Ανέβηκαν οι τόνοι για την Τ.Α-Απειλεί με μαζικές παραιτήσεις η Ένωση Κοινοτήτων

Με μάχη μέχρι τελικής πτώσεως, απειλεί η Ένωση Κοινοτήτων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προειδοποιώντας με μαζικές παραιτήσεις, με τον υπουργό Εσωτερικών όμως να τους κόβει το βήχα και τους απαντά πως σε τέτοια περίπτωση θα πραγματοποιηθούν εκλογές. 

Η Ένωση Κοινοτήτων, έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε συνάντηση που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομιλίδη, αποφασίστηκε ότι για όσες κοινότητες δεν έγινε διαβούλευση για τις συνενώσεις, θα προσφύγουν νομικά τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, οι κάτοικοι των κοινοτήτων θα προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ κάποια κοινοτικά Συμβούλια εξέφρασαν την πρόθεση τους για μαζικές παραιτήσεις σε περίπτωση που περάσει η μεταρρύθμιση με τη σημερινή της μορφή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτρομιλίδης, «γιατί να μην παρατηθούμε; Είναι το μόνο μας όπλο. Το Σάββατο που θα έχουμε την Επαρχιακή της Λεμεσού να έρθουν οι βουλευτές της Λεμεσού να δουν την κατάσταση. Εγώ θα τους προτρέψω όλους να παραιτηθούν, μηδενός εξαιρουμένου. Εμείς δεν θέλουμε βασίλεια, υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεχείλισαν το ποτήρι». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, σήκωσε το γάντι και απάντησε πως «με τις ενέργειες σας θέλετε να μπλοκάρουμε την Μεταρρύθμιση», με τον Ανδρέα Κιτρομιλήδη να εκφράζει τη διαφωνία του και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ να του απαντά πως «όλοι έχουμε κοινή λογική και καταλαβαίνουμε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις». 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος ανέφερε πως «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Εάν οι παραιτήσεις είναι τόσες που δεν θα υπάρχει απαρτία, θα κάνουμε εκλογές. Αν υπάρχει, θα γίνουν αναπληρώσεις». 

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, απευθυνόμενος στην Ένωση Κοινοτήτων, υπέδειξε ότι κατανοούν ότι νιώθουν οι αδικημένοι της όλης κατάστασης, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Βουλή προσπαθεί να βρει λύσεις. «Εσείς έρχεστε και προκαταβάλλεται πολιτικές αποφάσεις. Τρέχουμε πίσω σας, από την Σκαρίνου μέχρι τον Αστρομερίτη, για να βοηθήσουμε. Σεβαστές οι θέσεις σας αλλά δώστε μας χρόνο γιατί επεξεργαζόμαστε κάποιες προτάσεις», ανέφερε ο Άριστος Δαμιανού. 

Μεταξύ άλλων στην συνεδρία της Επιτροπής συζυτήθηκαν επίσης, τα θέματα της αντιμισθίας που θα λαμβάνουν οι δημοτικοί άρχοντες, της Αθηαίνουν και την Πόλης Χρυσοχούς, οι οποίες θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τα χρήματα που λαμβάνουν στην παρούσα φάση. 

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών να παραστεί εκπρόσωπος από την Υπουργείο Οικονομικών για να επιλυθεί το ζήτημα. 

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε ακόμα και το θέμα των χώρων πρασίνου αλλά και το κατά πόσο θα μπορούν οι νεοσύστατοι δήμοι να καθορίζουν τους συγκεκριμένους χώρους από μόνοι τους, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των αναπληρωματικών εκλογών, για τις οποίες υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και αποφασίστηκε όπως ληφθεί πολιτική απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα. 

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε