Σάββατο 21 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επιστολή Στεφάνου στον Πρόεδρο-Ζητά συνάντηση για τα θέματα φυσικού αερίου

  20/01/2022 12:54
Επιστολή Στεφάνου στον Πρόεδρο-Ζητά συνάντηση για τα θέματα φυσικού αερίου

Επιστολή Στεφάνου στον Πρόεδρο-Ζητά συνάντηση για τα θέματα φυσικού αερίου

  20/01/2022 12:54

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου με επιστολή που απέστειλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά συνάντηση μαζί του για να συζητηθούν οι σοβαροί κίνδυνοι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως προκύπτουν από την καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου αλλά και από την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ.   

Στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σημειώνει πως η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου προκαλεί διάφορα προβλήματα και μεγάλο κόστος στην ηλεκτρική παραγωγή. Μάλιστα υπενθυμίζει πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι το φυσικό αέριο θα ήταν διαθέσιμο για ηλεκτροπαραγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2020 δεν υλοποιήθηκε.

Η ΔΕΦΑ, συνεχίζει ο κ. Στεφάνου, «εξήγγειλε στη συνέχεια ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα επιτυγχανόταν το καλοκαίρι του 2023. Τώρα βλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και ότι  η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του πλοίου στο οποίο θα γίνεται επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), αιτείται επιπρόσθετα πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου».

«Η πολύχρονη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ εγείρουν, κατά την άποψή μας, μείζονος σημασίας ζητήματα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και δυσβάστακτο κόστος για τον καταναλωτή. Σημειωτέον ότι εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για μετατροπή της ΔΕΦΑ σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή», προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Μάλιστα ο κ. Στεφάνου, υποδεικνύει πως τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ΑΗΚ τη φέρνουν σε δυσμενή θέση ενόψει της πλήρους λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, η πλήρη έναρξη της οποίας αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. «Η υποστελέχωση της ΑΗΚ, η μη έγκαιρη πλήρωση σωρείας διευθυντικών θέσεων, η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής, η ανάγκη για ενδυνάμωση και συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας». 

Επιπλέον, προσθέτει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «η ολιγωρία της ΑΗΚ να εμπλακεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα εμπόδια που τίθενται προς την κατεύθυνση αυτή από άλλους κρατικούς φορείς και οι ενέργειες που δυστυχώς γίνονται για να αποκλειστεί η Αρχή από την ενεργειακή αποθήκευση υποσκάπτουν τη δυνατότητα της ΑΗΚ να λειτουργήσει με επιτυχία στην ανταγωνιστική αγορά προς όφελος των καταναλωτών».

«Η μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου υπολογίζεται ότι ετήσια κοστίζει περίπου εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Θα παρακαλούσαμε για διευθέτηση συνάντησης μαζί σας για συζήτηση του θέματος. Αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση«, καταλήγει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα»-Νέο μέτωπο στην κόντρα Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ με φόντο την ακρίβεια

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας