Θερμή υποδοχή Αλ Σίσι στον Αναστασιάδη κατά την ιστορική πρώτη Διακυβερνητική

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το Σάββατο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Αιγύπτιος Πρόεδρος  Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τον οποίο πραγματοποίησαν στο Κάιρο την πρώτη Διακυβερνητική Συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφτασε στο Κάιρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών  Νίκο Χριστοδουλίδη, Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσα Πηλείδη, Παιδείας και Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομο Προδρόμου, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Κώστα Καδή, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες.  

Οι ηγέτες Κύπρου και Αιγύπτου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ηλιούπολη της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ παράλληλα διεξάγονταν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους Κύπριους Υπουργούς και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους. 

Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο χωρών, παρουσία των δύο Προέδρων ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. 

 «Προσβλέπω να συζητήσω με Σίσι νέες μορφές συνεργασίας με Αίγυπτο»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέφερε πως προσβλέπει να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, νέες ή εκτεταμένες μορφές συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αμέσως μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε: "Ευχαριστώ αγαπητέ φίλε μου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι για τη φιλοξενία της ιστορικής πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψής μας στο Κάιρο. Προσβλέπω στη συνάντησή μας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τις άριστες σχέσεις και συνέργειες που οι δυο χώρες μας έχουν εγκαθιδρύσει και για να συζητήσουμε νέες ή εκτεταμένες μορφές συνεργασίας".

Η ανάρτηση της Προεδρίας

Ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου, η οποία πλέον όχι μόνο διέπεται από αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αδελφικούς δεσμούς, αλλά και από μια στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναφέρεται σε ανάρτηση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Twitter.

"Στο Κάιρο σήμερα η ιστορική 1η Διακυβερνητική Σύνοδος. Ενίσχυση της συνεργασίας η οποία πλέον όχι μόνο διέπεται από αλληλοσεβασμό, εμπιστοσύνη και αδελφικούς δεσμούς, αλλά και από μια στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο", σημειώνεται.

Σε άλλη ανάρτηση της Προεδρίας επισημαίνεται πως οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας, Γεωργίας, Παιδείας και Ναυτιλίας της ΚΔ έχουν συναντήσεις με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους στην 1η Διακυβερνητική Σύνοδο και γίνεται λόγος για ενίσχυση της συνεργασίας και διεύρυνσή της σε νέους τομείς.

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. ευρώ για Λίβανo η φον ντερ Λάιεν