Παρασκευή 3 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας ο Αβέρωφ-«Θα σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους»

  04/10/2021 19:26
Έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας ο Αβέρωφ-«Θα σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους»

Έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας ο Αβέρωφ-«Θα σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους»

  04/10/2021 19:26

Ισχυρά μηνύματα για το μέλλον της παράταξης, έστειλε από το βήμα του Ανώτατου Συμβουλίου ΟΤΥ ΔΗΣΥ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, ενώ αναφέρθηκε και στο επικείμενο ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο στο οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά, στον Προσυνεδριακό διάλογο «θα κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας, για να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού».  

«Σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω στη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσθέτοντας πως πρόκειται γαι το κόμμα που «μαζί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του:

 • Πάλεψε με τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1974 και έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία.
 • Πάλεψε με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που είδε ο πλανήτης και κράτησε την κοινωνία όρθια.
 • Έφερε -και φέρνει ξανά- την Κύπρο σε αναπτυξιακή τροχιά, αντιστρέφοντας τις αντίξοες συνθήκες.
 • Υλοποιεί τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες συμμαχίες.
 • Αγωνίζεται για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και την ευημερία όλων των πολιτών του σε μια ισόνομη, ελεύθερη, ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο».

«Γνωρίζουμε», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «τι χρειάζεται ο συμπολίτης μας: Όχι άλλα κούφια συνθήματα και κομματικά παιχνίδια. Όχι άλλες χρεοκοπημένες θεωρίες. Όχι άλλη φτηνή πατριδοκαπηλία. Ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Μετριοπάθεια και τόλμη. Στέρεη γνώση και δουλειά. Πραγματικές απαντήσεις στις ανάγκες του. Και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του». 

Και πρόσθεσε: «Λύσεις που εκκινούν από ιδέες που έχουν δικαιωθεί ιστορικά, εξασφαλίζοντας μας συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Ιδέες όπως η ελευθερία, η πατρίδα, η δημοκρατία, η ενωμένη Ευρώπη. Η ανοικτή οικονομία, η κοινωνική δικαιοσύνη, όπως ακριβώς τα περιγράφει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτό είναι το κόμμα μας, στο οποίο είμαστε όλοι στρατιώτες. Ελευθερόφρονες αλλά συντεταγμένοι στον κοινό στόχο: να φτιάξουμε τη χώρα που θέλουμε. Τη σύγχρονη Κύπρο του αύριο», υπέδειξε.

Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι, «πρωταγωνιστήσαμε για άλλη μια φορά με τη δική σας πολύτιμη βοήθεια και κινητοποίηση, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Και σας ευχαριστώ θερμά που φέρατε, ακόμα και την τελευταία ώρα, σκεπτικούς ανθρώπους στα εκλογικά κέντρα. Η νίκη, η πρωτιά, με τη μεγαλύτερη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιστορικά, δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά. Ανήκει σε όλους σας, που δώσατε τα πάντα ως το κλείσιμο της κάλπης. Για αυτό σας ευχαριστώ από καρδιάς». 

«Στις εκλογές διαβάσαμε καλά το κοινωνικό αίτημα και τοποθετηθήκαμε σωστά: ως η δύναμη της πολιτικής μετριοπάθειας, της κοινωνικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.  Μαζί με την κυβέρνησή μας βάλαμε επιτακτικά το δίλημμα. Και δεν μείναμε εκεί. Φέραμε τη θετική μας πρόταση για την Κύπρο που ονειρευόμαστε, με το Σχέδιο Ανάκαμψης και τις Μεταρρυθμίσεις. Που περιορίζουν τις παθογένειες του κράτους και μας εντάσσουν στον πυρήνα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών», πρόσθεσε.

Οι πολίτες, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «έχουν και μνήμη και κρίση. Ξέρουν ότι η ψήφος δεν είναι απόφαση της στιγμής. Διαρκεί για πέντε χρόνια. Ξέρουν με ποιους κινδυνεύουν και σε ποιους μπορούν να στηριχθούν για να δώσουν λύσεις. Ζυγίζουν, μετρούν, συγκρίνουν και στο τέλος παίρνουν τις πιο λογικές αποφάσεις για το μέλλον τους. Η νέα μας λαϊκή εντολή είναι δύσκολη και επίπονη. Να πάρουμε τα μηνύματα αυτών που μας ψήφισαν, αλλά να λάβουμε υπόψη αυτούς που δεν μας ψήφισαν αλλά και αυτούς που δεν πήγαν στην κάλπη. Ο πολίτης θέλει αλλαγές με πραγματικό αντίκρισμα στη ζωή του».

«Αλλαγές όπως η εκλογή, για πρώτη φορά μιας καθόλα άξιας νέας γυναίκας ως Πρόεδρο της Βουλής. Από τις νεότερες Προέδρους Βουλής στον κόσμο. Χωρίς να μπούμε σε παζάρια και συναλλαγές.  Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συναγερμού, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής προέρχονται από το κόμμα μας», τόνισε.

«H αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε την κοινωνία στο δρόμο που μας δείχνουν οι πολίτες, μαζί με την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με όχημα το ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα:

 • Βιώσιμη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός.
 • Σύγχρονη παιδεία που ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και την καινοτομία.
 • Αποτελεσματική δικαιοσύνη με ίση μεταχείριση και γρήγορες αποφάσεις.
 • Θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας και αντιμετώπιση της συστημικής διαφθοράς.
 • Σύγχρονη Δημόσια Υπηρεσία που εξυπηρετεί και δεν ταλαιπωρεί τον πολίτη.
 • Αποδοτική τοπική αυτοδιοίκηση που προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής.
 • Και φυσικά, μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα. Εντός των συμφωνημένων παραμέτρων της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Που εξασφαλίζει ικανοποιητικά εδάφη και δίκαιη διευθέτηση των περιουσιών στην ελληνική κοινότητα και ασφάλεια για όλη την Κύπρο. Χωρίς ξένες εγγυήσεις, μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα».

Κάθε άξονας, συνέχισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «από όσους προανέφερα εμπεριέχει ένα πλέγμα προτάσεων και ιδεών που πρέπει να συζητηθούν, να αναλυθούν και να εξειδικευθούν από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους μας. Αυτά και πολλά άλλα, που έχουν να κάνουν με το κόμμα μας, δεν είναι πρόθεσή μας να συζητηθούν μόνο μέσα στους τέσσερις τοίχους της Πινδάρου».

Αντίθετα, θα επιδιώξουμε να σπάσουμε τους τοίχους. Για να χωρέσουν όλες οι απόψεις σε έναν μεγάλο, ανοικτό και συμμετοχικό Διάλογο που θα ολοκληρωθεί με το προαποφασισμένο Παγκύπριο μας Συνέδριο.

«Στον Προσυνεδριακό μας Διάλογο θα κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας, για να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού. Για να ακούσουμε και ενδεχομένως να «τα ακούσουμε». Αποδεχόμενοι λάθη και παραλείψεις και αποδεικνύοντας ότι δεν τους αξιοποιούμε μόνο στις εκλογές», παραδέχθηκε.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημείωσε πως, «είμαστε αποφασισμένοι να ξαναφέρουμε κοντά και μαζί παλιούς και νέους, ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους. Να θυμηθούμε τι μας ενώνει αλλά και τι μας χωρίζει από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Για την Κύπρο του αύριο και τον Δημοκρατικό Συναγερμό του αύριο. Παράλληλα, θα σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους απευθυνόμενοι στους ενεργούς πολίτες. Δεν θέλουμε να κομματικοποιήσουμε την κοινωνία: αλλά να κοινωνικοποιήσουμε το κόμμα».

«Θα συνομιλήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουν -και δεν θέλουν να έχουν- κομματικά καπέλα. Αλλά ενδιαφέρονται και δύνανται να συνεισφέρουν στο διάλογο για την καλύτερη Κύπρο. Στην οποία αξίζει να επενδύσουν χρόνο και ιδρώτα, γι’ αυτούς και τα παιδιά τους», υπογράμμισε.

Επιχειρώντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υπενθύμισε πως, «οι πρώτες βουλευτικές εκλογές του Δημοκρατικού Συναγερμού έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου του 1976. Ο Γλαύκος Κληρίδης, που είχε ιδρύσει το κόμμα μας μόλις 2 μήνες πριν, αντιμετώπισε ένα παντοδύναμο Λαϊκό Μέτωπο για να μας αποκλείσουν από την εκπροσώπηση. Ο κόσμος μας δεν πτοήθηκε από το αναχρονιστικό εκλογικό σύστημα. Έμεινε εκεί. Σταθερός. Βράχος. Στάθηκε πίσω από τον μετριοπαθή και εκσυγχρονιστή Κληρίδη. Κόντρα σε όλους».

«Ήταν κάτι δυνατό και πρωτόγνωρο που τους ένωνε. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Μάιο του 1981, ο Κληρίδης κλόνισε το κατεστημένο. Γίναμε το πρώτο κόμμα της Κύπρου. Η ελπίδα της και ο οδηγός της. Επιτρέψτε μου να πω ότι παρόμοιο συναίσθημα ένιωσα στις τελευταίες εκλογές, όταν συγκεντρώθηκαν απέναντί μας 14 κόμματα. Κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια ήμασταν μόνοι εναντίον όλων. Μέχρι που η «ττενέκκα» έβγαλε τα πρώτα αποτελέσματα. Και ξανάνιωσε ο Συναγερμικός χαρά, ανακούφιση και περηφάνια». 

«Κάθε αρχηγός μας, μετά τον αείμνηστο Γλαύκο: Γιαννάκης Μάτσης, Νίκος Αναστασιάδης, έφερε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην κορυφή. Αφήνοντας πίσω πάθη και μίση, ενώνοντας το λαό μας και προχωρώντας τη χώρα μας μπροστά για το κοινό καλό. Με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και τις αλλεπάλληλες, μεγάλες νίκες του Νίκου Αναστασιάδη, το 2013 και το 2018», υπέδειξε.

«Δεν θα κουραστούμε», πρόσθεσε, «ποτέ να θυμίζουμε ποιοι έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία, ποιοι υλοποίησαν αιτήματα δεκαετιών όπως το ΓεΣΥ, ποιοι προστάτευσαν τη χώρα και φρόντισαν το λαό στην πανδημία με 12 σχέδια στήριξης και ποιοι την στέλνουν στην πρωτοπορία των ανεπτυγμένων χωρών με τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης».

«Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση του: Με τα σωστά και τα λάθη μας, με τις διαφωνίες και τις συμφιλιώσεις μας, μα πάνω από όλα, με τη φωνή της προσφοράς μέσα μας. Τη φωνή του τόπου μας, των ανθρώπων του, που στηρίζονται σε εμάς, για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας