«Κανείς δεν πρέπει να αναμένει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό ενόσω τα Η.Ε. συνεχίζουν την πολιτική τους»

Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη θέση μας στη Γενεύη, η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς, δήλωσε ο «υπεξ» στα κατεχόμενα, Ταχσίν Ερτουγρόγλου, αναφέροντας πως αυτό θα μεταφέρει και στις επαφές που θα έχει στην Νέα Υόρκη. Προσδοκά, είπε, ο ΓΓ του ΟΗΕ να παραδώσει την εντολή του εφόσον δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών.

Μιλώντας, όπως και ο Τ/κ ηγέτης χθες, στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι στη Νέα Υόρκη θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΗΕ ως αντιπροσωπεία της «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και πως η πραγματοποίηση μιας συνάντησης 5 + ΗΕ είναι προς το παρόν ασαφής και δεν θεωρεί κάτι τέτοιο πολύ πιθανό. Ανέφερε επίσης ότι μετά την Γενεύη δε υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα δημιουργούσε κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές. 

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, γίνεται αποδεκτή ως Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ε/κ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το «ψέμα» - κατά την έκφρασή του - ότι είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον η διεθνής κοινότητα τους αποδέχεται ως τέτοιους. Κατά τον κ. Ερτουγρούλογλου είναι εμπόδιο για τη λύση η προσέγγιση που λέει ‘ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό και ελάτε να λύσουμε το Κυπριακό’.

«Πρέπει να αποδεχτούμε ότι στο νησί υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δημοκρατίες, κράτη και κυριαρχίες. Ενόσω δεν αποδέχονται την πραγματικότητα του ενός νησιού και δύο κρατών, δεν υπάρχει απολύτως κανένα νόημα επιδίωξης φόρμουλων συμφωνίας στο Κυπριακό. Προσωπική μου προσδοκία είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καταθέσει την εντολή του συμπεριφερόμενος ρεαλιστικά, και λέγοντας ‘δεν υπάρχει κοινό έδαφος (στην Κύπρο), δεν υπάρχει δυνατότητα να συνεχίσω επιτυχώς την αποστολή καλών υπηρεσιών μου’. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να απαλλαχτούν από το να είναι εμπλεκόμενο μέρος εναντίον της τουρκοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό θέμα», ανέφερε.  

Κανείς δεν πρέπει να αναμένει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό ενόσω τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την πολιτική ότι στην Κύπρο υπάρχει μόνο ένα νόμιμο κράτος και οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοινότητα αυτού του κράτους, πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν τα ΗΕ είναι να φέρουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μορφή εναρμονισμένη με τις πραγματικότητες επί του εδάφους. Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει μια αλυσίδα ψηφισμάτων που αντίκεινται στις πραγματικότητες στο Κυπριακό. Πρέπει να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ να εναρμονιστούν με τις πραγματικότητες του νησιού», σημείωσε.

Για την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου την χαρακτήρισε απόδειξη του γεγονότος ότι οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί και δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ίσους με τους ίδιους.

«Οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μόνο αν θα διαπραγματευτούμε ως δύο χωριστά κράτη. Θέλω να αναφέρω ότι δεν εγκρίνουμε και την προσέγγιση του να αφεθούμε στο κενό καθυστερώντας μια δεύτερη συνάντηση 5+ΗΕ για να μην προβεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στην δήλωση ότι ‘δεν υπάρχει κοινό έδαφος’. Δεν πρόκειται να καθίσουμε να περιμένουμε λέγοντας ‘ποια χρονιά άραγε θα απευθύνει έκκληση για δεύτερη συνάντηση 5+ΗΕ ο Γενικός Γραμματέας’. Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει δικαίωμα να μας αφήσει σε αυτό το κενό. Ξέρει και αυτός πολύ καλά ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος στο κυπριακό θέμα. Πρέπει να ανακοινωθεί αυτή η πραγματικότητα. Πρέπει να αποφασιστεί τι είδους νέα διαδικασία θα προκύψει στο Κυπριακό ως αποτέλεσμα αυτού», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στις σχέσεις τους με την Τουρκία, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά στις απόψεις, στις προσεγγίσεις και στους στόχους τους στο Κυπριακό, και είναι εξαιρετικά χαρούμενοι γι’ αυτό. Επανέλαβε την θέση ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για ολόκληρο το τουρκικό έθνος, ότι η `τδβκ` είναι ένα με τη μητέρα πατρίδα» και η δύναμή τους είναι τόση όση και της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό