 ψήφους εκλέχθηκε αντιπρόεδρος Α΄και η Μαρία Κολά, η οποία με 127 ψήφους εκλέχθηκε αντιπρόεδρος Β’. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις πρώτοι, ανήκουν στην παλαιά φρουρά του Κινήματος, το οποίο υπηρετούν από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του, ενώ η Μαρία Κολά ανήκει στη νέα γενιά στελεχών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η νέα ηγεσία των Οικολόγων

Η επικράτηση των τριών πρώτων, είναι και μια νίκη των παλιών στελεχών, απέναντι στον Σωτήρη Χρίστου, ο οποίος επιχείρησε με νέες εγγραφές τους τελευταίους μήνες, να αλλάξει τη γεωγραφία των στελεχών και να ανατρέψει πράγματα και καταστάσεις εντός του κινήματος. 

Επίσης ιδιαίτερης μνείας χρήζει η πρωτιά της Έφης Ξάνθου, ανάμεσα στους υποψηφίους για την Κεντρική Επιτροπή. Η κα. Ξάνθου έλαβε 143 ψήφους (59,1%) ενώ ακολουθούν Αλεξία Σακαδάκη με 140 ψήφους (57,9%), Μαρία Κολά με 130 ψήφους (53,7%), όσους έλαβε και ο Μιχάλης Παράσχος, ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Ηλέκτρα Περδίκη με 126 ψήφους και ποσοστό 52,1%. 

Στην Κεντρική Επιτροπή εκλέχθηκε και ο Σωτήρης Χρίστου, ο οποίος έλαβε 72 ψήφους και κατέλαβε την 13η θέση. Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν εκλεγεί σε ξεχωριστές επαρχιακές συνελεύσεις που διεξάχθηκαν σε επαρχιακό επίπεδο. Εξάλλου στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου, υπό την νέα της σύσταση, θα εκλεγούν τα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαίες εξελίξεις στο συνέδριο των Οικολόγων-Αποσύρθηκαν Ξάνθου και Τσιμίλλης

Προανήγγειλε αλλαγές ο Θεοπέμπτου 

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου τόσο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου όσο και αργότερα μετά την επανεκλογή του προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στο Κίνημα σε όλα τα επίπεδα. Ξεκινώντας από τα εσωκομματικά, παραδέχθηκε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του Καταστατικού, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας κειμένου θέσεων που θα αποτελεί την πυξίδα για όσους εντάσσονται στο κόμμα και επιθυμούν να εμπλακούν με τα κοινά. 

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε την δημιουργία θεματικών επιτροπών αλλά και την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των Γραφείων. Σε ότι αφορά το Καταστατικό του Κινήματος Οικολόγων, μετά και από τα όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες με την περίπτωση του Σωτήρη Χρίστου, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν των βουλευτικών με άστοχες επιλογές υποψηφίων που προκάλεσαν προβλήματα,  εξέφρασε την ανάγκη για να αναβάθμιση του, ειδικά για πειθαρχικά ζητήματα. Εξίσου σημαντική εξαγγελία του κ. Θεοπέμπτου ήταν κι αυτή για τη δημιουργία θέσης για γυναίκα συμπρόεδρο στο Κϊνημα, στα πρότυπα ευρωπαϊκών οικολογικών κομμάτων.  

Την ίδια ώρα ο επανεκλεγέντας πρόεδρος των Οικολόγων, εξέφρασε την εκτίμηση πως η επόμενη δεκαετία θα ανήκει στους Οικολόγους, αφού πλέον τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, θα τους φέρει στην πρώτη γραμμή. Συνεπώς «υπέδειξε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γα προετοιμάσουμε τον κόσμο μας να μπορεί να βγαίνει έξω με γνώσεις και πράσινες πολιτικές, Να κάνουμε το κόμμα μας σπουδαίο».

Και τώρα Προεδρικές

Πλέον το νέο ορόσημο για το κόμμα είναι η πρώτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αρχικά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλήρωση και των υπολοίπων θέσεων. Ακολούθως αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα των Προεδρικών, με τις όποιες αποφάσεις να τοποθετούνται χρονικά εντός της Άνοιξης. 

Πρώτη επιλογή των Οικολόγων δεν θα είναι άλλη από την σύσταση ενός ισχυρού μπλοκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο την απομάκρυνση του Δημοκρατικού Συναγερμού από την εξουσία. Εξάλλου από τη στιγμή που ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανανέωση την εντολή από τη βάση του κόμματος, δεν θα έχει κανένα λόγο να αλλάξει τη γραμμή της σκληρής κριτικής, έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και σε θέματα διαφθοράς. 

Στελέχη του Κινήματος ωστόσο, σημείωναν της τελευταίες ημέρες στον REPORTER, πως σε περίπτωση που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν καταφέρουν να συστήσουν μια ισχυρή συμμαχία, οι Οικολόγοι δεν αποκλείεται να κοιτάξουν και επιλογές ανεξάρτητων υποψηφίων που εξέφρασαν ή θα εκφράσουν την επιθυμία για να δώσουν τη μάχη των Προεδρικών Εκλογών. 

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»