Πέμπτη 9 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη για Κυπριακό-«Εμμένει σε ιδέες που ακυρώνουν συγκλίσεις»

  05/10/2021 13:46
Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη για Κυπριακό-«Εμμένει σε ιδέες που ακυρώνουν συγκλίσεις»

Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη για Κυπριακό-«Εμμένει σε ιδέες που ακυρώνουν συγκλίσεις»

  05/10/2021 13:46

Νέες επικρίσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ασκεί το ΑΚΕΛ σε σχέση με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να επιρρίπτει ευθύνες στον Νίκο Αναστασιάδη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. 

Σε δηλώσεις η Σταύρη Καλοψιδιώτου, μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως «η χθεσινή συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη αποκαλύπτει εκ νέου την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό επί δικών του ημερών. Παραδέχεται ουσιαστικά ότι οι λεγόμενες νέες ιδέες που έχει κατά καιρούς υποβάλει, με αποκορύφωμα την αλλοπρόσαλλη πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, δεν έπεισαν κανένα ως προς την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει».

Όπως είπε, τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις δημιουργεί παράλληλα το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης «συνεχίζει να εμμένει σε ιδέες που ακυρώνουν σημαντικές συγκλίσεις, που είναι επί της ουσίας λανθασμένες και ουδόλως συνάδουν με το κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που είχαν μείνει το 2017. Είναι επίσης άξιο απορίας γιατί ενώ  παραδέχεται ότι είχαν μείνει ελάχιστα στοιχεία για κατάληξη επί των εσωτερικών πτυχών, ο ίδιος με τις προτάσεις του τα πολλαπλασιάζει. Ενώ ειρήσθω εν παρόδω ο κ. Γκουτέρες είχε διαπιστώσει ότι βρισκόμασταν κοντά σε θετική κατάληξη επί του συνόλου του Πλαισίου του – δηλαδή και επί των διεθνών πτυχών- κάτι που εξηγεί και την επίρριψη ευθυνών στους δύο ηγέτες και όχι στις εγγυήτριες δυνάμεις».

Παράλληλα, η κ. Καλοψιδιώτου, αναφέρει πως «το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό και εν αναμονή διορισμού ειδικού απεσταλμένου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να έρθει σε δημόσια σύγκρουση με τον Γενικό Γραμματέα κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορά σε επιτήδεια ουδετερότητα, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό. Διερωτόμαστε, δεν είναι ο ίδιος που επανέλαβε χθες ότι διαπιστώνει πώς ο κ. Γκουτέρες δεν εκφεύγει των παραμέτρων του ΟΗΕ και των όρων εντολής του και ως εκ τούτου απορρίπτει τη θέση Τατάρ για κυριαρχική ισότητα;»

Εμείς, σημειώνει η κ. Καλοψιδιώτου, «δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διανοιχθεί η προοπτική επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων είναι να τερματιστούν οι όποιοι επικίνδυνοι πειραματισμοί και να πείσει ο κ. Αναστασιάδης στην πράξη και όχι στα λόγια ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει. Όπως εξάλλου ζητούσε για καιρό ο κ. Γκουτέρες. Αν το πράξει και η Τουρκία δεν ανταποκριθεί, τουλάχιστον θα της καταλογιστεί η αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας