Το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε κατά τη συνάντηση Φωτίου με το νέο Πρέσβη της Ελλάδας

Ανασκόπηση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών, έγινε κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής και ουσιαστικής συνεργασίας του Επιτρόπου Προεδρίας με την Πρεσβεία της Ελλάδας για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ο Επίτροπος εξέφρασε πρώτιστα, για ακόμα μια φορά, τις ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη διαχρονική στήριξη και βοήθεια της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία μέρους της πατρίδας μας.

Η στήριξη και βοήθεια της Ελλάδας, τόνισε, ήταν και είναι καθοριστική, ιδιαίτερα σήμερα που η κατοχική δύναμη δημιουργεί νέες εντάσεις και προκλήσεις αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη συνάντηση, έγινε μια σε βάθος ανασκόπηση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών. Μιας τραγωδίας που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία για σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες στην Κύπρο και Ελλάδα.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίτευξης προόδου οφείλονται στην έλλειψη ειλικρινούς και ουσιαστικής συνεργασίας από πλευράς κατοχικής δύναμης.

Επισημάνθηκε ότι ο χρόνος ενεργεί εις βάρος των οικογενειών και των προσπαθειών για αποτελεσματική διερεύνηση. 

Τονίστηκε ότι επείγει η λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία και συνδρομή της κατοχικής δύναμης στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος και η συνεισφορά των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικά και να αποτελέσουν την αφετηρία για επίτευξη προόδου.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και τρόποι περαιτέρω συντονισμού των δυο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο για την προώθηση του προβλήματος των αγνοουμένων σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα των συγγενών σε διεθνή φόρα και κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δυο χωρών σε ό,τι αφορά στον απόδημο ελληνισμό και τις δράσεις που πηγάζουν από το Διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας των δυο χωρών σε θέματα διασποράς.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες σε θέματα διασποράς, που πρώτα ενισχύουν τις σχέσεις μας με άλλες χώρες αλλά περισσότερο ενισχύουν την στενότερη συνεργασία των οργανωμένων συνόλων της διασποράς των χωρών μας στο εξωτερικό, για προώθηση των κοινών μας συμφερόντων και υλοποίηση κοινών δράσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον