Παρασκευή 17 Σεπ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σ. Στεφάνου: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιμονή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

  15/09/2021 13:36
Σ. Στεφάνου: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιμονή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Σ. Στεφάνου: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επιμονή για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

  15/09/2021 13:36

«Μεστή περιεχομένου και διαφωτιστική» χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι συζητήθηκε η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, το αδιέξοδο και την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και το τι μέλει γενέσθαι καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί, όπως είπε, αυτήν την κατάσταση προκειμένου να ενισχύει τα διχοτομικά της σχέδια για διαμόρφωση τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και επί της θαλάσσης.

«Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο ότι στην προσπάθεια αυτή της Τουρκίας να εκτρέψει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα πρέπει να μας κάνει πιο συνεπείς και επίμονους στην προσπάθεια να παραμένουμε σταθεροί στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζήτησαν για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα σπάσει το αδιέξοδο και η Τουρκία θα εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση. «Είναι εμφανές ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει από την επιμονή μας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και συζητώντας επί του πλαισίου Γκουτέρες», είπε. 

Τέλος, συζητήσαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για τη δημιουργία κινήτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου είναι απαραίτητος.  Διαχρονικά η Ελλάδα αποτελεί το βασικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η λύση του θα βοηθήσει και στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

«Mόνο αποδεκτό πλαίσιο για το Κυπριακό οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως το μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού.

 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Στεφάνου για την πρόσφατη εκλογή του στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και τον διαβεβαίωσε για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

«Θεωρώ υποχρέωσή μου συναντώ πάντα τους αρχηγούς των κομμάτων της Κύπρου για να έχουμε μία ειλικρινή συνομιλία. Τα θέματα, εξάλλου, τα οποία μας αφορούν απαιτούν πάντα απόλυτο συντονισμό Ελλάδος και Κύπρου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι μοναδικό αποδεκτό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό αποτελούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Προσέθεσε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, καθώς και η απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Στεφάνου συζήτησαν και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με έμφαση στις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, τονίζοντας ότι αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης, στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβειρα Ελένη Σουρανή, και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ενώ ακολουθούν συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας