Έβαλαν «ταφόπλακα» στην ομοσπονδία Τατάρ και Τουρκία-«Μπήκε στο ράφι»

Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς με την ομοσπονδία είναι να αποκόψει την Τουρκία από την Κύπρο, ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ είπε ότι η λύση ομοσπονδίας «μπήκε στο ράφι».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δηλώσεις Τατάρ έγινα στο πλαίσιο τελετής για την αποκάλυψη προτομής του Ατατούρκ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με τον κ. Τατάρ να λέει στην ομιλία του ότι ο ίδιος «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την κυριαρχία και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων».

Είπε εξάλλου ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί να βασίζεται μόνο στη συνεργασία «δύο κυρίαρχων ίσων κρατών», ενώ σημείωσε ότι δεν θα απεμπολήσουν ποτέ τις τουρκικές εγγυήσεις.

Δεν θα γίνουν συνομιλίες στη βάση ομοσπονδίας, είπε ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστσερί δήλωσε ότι δεν έχει σημασία πια τι διαδραματίστηκε στο Κρανς Μοντανά, επειδή δεν πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας, αλλά πρέπει να συζητηθεί λύση δύο κρατών, γράφει η Güneş, όπως μεταδίδει το ΓΤΠ.

Σε ομιλία του κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του «μουσείου εθνικού αγώνα και κέντρου για τον τουρκικό κόσμο» στην κατεχόμενη Μόρφου, ο Μπαστσερί υποστήριξε εκ νέου ότι η ασφάλεια, η επιβίωση και η ευημερία των Τουρκοκυπρίων είναι η κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Απαντώντας σε αναφορές, που δημοσιεύτηκαν στον κυπριακό Τύπο, για τα γεγονότα στο Κρανς Μοντανά, ο Μπαστσερί ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Τουρκία υποχώρησε από αυτή την κόκκινη γραμμή της στη Διάσκεψη, που διεξάχθηκε στο Κρανς Μοντανά στην Ελβετία.

Σημειώνοντας ότι «αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ο Μπαστσερί υποστήριξε ότι το ελληνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφέροντας ότι δεν έχει σημασία πια τι συνέβη στο Κρανς Μοντανά, επειδή δεν θα διεξαχθούν πλέον συνομιλίες στη βάση της ομοσπονδίας, ο Μπαστσερί εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συζητηθεί μια λύση, στην οποία τα δύο κράτη θα μπορούν να ζουν το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε συνεργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές