Η Κοινή Διακήρυξη της τριμερούς-«Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην σταθερότητα»

Μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε την Τρίτη, μετά την Τριμερή Σύνοδο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, στην Ιερουσαλήμ. Οι ηγέτες των τριών χωρών σημειώνουν παράλληλα τη σημασία του σεβασμού της ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, καθώς και της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μαζί είμαστε πιο ισχυροί»-Τα μηνύματα της τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζονται παράλληλα «πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της τριμερούς μας συνεργασίας» και λένε ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές της, προς όφελος των τριών χωρών και των λαών τους, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

«Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου αντιπροσωπεύει ένα σημείο σύγκλισης κοινών συμφερόντων, συνδέοντας την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη και προστίθεται ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Κύπρο, στο δεύτερο μισό του 2022.

«Εκφράζουμε την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξή μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια λύση, η οποία θα επανενώνει το νησί, στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, δεν θα είναι μόνο επ` ωφελεία του λαού της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχή, μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου» σημειώνει η Κοινή Διακήρυξη σχετικά με την Κύπρο.

Οι τρεις χώρες χαιρετίζουν επίσης τον διορισμό του Μόνιμου Γραμματέα της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών, που όπως λένε, θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό στους διάφορους τομείς συνεργασίας τους και θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς τους.

«Μια διπλωματία που χτίζει γέφυρες είναι αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε» υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη, η συνεργασία αυτή έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό, στη βάση κοινών στόχων για περιφερειακή σταθερότητα, για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του ριζοσπαστισμού και για προώθηση των οικονομικών συμφερόντων.

Σημειώνουν επίσης ότι το πλαίσιο συνεργασίας «3+1» με τις ΗΠΑ υποδηλώνει «τη σημασία που αποδίδουμε στον ρόλο των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφέρουν ότι προσβλέπουν στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό τον σχεδιασμό της συμμετοχής των ΗΠΑ, στο κατάλληλο πολιτικό επίπεδο, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις τους.

Η δήλωση αναφέρεται επίσης στην ενίσχυση του τριμερούς αμυντικού συντονισμού, ο οποίος, όπως λένε, περιλαμβάνει τον στρατηγικό διάλογο, καθώς και τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και στην αμυντική βιομηχανία.

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως ένα στέρεο θεμέλιο για συνεργασία στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού όλων των κρατών στην άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων στην αντίστοιχη ΑΟΖ/ Υφαλοκρηπίδα τους», συνεχίζει η Κοινή Διακήρυξη.

Στον τομέα της ενέργειας και σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν εκ νέου την υποστήριξή τους σε όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Αναφέρουν ακόμη ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας και διαλόγου για τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή».

Αναγνωρίζουν παράλληλα τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής και εκφράζουν προθυμία να συνεργαστούν στο πλαίσιο σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας της Κύπρου για συντονισμό στη δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ ανανεώνουν, επίσης, τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ σημειώνουν ότι αποφάσισαν να ξαναρχίσουν μια ομάδα εργασίας για τα θέματα αυτά.

Σε σχέση με την πανδημία του COVID-19, οι τρεις χώρες δηλώνουν δεσμευμένες να προσφέρουν αμοιβαία βοήθεια για να ξεπεραστούν οι συνέπειές της και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε αυτόν τον τομέα.

Αποσπάσματα από την Κοινή Διακήρυξη

Κυπριακό

Εκφράζουμε την πλήρη και αμέριστη στήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Μια τέτοια λύση, που θα επανενώνει το νησί, στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, όχι μόνο θα ήταν επωφελής για τον λαό της Κύπρου στο σύνολο του, αλλά και θα συνέβαλλε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μέσω της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

Πανδημία

Οι χώρες μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τον ιό COVID19. Τονίζουμε τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, της εμπειρογνωμοσύνης, των καλών πρακτικών και της τεχνολογίας και είμαστε δεσμευμένοι να προσφέρουμε αμοιβαία βοήθεια, ώστε να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να ενδυναμωθεί η συνεργασία μας στον τομέα αυτό, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις μελλοντικές προκλήσεις τέτοιας εμβέλειας στον τομέα της υγείας.

Ενέργεια

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούν ότι ο τομέας της Ενέργειας, και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μια σταθερή βάση για συνεργασία στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις αντίστοιχες τους ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδες. Εκφράζουμε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στον τομέα της Ενέργειας συζητήσαμε τον οικονομικό ρόλο του φυσικού αερίου στην περιοχή μας και του έργου του αγωγού EastMed. Επιβεβαιώνουμε τη στήριξη μας για όλα τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Το φόρουμ EastMed Gas, του οποίου την Προεδρία θα αναλάβει η Κύπρος την 1η Ιανουαρίου 2022, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία συνεργασίας και διαλόγου, για όλους τους ενδιαφερόμενους στην περιοχή. Το Φόρουμ οικοδομεί πάνω στους φυσικούς πόρους της περιοχής για να μετατρέψει τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε καταλύτη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και για να προωθήσει τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιβαλλοντική ατζέντα.

Κλιματική Αλλαγή

Συμφωνούμε να εργαστούμε στενά για την ενίσχυση της συνεργασίας μας για αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω κοινών έργων, στους τομείς των καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων, της έρευνας και της ανάπτυξης, και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ενεργειακή και ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών μας μέσω του Εuro-Asia interconnector.

Υπό το φως του άμεσου αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε στο πλαίσιο των σχετικών περιφερειακών πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης και της κυπριακής πρωτοβουλίας για Συντονισμένη Δράση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία