Η βιωσιμότητα του EastMed, οι εναλλακτικές και η δυσφορία για όσους «επιχαίρουν»

Βγαίνει μπροστά με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, EastMed, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας με τέσσερα σημεία, το θολό σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά από το αμερικανικό non paper. Νωρίτερα σήμερα για το ζήτημα πήρε θέση και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιώαννης Κασουλίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το έργο θα υλοποιηθεί, μόνο αν είναι οικονομικά βιώσιμη.   

Σε γραπτή δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει πως, η πολιτική βούληση και απόφαση των τριών κρατών, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου ελήφθη υπό την αίρεση των μελετών οικονομικής βιωσιμότητας, υποθαλασσίων μορφολογιών βυθού που θα καθιστούσαν εφικτό ένα ανάλογο εγχείρημα σε σχέση πάντοτε και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον υποδεικνύει ότι ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. ως έργο κοινής ωφελείας, αφού συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, γι’ αυτό εξάλλου το κόστος μελετών ανελήφθη από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, ενώ εκφράζει τη λύπη του, γιατί όπως κάποιοι, όπως σημειώνει, «επιχαίρουν γιατί τάχα ματαιούται η εκτέλεση του έργου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρέμεται από τη μελέτη βιωσιμότητας η τύχη του EastMed-Ξεκαθαρίζει ο Κασουλίδης

Οι Κυβερνήσεις των χωρών, προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «που εμπλέκονται αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επεξεργαστεί, σε περίπτωση που το έργο θεωρείται ανέφικτο για τους όποιους λόγους, εναλλακτικές λύσεις. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο τρόπο, προς όφελος του καλώς νοουμένου συμφέροντος του λαού της Κύπρου και των φίλων συνεργαζομένων κρατών.

Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ

Σε σχέση με τον αγωγό EastMed, ο ΥΠΕΞ είπε πως όταν ελαμβάνετο η απόφαση για αυτόν «ήταν μια απόφαση η οποία ετίθετο υπό την αίρεση θετικής έκθεσης οικονομικής βιωσιμότητας». Πρόσθεσε πως αυτό «είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια επένδυση, και ασφαλώς μόνο εάν ο EastMed θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος θα μπορούσε να προχωρήσει η εφαρμογή του».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα βιωσιμότητας, προσθέτοντας πως, «αναμένουμε τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας, και αν είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων. Αν όχι ο EastMed δεν είναι πραγματοποιήσιμος», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: EastMed ήταν και πάει-Πώς ένα εμβληματικό έργο ίσως περάσει άδοξα στην ιστορία

Ερωτηθείς αν προβληματίζουν οι δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ΗΠΑ και οι τοποθετήσεις του Ειδικού Απεσταλμένου, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Όχι δεν μας προβληματίζουν για τον απλό λόγο ότι αυτά που λέει τώρα ο κ. Χοκστάιν τα λέγαμε εμείς από τη λήψη της απόφασης να ζητούμε από την έρευνα να καταδείξει ότι υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα».

«Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν δεν θεωρεί δηλαδή ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με αυτό το έργο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως, «εάν δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες δεν προέρχονται εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς. Στις δημοκρατίες όταν υπάρχουν επικείμενες εκλογές αυτό είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν είχαμε εκλογές», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναφέρουν την πρόταση Ερντογάν για συνεργασία για φυσικό αέριο στα κατεχόμενα

«Ο Συναγερμός βάλλει αυτογκόλ»

Οι σημερινές εξελίξεις, έφεραν την αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, να τονίζει πως, «απέναντι σε μια Τουρκία πιο επιθετική από ποτέ, ο Συναγερμός βάλει αλλεπάλληλα αυτογκόλ στην Κύπρο».

Ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κουκουμάς, «δήλωσε χθες ότι η κατασκευή του αγωγού EastMed ήταν στον αέρα από την αρχή» και ότι ο ίδιος πάντοτε έβλεπε τον East Med «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων. Τίποτα από αυτά όμως δεν ειπώθηκε τόσα χρόνια που ο Συναγερμός έστηνε πανηγύρια για τον EastMed και βάσιζε όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας πάνω –ακριβώς- στον αέρα».

Αντίθετα μάλιστα, συνεχίζει, «απέρριπταν τις προειδοποιήσεις -και τις δικές μας αλλά και τεχνοκρατών- και επέμεναν να καλλιεργούν μέσα στην κοινωνία αυταπάτες για φαραωνικά έργα που θα καταστήσουν την Κύπρο υπερδύναμη».

«Οι ψευδαισθήσεις και τα ψεύδη του Συναγερμού κατέρρευσαν. Η κυπριακή ΑΟΖ έμεινε αθωράκιστη. Το Βαρώσι εποικίζεται. Οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν ήρθαν ποτέ. Και ο EastMed ήταν τελικά λόγια του αέρα. Με άλλα λόγια, αντί να πιέζουμε την Τουρκία, ο Συναγερμός βάλει αλλεπάλληλα αυτογκόλ στην Κύπρο».

«Πότε άραγε θα φανερωθούν οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης για να παραλάβουν το λογαριασμό της πολιτικής τους;», διεωτήθηκε ο κ. Κουκουμάς.

«Ξεσαλώνουν οι πολιτικοί του ενδοτισμού»

«Πολλά ακούγονται και δημοσιεύονται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τον αγωγό EastMed, που έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους των πολιτικών του ενδοτισμού να «ξεσαλώσουν» σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι πρέπει να ματαιωθεί ο αγωγός, όπως άλλωστε επιθυμεί η Τουρκία», αναφέρει από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ.

«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ως το πολιτικό κόμμα που στήριζε και στηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, απαντά σε όλους, κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών, ότι ο EastMed ΔΕΝ είναι «εργαλείο προβλημάτων», αλλά εργαλείο γεωστρατηγικό», υποδεικνύει.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την Ελλαδική Κυβέρνηση, οφείλουν να κλείσουν τα «αυτιά» τους στις «σειρήνες του ενδοτισμού» προχωρώντας με τον αγωγό EastMed, γιατί οι ενεργειακοί σχεδιασμοί πρέπει να γίνονται με βάση τα εθνικά και όχι τα οικονομικά συμφέροντα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΑΜ.

ΕΔΕΚ: Γεωστρατηγική η σημασία του αγωγού

«Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της υλοποίησης του αγωγού EastMed αφού η κατασκευή του θα αναβαθμίσει σημαντικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Και προσθέτει: «Όσοι στοχεύουν στην μη υλοποίησή του ενισχύουν τις τουρκικές και όχι μόνο παρεμβάσεις που γίνονται για να μην περιθωριοποιηθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας. Οι τουρκικές εξάλλου αντιδράσεις υπέρ της ματαίωσης της υλοποίησης του αγωγού EastMed επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα του αγωγού».

«Θυμίζουμε πως στο παρελθόν υπήρχαν έργα τα οποία είχε εκτιμηθεί πως δεν θα είχαν υλοποιηθεί, αλλά η γεωστρατηγική τους σημασία οδήγησε τελικά στην υλοποίησή τους (π.χ. o Nord Stream)», καταλήγει η ανακοίνωση των σοσιαλδημοκρατών. 

Ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου η ΔΗΠΑ

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τονίζει σε ανακοίνωση της πως επιβάλλεται σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. «Η μελέτη από το Εθνικό Συμβούλιο όλων των νέων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων στην ανατολική Μεσόγειο, που θα επηρεάσουν τα μέγιστα όχι μόνο την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του Κυπριακού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, είναι επιτακτική». 

«Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων», σημειώνει η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, «πρώτιστος στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών, που θα ευνοούν την σύγκλιση των οικονομικών και ενεργειακών συμφερόντων όλων των χωρών της περιοχής και την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε και αμοιβαίο όφελος να υπάρξει, αλλά παράλληλα να εμπεδωθεί και η ασφάλεια και η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο». 

Και προσθέτει: «Η κάθετη άρνηση της Τουρκίας για ειλικρινή συνεργασία όλων των χωρών στην ανατολική Μεσόγειο στο θέμα των ενεργειακών πηγών, επιβεβαιώθηκε ξανά στη χθεσινή ανακοίνωση της λεγόμενης «Προεδρίας» στα κατεχόμενα, όπου γίνεται αναφορά σε σφετερισμό δικαιωμάτων των Τ/κ, και επαναφέρεται η τετριμμένη πρόταση «συνεργασίας» που έχει ήδη απορριφθεί ως απαράδεκτη από την πλευρά μας από το 2019, αφού σε εκείνο που ουσιαστικά αποσκοπούσε η εν λόγω πρόταση ήταν η αναβάθμιση του ψευδοκράτους». 

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον