Η τριμερής μισό βήμα εμπρός, η έκβαση της... δύο βήματα πίσω

Σε ένα αυτονόητο συμπέρασμα κατέληξε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση από το τι θα περίμενε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, από την τριμερή συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας με τον κατοχικό ηγέτη. Κι αυτό διότι, όπως παραδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, οι θέσεις με τις οποίες ο Τατάρ προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου, δεν αφήνουν περιθώρια για να υπάρξει ακτίνα οποιασδήποτε συμφωνίας. 

Υπό άλλες συνθήκες, αδιαπραγμάτευτος στόχος μιας τέτοιας συνάντησης, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν θα ήταν άλλος από την ύπαρξη συμφωνίας για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, είτε μέσω κάποιων αμοιβαίων παραχωρήσεων ή μέσω δημιουργικών ασαφειών, όπως έγινε στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εναλλακτικές προτάσεις και Σύνταγμα '60-Τι θα θέσει στην τριμερή ο Αναστασιάδης

Το γεγονός ότι έγινε κατορθωτή μια τέτοια συνάντηση, χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά, από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναπροσαρμόσει τις θέσεις του, έτσι ώστε να διευκολύνει τον Γενικό Γραμματέα για τα πάρα πέρα βήματα. Αντιθέτως, προσέρχεται με την λογική του όλα ή τίποτα, χωρίς να δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του Κυπριακού. Επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο, πως μετά την τριμερή το Κυπριακό θα έχει κάνει ακόμα δύο βήματα προς τα πίσω, αφού θα καεί, ακόμα ένα από τα τελευταία χαρτιά του Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε την εικόνα πως η δική μας πλευρά, θα προσέλθει στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας, για να πράξει το καθήκον της, να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις και να επαναλάβει την ετοιμότητα της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Από εκεί και πέρα, εναπόκειται στον Αντόνιο Γκουτέρες, πώς θα διαχειριστεί, την μη δημιουργική στάση της άλλης πλευράς. «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ό,τι απαιτείται με την έννοια να ερμηνεύσουμε προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αν και η άλλη πλευρά επιδείξει καλή θέληση και επαναπροσδιορίσει στόχους, να δημιουργηθούν συνθήκες που να μας επιτρέψουν να οδηγηθούμε σε ένα νέο διάλογο», είπε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ανοικτά χαρτιά και κλειστά μυαλά στη Νέα Υόρκη-Τι θα επιχειρήσει ο Γκουτέρες

Το τρίπτυχο της πρότασης του 1960

Σε ότι αφορά τα ζητήματα που αναδείχθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ειδικά για το θέμα της πρότασης του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ο Νίκος Αναστασιάδης, επιχείρησε να διαλευκάνει το τοπίο και να να υποδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως δεν μπορεί η πρόταση του να αντισταθμιστεί με τα όσα, εκτός πλαισίου, προτείνει ο κατοχικός ηγέτης. Παραπέμποντας στις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης, εξήγησε ο Νίκος Αναστασιάδης, παραπέμπουμε και στην απαγόρευση ένωσης μέρους ή όλου ή απόσχισης του μέρους ή όλου με οποιοδήποτε κράτος ή και απόσχιση από το κεντρικό κράτος και συνεπώς επαναφέρεται η βάση διαπραγμάτευσης όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί πέραν και μακράν των τουρκικών αξιώσεων για αναγνώριση κυριαρχίας».

Μάλιστα σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόταση και πώς ο Γενικός Γραμματέας θα την εξισώσει με την πρόταση των Τούρκος για τα δύο κράτη, με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξήγησε πως το πρόβλημα, «είναι ότι συνταυτίζετε τις απαράδεκτες και εκτός ψηφισμάτων προτάσεις των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για αλλαγή της βάσης λύσης, με μια πρόταση που θέλει να επαναφέρει την τάξη όσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ή την τελική λύση».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω υπέδειξε πως,

α) Η επαναφορά στις διατάξεις του Συντάγματος του ‘60 απαντά στους ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι την αποκλείουμε από τη συμμετοχή στη διοίκηση της χώρας και ότι τάχα είναι ελληνοκυπριακή διοίκηση

β) Παραπέμπει σε Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, σε ψηφίσματα των ΗΕ και σε αρχές της ΕΕ στην επιδίωξη εξεύρεσης λύσης. 

γ) επαναφέρουμε τη σωστή βάση, με βάση τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει με τετελεσμένα στις ΗΠΑ ο Τατάρ-Αμετακίνητος από τη θέση για λύση δύο κρατών

Με αποκεντρωμένη και ΜΟΕ στο καλάθι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απόψε συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην καθιερωμένη συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα μεταφέρει τις κατά καιρούς εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, είτε αφορούσαν αποκέντρωση εξουσιών για να μειωθούν οι ενδεχόμενες συγκρούσεις στο κέντρο είτε της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είτε των ουσιαστικών ΜΟΕ που θα επέτρεπαν ένα κλίμα θετικό για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου είτε και της πολύ πρόσφατης αναφοράς για επάνοδο στο Σύνταγμα του ‘60 υπό προϋποθέσεις βεβαίως, για να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης του κράτους και η μετεξέλιξη του σε ό,τι έχει συμφωνηθεί στις Συμφωνίες Κορυφής και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ.

Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης, θα τονίσει στον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι οι όροι εντολής και τα ψηφίσματα παρέχουν το κοινό έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου, μη παραγνωρίζοντας το έργο που παράχθηκε μέχρι το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα, μέσα από τις συγκλίσεις και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-Το πρόγραμμα των συναντήσεών του

Γιατί αποχωρεί η Λουτ

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, χθες επισημοποιήθηκε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ολοκληρώνει τον κύκλο της, αφού αναλαμβάνει θέσει στο διοικητικό συμβούλιο της Shell. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε ότι τερματίζεται η υπηρεσία της κας. Λουτ για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων, αφού κρίθηκε ότι ο διορισμός της ενδεχόμενα να την έφερνε σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, είτε της Τουρκίας, είτε της Κύπρου. 

Η αποχώρηση της Τζέιν Χολ Λουτ, πάντως, έφερε ξανά στην επιφάνεια την  πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου και έναρξη διαπραγματεύσεων με ζεύξη θεμάτων που αφορούν τις δύο κοινότητες. Η συγκεκριμένη πρόταση είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, ωστόσο απορρίφθηκε από την άλλη πλευρά. Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι η πρόταση Γκουτέρες βρίσκει σύμφωνη τη δική μας πλευρά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή τη φορά, η άλλη πλευρά θα δώσει διαφορετική απάντηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε εξηγήσεις στον Πρόεδρο για τις βρετανικές ιδέες ο Λίλι

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ των ΗΕ θα πραγματοποιηθεί στις 6μμ (ώρα Νέας Υόρκης), στο Γραφείο του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου και υπηρεσιακών παραγόντων.
 
Σημειώνεται ότι το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ προς τιμήν των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα παρακαθίσει στις εργασίες της εναρκτήριας Ολομέλειας της Συνέλευσης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ των ΗΕ και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Αμπντάλα Σιαχίντ.

 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό