Έδωσε στοιχεία για το μεταναστευτικό στην Ε.Ε. ο Αναστασιάδης-Αύξηση κατά 40%

Αύξηση κατά 40% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχει σημειώσει ο αριθμός των μεταναστών, που έφθασαν στο έδαφος όπου ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τηλεδιάσκεψη, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κύπρος αποτελεί τη χώρα στην ΕΕ που δέχεται τους περισσότερους μετανάστες, σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισημαίνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτητών ασύλου αφορά σε πρόσωπα, τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των κατεχομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει ότι περίπου 12000 παράτυποι μετανάστες έφθασαν τους πρώτους 11 μήνες του έτους, οι περισσότεροι από τα κατεχόμενα. Το ποσοστό των αιτούντων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο αντιστοιχεί στο 4% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται για τεράστιο αριθμό σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Κύπρου.

Στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ  το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 1% και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα για κατεπείγουσα εξεύρεση τρόπων παροχής απτής και συγκεκριμένης αρωγής προς την Κύπρο, τόσο από την ίδια την ΕΕ όσο και τους εταίρους της. 

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα