Η αβεβαιότητα στο Κυπριακό, το εσωτερικό μέτωπο και το στοίχημα Αναστασιάδη

Εξελίξεις προέκυψαν μετά τις φωτιές που άναψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ως απάντηση στον κατοχικό ηγέτη για το θέμα των διαβατηρίων. Ο Νίκος Αναστασιάδης, θα προεδρεύσει σήμερα στην σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας ενόψει της προετοιμασίας για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να προβεί σε ενημέρωση στον απόηχο της ανάκλησης των διαβατηρίων, την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 αλλά και τις εν γένει εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα.

Εξάλλου, τις επόμενες μέρες θα πρέπει να διευκρινιστεί, τι ακριβώς εννοεί ο Νίκος Αναστασιάδης με την επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, τι εξυπηρετεί μια τέτοια λύση και ποιος ο στόχος του. Παράλληλα, η Λευκωσία θα πρέπει να πείσει πως ανεξαρτήτως όλων αυτών και της ανάκλησης διαβατηρίων, είναι έτοιμη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Η μη κάθοδος Λουτ και το ταξίδι στη Νέα Υόρκη

Η Τζέιν Χολ Λουτ διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να έρθει στην Κύπρο, καθώς είναι σε τόσο μεγάλη διάσταση οι δύο πλευρές όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι που δεν βλέπουν λόγο περαιτέρω συζητήσεων και συνομιλιών αυτή τη στιγμή. Κύριος λόγος για την απόφαση της να ακυρώσει τον νέο γύρο επαφών της στη Λευκωσία, είναι η επιμονή της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, απόφαση όμως που ήταν γνωστή πριν από την εφαρμογή της ανάκλησης διαβατηρίων και της επιστροφής στο Σύνταγμα του ‘60.

Την ίδια ώρα, άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του ΓΓ για τις ημέρες που ο Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη. Με δεδομένη και τη μη κάθοδο Λουτ, απομακρύνεται το σενάριο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών. Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλει να αξιοποιήσει στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο ενημέρωσης ξένων αξιωματούχων σε ότι αφορά τις προκλήσεις στο Βαρώσι. Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, επίσης, σειρά συναντήσεων με ηγέτες ξένων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Νέα Υόρκη με... ληγμένο διαβατήριο το Κυπριακό

Θύελλα αντιδράσεων για επιστροφή στο Σύνταγμα του '60

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο κατά της διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την ομάδα όσο και αύριο κατα την διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου σε σχέση με την πρόταση του για την επιστροφή του Συντάγματος του '60. Για αυτή την κίνηση κανείς δεν ήταν ενήμερος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καθιστά σαφές τις προηγούμενες ημέρες, πως η εν λόγω πρόταση δεν είναι μπλόφα της στιγμής, πρόταση η Κυβέρνηση θα επιμήνει και για την οποία θα ενημερωνόταν και η Τζέιν Χολ Λουτ.

Οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, ότι ο Πρόεδρος εννοεί κάτι τέτοιο και πως θα το βάλει στο τραπέζι της συζήτησης, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων με το ΑΚΕΛ να εξαπολύει πυρά προς την Κυβέρνηση, αναφέροντας πως οι τελευταίες εξαγγελίες και ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη, «οδηγούν την πατρίδα μας στον οριστικό διαμελισμό». Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση, ότι «οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν την αδυναμία του Προέδρου να διαχειριστεί τις συνέπειες της αποτυχημένης πολιτικής του στο Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλη διάσταση από ΥΠΕΞ για επιστροφή σε Ενιαίο κράτος-«Δεν θα κατατεθεί πρόταση»

Η διγλωσσία στην Κυβέρνηση

Ήδη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έδωσε νέα διάσταση στο ζήτημα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, υποδεικνύοντας πως δεν υπήρχε, ούτε θα υπάρξει κατάθεση της πρότασης, τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την άλλη πλευρά. Επίσης, σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο εξήγησε πως δεν τίθεται τέτοια συζήτηση στο τραπέζι των συνομιλιών ούτε αλλάζει το πλαίσιο λύσης. Κατέστησε παράλληλα σαφές πως οι προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς γίνονται στη βάση της επανέναρξης των συνομιλιών για κατάληξη σε λύση βασισμένη στο συμφωνημένο πλαίσιο, αυτό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ έστειλε το μήνυμα πως θα πρέπει να μπει μια τελεία προτού προκληθεί σοβαρότερη ζημιά.

Την ίδια ώρα, που παρατηρείται διγλωσσία στην Κυβέρνηση και παρά το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών προξένησαν καινούργιες αντιδράσεις, αφού το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του, τόνισε πως «η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εξηγηθεί με τον εαυτό της και μετά να προβαίνει σε δηλώσεις για το Κυπριακό». Μάλιστα στην ανακοίνωση υπενθυμίζονται οι δηλώσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχθές δήλωνε επίμονα ότι η ιδέα του κ. Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, όπως περιλαμβάνεται σε γραπτή δήλωση του Προέδρου, δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», ούτε απλή απάντηση στον Τατάρ, αλλά πρόταση που είναι ήδη στο τραπέζι από την ώρα της γραπτής δήλωσης. Ο κ. Χριστοδουλίδης σήμερα δηλώνει ότι ήταν περισσότερο σχήμα λόγου και ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση».

Τα πυρά κατά του προέδρου Αναστασιάδη συμπληρώνει από τα κατεχόμενα και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, που με καθυστέρηση τριών ημερών απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως «με την τελευταία του δήλωση, που είναι ασυνεπής και αδύνατο να εφαρμοστεί, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης αποκαλύπτει για άλλη μια φορά πόσο ανειλικρινής είναι στο θέμα μιας συμφωνίας». Είναι γεγονός πως η  Κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση δεν έδωσε απαντήσεις, και δεν ικανοποίησε ούτε κατ' ελάχιστον όλους όσους περιμένουν να ακούσουν την συνολική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι πάντως που αναμένεται να συμβεί την Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό που απομένει να διαφανεί, είναι κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να πείσει τις επόμενες μέρες, να στηρίξει τις αποφάσεις του και να αποσαφηνίσει τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με... Κληρίδη απαντά σε Αναστασιάδη ο Τατάρ-«Φούσκα η πρόταση για Σύνταγμα '60»

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις