Πρόεδρος LIBE: Μπορεί να επιλυθεί το θέμα των αγνοουμένων, μη ικανοποιητική η συνεργασία με τουρκική πλευρά

Η επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων δεν είναι αδύνατη, αλλά η συνεργασία με την τουρκική πλευρά «δεν είναι ποτέ ικανοποιητική», ανέφερε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και μόνιμος εισηγητής για το ζήτημα των αγνοουμένων, ανέφερε ότι παρά την ενέργεια και τη χρηματοδότηση που έχει διατεθεί από πλευράς ΕΕ, πολλοί από τους αγνοούμενους δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη. Υπήρξε κάποια πρόοδος, ωστόσο υπάρχουν οικογένειες που ακόμη αναμένουν τον εντοπισμό των αγαπημένων τους, είπε.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες να πειστεί η Τουρκία να δώσει πρόσβαση στα στρατιωτικά της αρχεία, που περιέχουν πληροφορίες για αγνοούμενους, ο Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι γνωρίζει «το θέμα με την Τουρκία, το οποίο δεν είναι εύκολο». «Αν και ακούσαμε από την τουρκική πλευρά ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, αυτή η συνεργασία δεν είναι ποτέ ικανοποιητική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα, ο κ. Λόπεζ Αγκιλάρ είπε ότι «το θέμα είναι τεράστιο και εξαιρετικά προβληματικό». Όπως είπε, το μόνο θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το οποίο είδε να επικρατεί ομοφωνία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι «η κριτική κατά της Τουρκίας».

Είναι το μόνο ζήτημα, για το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, από την ακροδεξιά έως την άκρα αριστερά, επικρίνουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας και «λυπούνται και αποδοκιμάζουν την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας προς τη σκοτεινή πλευρά της δύναμης», πρόσθεσε.

«Όλοι απαιτούμε από την Επιτροπή να κάνει περισσότερα με την Τουρκία», σημείωσε.

Όσον αφορά τις εκταφές, ο κ. Λόπεζ Αγκιλάρ είπε ότι δεν είναι αδύνατο να εντοπιστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ακόμη αγνοούνται και μίλησε για την εμπειρία της χώρας του, όπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου στη δεκαετία του 1930.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του γνωστού Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος πυροβολήθηκε το 1936 στην επαρχία της Γρανάδας, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται».

Ο κ. Λόπεζ Αγκιλάρ, ο οποίος επισκέφτηκε την Κύπρο δύο φορές στο παρελθόν με την Επιτροπή LIBE, είπε ότι θα επιστρέψει στο νησί για να ενημερωθεί αρμοδίως για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αγνοούμενους, μόλις η πανδημία επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας ακόμη αποστολής.

Ο Ευρωβουλευτής ρωτήθηκε επίσης για την πρόσφατη συμφωνία εξοπλισμών μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, ως ένα παράδειγμα του να τίθενται τα συμφέροντα μεμονωμένων κρατών μελών πάνω από τις ανησυχίες της ΕΕ για αρχές και αξίες. Η σύντομη απάντηση, είναι «να δράσουμε ευρωπαϊκά και να δράσουμε μαζί» όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται «για αυτή την κακοφωνία που υπάρχει στην εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Είπε ότι η ΕΕ περιβάλλεται από «απείθαρχους γείτονες» όπως η Ρωσία, η Τουρκία ή χώρες στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, προσθέτοντας ότι καθεμία από αυτές «μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις μας». Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε, είπε.

Ούτε τα κράτη μέλη, ούτε η ΕΕ θα πρέπει να αγνοήσουν την Τουρκία ή τη Ρωσία, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εμπλακούμε σε συνομιλίες, θα πρέπει να συνεργαστούμε» μαζί τους «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ενδώσουμε στο να αποδυναμώνουμε τους εαυτούς μας μέσα από μεμονωμένες ρυθμίσεις», κάτι που, όπως είπε, θα αυξήσει την επιρροή γειτονικών κρατών που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ.

Όσον αφορά μεμονωμένες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη βιομηχανία όπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να κάνει για να τις αποτρέψει, κατέληξε ο κ. Λόπεζ Αγκιλάρ.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Κ. Κόμπος: Η προσπάθεια για την αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου θα συνεχιστεί
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών-Τι αλλάζει στα κριτήρια διάθεσης
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο
Εξωθούσαν ανήλικες στην πορνεία και τις πλήρωναν με κοκαΐνη στην Αθήνα-Τέσσερις συλλήψεις
Μόρφου Νεόφυτος για το σκάνδαλο στη Μονή-«Δαιμονικές δυνάμεις κάνουν πολλαπλές επιθέσεις, δοκιμάζεται η πίστη»
Στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής Πολιτικών Ηγέτιδων η ΠτΒ