Οι ρωγμές Προεδρικού-Πινδάρου, η ορφανή έδρα στις Βρυξέλλες και το αδιέξοδο

Έντονο παρασκήνιο και πονοκεφάλους προκαλούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Προεδρικό και Πινδάρου, αφού μια σειρά γεγονότων, δημιούργησε δυσφορία ένθεν και ένθεν. Αφενός η έκπληξη που επεφύλαξε η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την αναπομπή του Προέδρου για το ΦΠΑ, αλλά και το θέμα που αναδείχθηκε τις τελευταίες ώρες, σε σχέση με την πρόταση Αναστασιάδη στον Λευτέρη Χριστοφόρου για να μεταπηδήσει από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, προκάλεσαν έντονες συζητήσεις και διαφωνίες.   

Ξεκινώντας από το δεύτερο ζήτημα, αυτό δηλαδή του διορισμού του Λευτέρη Χριστοφόρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι όποιες εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά στις αρχές Φθινοπώρου, αφού ο διορισμός αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική πρόταση διορισμού για τον κ. Χριστοφόρου, που αφορά θητεία έξι ετών με ιδιαίτερα αυξημένες απολαβές από αυτές του Ευρωβουλευτή. 

Συνεπώς, εκτός απροόπτου, από τον Νοέμβριο ο κ. Χριστοφόρου θα εγκαταλείψει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να καλυφθεί από τον τρίτο στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών του ΔΗΣΥ, που είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βλέπει με θετικό μάτι τη μετάβαση του στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι καθόλου απλά, αφού ο κ. Τορναρίτης, έχει αναλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκια που θα ήθελε να φέρει εις πέρας.

Σημειώνεται πως στο απομακρυσμένο σενάριο που ο Νίκος Τορναρίτης αποδεχθεί τον διορισμό του στη θέση του Ευρωβουλευτή για τους εναπομείναντες 18 μήνες της θητείας του, από τον Νοέμβριο του 2022, μέχρι το Μάιο του 2024, τότε  τη θέση του στα κοινοβουλευτικά έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα καταλάβει η Ξένια Κωνσταντίνου.

Πάντως, εάν κάποιος εξετάσει τα δεδομένα που έχει ενώπιον του ο Νίκος Τορναρίτης, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως παρά τα προσωπικά οικονομικά οφέλη (σ.σ. σχεδόν τριπλασιασμός αποδοχών σε σχέση με τις απολαβές του στη Βουλή των Αντιπροσώπων) που θα είχε, δύσκολα θα εγκατέλειπε την Κύπρο για τις Βρυξέλλες. Κι αυτό διότι μόλις πριν από οκτώ μήνες εκλέχθηκε δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής Λευκωσίας, ενώ ανέλαβε για δεύτερη θητεία και το καίριο πόστο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Επιπλέον ο Νίκος Τορναρίτης, είναι πρόεδρος της επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία έχει ενώπιον της να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα, κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης αλλά και των Νομοσχεδίων για τη διαφθορά. 

Εξίσου σημαντικό και καθόλου αμελητέο, δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός, ότι ο Νίκος Τορναρίτης, είναι ο επικεφαλής της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ μόλις πρόσφατα εκλέχθηκε και εισηγητής. Στα δεδομένα που ενδεχομένως να προσμετρούνται από τον Νίκο Τορναρίτη, είναι το γεγονός ότι εάν πει «ναι», αυτό θα σήμαινε πως έχει μπροστά του μόλις 18 μήνες στις Βρυξέλλες, διάστημα εξαιρετικά μικρό, για να προσαρμοστεί και να καταφέρει να παράγει έργο και ακολούθως εάν επιθυμεί να παραμείνει, να εμπλακεί σε τέταρτη προεκλογική εκστρατεία σε διάστημα μόλις οκτώ ετών (βουλευτικές 2016, Ευρωεκλογές 2018, Βουλευτικές 2021, Ευρωεκλογές 2024). 

Την στιγμή μάλιστα που τον Μάρτιο του 2023, μετά από τις Προεδρικές Εκλογές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρξουν και αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, γεγονός που ενδεχομένως να μην αφήνει αδιάφορο τον κ. Τορναρίτη, ο οποίος ανήκει σε εκείνη την ομάδα στελεχών που έχουν τα εχέγγυα να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος. 

Με αυτά τα δεδομένα, πολύ δύσκολα θα περιμένει κανείς από τον Νίκο Τορναρίτη να αποδεχθεί να αντικαταστήσει τον Λευτέρη Χριστοφόρου, για αυτό, κάπου εδώ αρχίζουν και οι πονοκέφαλοι, τόσο στην Πινδάρου όσο και στο Προεδρικό. Κι αυτό διότι, δεν είναι μυστικό πως η Ελένη Σταύρου μετά τις δηλώσεις της περί «ιερού δισκοπότηρου του Ελληνισμού» για το κρησφύγετο του Γεωργίου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό αλλά και τα «Ελλάς-Κύπρος-Ένωσης», παραμονές των εκλογών, ανάγκασαν τότε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να παρέμβει και να κρατήσει αποστάσεις, τις οποίες μάλιστα η ηγεσία του κόμματος διατηρεί μέχρι σήμερα.  

Σε καμία περίπτωση δηλαδή ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα ήθελε τέσσερις μήνες πριν από τις Προεδρικές και ειδικότερα τον ερχόμενο Νοέμβριο, να δει την κα. Σταύρου να εκπροσωπεί το κόμμα στις Βρυξέλλες. Με αυτά τα δεδομένα κατανοεί κανείς πως ενώπιον του κ. Νεοφύτου, βρίσκεται άλλη μια δύσκολη εξίσωση, η οποία όμως δημιουργείται λόγω της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προτείνει τον Λευτέρη Χριστοφόρου στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο. Πρόκειται δηλαδή περί καυτής πατάτας που ο Νίκος Αναστασιάδης έριξε στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Αυτό το μέτωπο, δεν είναι το μόνο που έχει να διαχειριστούν κυβερνών κόμμα και κυβέρνηση. Η αιφνιδιαστική στάση που κράτησε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Νόμου του ΦΠΑ, έφερε εντονότατη δυσφορία στην Κυβέρνηση, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, να μην ονοματίζει ξεκάθαρα, αλλά να κάνει λόγο για στάση από τα κόμματα που μπορεί να ερμηνευθεί «παρά μόνο ως μια έκφραση του συνήθους λαϊκισμού». 

Αν και το όλο ζήτημα έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με το Ανώτατο να καλείται να αποφανθεί για την ουσία, οι ρωγμές παραμένουν και αυτό που μένει να διαφανεί, είναι αν θα δοθεί συνέχεια από μια εκ των δύο πλευρών ή αν νέα επεισόδια θα προστεθούν σε αυτό. Εξάλλου μετά και από την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές, στις 10 του μήνα, αναμένεται να ανοίξει και ένα νέο κεφάλαιο που θα έχει να κάνει με την απομάκρυνση ή όχι του Νίκου Χριστοδουλίδη από την Κυβέρνηση. 

Το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί εκτός Υπουργείου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αφενός ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήθελε αυτό να συμβεί όσο το δυνατό πιο σύντομα, αφετέρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιθυμεί να παραμείνει μέχρι την ημέρα που ενδεχομένως να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις, μάλλον τον Μάρτιο. Το μαχαίρι και το καρπούζι για αυτό το ζήτημα κρατάει ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης που αναλόγως των αποφάσεων του, θα δείξει και τις προσωπικές του προθέσεις για το ζήτημα της διαδοχής του. Πάντως, για την αντικατάσταση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήδη ο Γιαννάκης Κασουλίδης είναι έτοιμος να υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, αναλαμβάνοντας για τρίτη φορά στην πλούσια καριέρα του το εν λόγω χαρτοφυλάκιο. 

Δειτε Επισης

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-«Προκλήθηκε από την έντονη παρουσία μας και τις συλλήψεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)