Τελέστηκε το 48ο μνημόσυνο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό (pics)

Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό τελέστηκε το 48ο μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή. 

Του Μνημοσύνου προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, κ.κ. Αθανάσιος, ενώ ο επιμνημόσυνος λόγος εκφωνήθηκε από τον Πρωτοβάθμιο Καθηγητή Εκτίμησης Κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επισκέπτη-Ερευνητή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ Γεώργιο Μπούστρα. 

Στο μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ενώ τον Δημοκρατικό Συναγερμό εκπροσώπησαν οι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού, Νίκος Σύκας και Φωτεινή Τσιρίδου. 

Το ΕΛΑΜ εκπροσώπησε ο Χρίστος Χρίστου, ενώ το παρόν του έδωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής της επαρχίας Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους. 

Του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εντός της εκκλησίας, λόγω των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοίου, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, επέτειο του θανάτου του Διγενή, θα τελεστεί τρισάγιο στον τάφο του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάθεση κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων εντός της εκκλησίας, στεφάνια κατέθεσαν οι Συνδέσμοι Αγωνιστών, ο ΣΙΜΑΕ, το Μέλαθρο Αγωνιστών, το Ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή, η μητρόπολη Λεμεσού, το ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. Ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει στεφάνι την ερχόμενη Πέμπτη στο τρισάγιο. 

 

Μέλη του ΕΛΑΜ καθώς και πολίτες, πορεύθηκαν, ωστόσο, προς το χώρο του κρησφύγετου και κατέθεσαν στεφάνια.

«Αντλούμε διδάγματα από τις θυσίες των ηρώων μας»

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του μνημοσύνου, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου, ανέφερε πως «σήμερα τιμούμε τη μνήμη του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, του Αρχηγού της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, του ανθρώπου που υπό την αρχηγεία του, ο Κυπριακός Ελληνισμός έγραψε χρυσές σελίδες λαμπρής ελληνικής ιστορίας και που πάνω σε αυτόν τον αγώνα δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία».

Σήμερα, ανέφερε, η χώρα μας απειλείται από την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό και πρόσθεσε ότι «αντλούμε διδάγματα ομοψυχίας, αντλούμε διδάγματα αγώνα, από τις θυσίες των ηρώων μας και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο».

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ