Σάββατο 21 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τα ΜΟΕ η γιατρειά στο δράμα της Αμμοχώστου-Εν αναμονή πρωτοβουλίας Αναστασιάδη

  22/01/2022 12:14
Τα ΜΟΕ η γιατρειά στο δράμα της Αμμοχώστου-Εν αναμονή πρωτοβουλίας Αναστασιάδη

Τα ΜΟΕ η γιατρειά στο δράμα της Αμμοχώστου-Εν αναμονή πρωτοβουλίας Αναστασιάδη

  22/01/2022 12:14

Διέξοδο στο παρατεταμένο αδιέξοδο που όσο περνούν οι μήνες διαιωνίζεται σε σχέση με το Κυπριακό, θα επιχειρήσει να βρει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, αναμένεται να απευθυνθεί μέσω επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη προτείνοντας μια σειρά από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα έχουν ως κεντρικό άξονα να τερματιστούν τα τουρκικά τετελεσμένα στο Βαρώσι και να ανοίξει η κατεχόμενη πόλη, στα πλαίσια που καθορίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.   

Αν και πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, η Λευκωσία θεωρεί πως υπό το φως των δεδομένων που ισχύουν σήμερα και ενόψει των Προεδρικών Εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία, δεν θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα καμία άλλη πρωτοβουλία. Ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη που θα μπορούσαν να ανακινήσουν το θέμα, δεν εμφανίζονται διατεθειμένα για κάποια πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, ερμηνεύεται και η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες, να μην προχωρήσει μέχρι και σήμερα, Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό.

Τα ΜΟΕ που ενδεχομένως να θέσει ενώπιον του κατοχικού ηγέτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα είναι κάτι καινούριο, αφού ανάλογες προτάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν. Θα προτείνεται δηλαδή το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και την ίδια ώρα το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του Λιμανιού, επίσης υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως και στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 27 έστειλαν σχετικό μήνυμα, τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και προς την άλλη πλευρά, διαμηνύοντας πως θεωρούν πως ο δρόμος των ΜΟΕ, είναι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει παραθυράκι ελπίδας για να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό.

Στο μεταξύ για το θέμα μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος υπέδειξε πως αυτές οι προτάσεις θα παρουσιασθούν και στην Ε.Ε. και στα Ηνωμένα Έθνη για να υπάρξουν πιέσεις και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες. Η όλη προσπάθεια θα επιχειρηθεί μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η Αμμόχωστος, της οποίας το σταδιακό άνοιγμα συνεχίζεται από την άλλη πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας