Εξέχουσας σημασίας η πολιτική επιρροή εταιρειών τέτοιου βεληνεκούς

  Την εκτίμηση πως το γεγονός ότι στον Γ’ γύρο αδειοδότησης συμμετέχουν ενεργειακές εταιρείες κολοσσοί, διασφαλίζει ότι τόσο σε τεχνικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο οι εταιρείες αυτές μπορούν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το εγχείρημα της εξόρυξης των κυπριακών υδρογονανθράκων, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα και σε πολιτικό επίπεδο, εκφράζει η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη.
Τις εταιρείες και κοινοπραξίες που υπέβαλαν αιτήσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.   
*Η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL υπέβαλε αίτηση για το τεμάχιο 6.
*Η ΕΝΙ και η κοινοπραξία Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil υπέβαλαν αίτηση για το τεμάχιο 8.
*Για το τεμάχιο 10 υπέβαλαν αίτηση η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, η κοινοπραξία Exxon/Mobil/Qatar Petroleum και η Statoil.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ενέργειας ανά το παγκόσμιο, του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil, η οποία έχει την έδρα της στο Τέξας και συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στον πλανήτη. Η εταιρεία διατηρεί παρουσία στην Κύπρο μέσω πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη χώρα, υπό την εμπορική επωνυμία Esso.
 

Πολιτική επιρροή
Κληθείσα από το ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΟΝLINE να σχολιάσει τις ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις που ενδεχομένως αναφύονται μέσα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τέτοιου είδους παγκόσμιου βεληνεκούς κολοσσούς, η διεθνολόγος Ιωάννα Συγκρασίτη υπέδειξε αρχικά πως εταιρείες τέτοιου βεληνεκούς, πέρα από τεχνική επάρκεια, τεχνογνωσία και οικονομική ευρωστία, διαθέτουν και μεγάλη πολιτική επιρροή. Κάτι πολύ χρήσιμο, όπως τόνισε, ιδιαίτερα κατά την παρούσα χρονική συγκυρία με όλα όσα τεκταίνονται στην πολυτάραχη γωνιά της νοτιανατολικής Μεσογείου, και εξόχως σημαντικό ένεκα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η εμπλοκή εταιρειών τέτοιας εμβέλειας στη διαδικασία εξόρυξης υδρογοναθράκων», υπογράμμισε η Ιωάννα Συγκρασίτη, «μπορεί να προσδώσει άλλη διάσταση στο όλο εγχείρημα, μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στην επαναπροσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ και των πιθανών πιέσεων που ενδεχομένως ν’ ασκηθούν στη Λευκωσία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα». «Και πάντοτε», επισήμανε η κ. Συγκρασίτη, «σε συνάρτηση με τις τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, τώρα μάλιστα που ο Ερντογάν μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει αυξήσει, ακόμη περισσότερο, την αδιαλλαξία και την υπεροψία του».
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον