Είδε Στεφάνου για τη δημιουργία υφυπουργείου Πολιτισμού ο Προδρόμου

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί με τα πολιτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στέφανο Στεφάνου και μέλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Στη συνάντηση, από πλευράς Υπουργείου, συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, κ. Κυπριανός Λούης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη μετά από μια προκαταρκτική που έγινε πριν από ένα χρόνο και ότι στο παρόν στάδιο είμαστε σε θέση να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και εναπόκειται πλέον στη Βουλή για πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι η ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αφού αν και δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα μεμιάς, εντούτοις θα δημιουργήσουμε μια δομή διακυβέρνησης, ένα πολιτειακό θεσμό, που θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στον Πολιτισμό.

Σημείωσε επίσης ότι πέραν του βασικού νομοσχεδίου υπάρχουν και κάποια αλλά παρεμφερή νομοθετήματα για τα οποία θα γίνουν επιμέρους συζητήσεις στη Βουλή. Ενώ, με την ευκαιρία επισήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ένα συναφές και πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση της επαγγελματικής ιδιότητας των καλλιτεχνών και άλλων εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στη δομή του Υφυπουργείου, ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι, όπως επεξηγήθηκε στη Βουλή, θα προσδιοριστεί μετά από την ψήφιση των σχετικών προϋπολογισμών, αλλά είναι εμφανές ότι το Υφυπουργείο θα έχει δυο βασικούς πυλώνες, εκείνο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα συγκροτηθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και εκείνο της Πολιτιστικής Δημιουργίας, με τη μεταφορά των υφιστάμενων Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Διευκρίνισε, επίσης, ότι η υφιστάμενη νομοθεσία και η διάρθρωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα διατηρηθεί στο ακέραιο.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι σε σχέση με παλαιότερες συζητήσεις που είχαν γίνει, με την ευκαιρία της νομοτεχνικής επεξεργασίας που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία διευκρινίστηκε ότι δεν υφίσταται κάποιο θέμα συνταγματικότητας, αλλά η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν θα είναι κάποιο Υφυπουργείο του ΥΠΠΑΝ, αλλά όπως και τα άλλα υφιστάμενα, Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω.

Τέλος, ο κ. Πρόδρομου άκουσε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις που εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, ενώ επιφυλάχθηκε για περαιτέρω συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, εκφράζοντας την ευχή όπως και το ΑΚΕΛ στηρίξει τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού που ανέκαθεν ήταν μια επιδίωξη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι υπέρ της ίδρυσης Υφυπουργείου Πολιτισμού, εφόσον βέβαια αυτό πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα έχει συγκεκριμένη δομή, θα διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια ως βασικό στοιχείο για αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και τις ευαισθησίες των φορέων και των ανθρώπων του Πολιτισμού και θα αξιοποιεί την πείρα που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του Πολιτισμού.

Με δεδομένη την εποικοδομητική στάση του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στη Βουλή, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο. Ως γνωστόν, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαχείριση των Αρχαιοτήτων ανήκει στο κράτος και δεν διαμοιράζεται ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα άλλαζαν τη διοικητική ευθύνη των Αρχαιοτήτων ενδεχομένως θα δώσει άλλοθι στο ψευδοκράτος για να προχωρήσει σε νέες αποσχιστικές ενέργειες, αυτή τη φορά σε βάρος των Αρχαιοτήτων στα κατεχόμενα.

Από πλευράς ΑΚΕΛ στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Χρίστος Χριστοφίδης και Χρίστος Χριστόφιας και ο επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα