Ξανά στη Λευκωσία με στόχο να βγάλει το Κυπριακό από τον αναπνευστήρα η Λουτ

Στις επίσημες αλλά και τις παρασκηνιακές συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη, επενδύονται οι όποιες ελπίδες για έξοδο από το αδιέξοδο που προκάλεσαν στο Κυπριακό, οι αναθεωρημένες θέσεις της άλλης πλευράς για λύση δύο κρατών. 

Στη σκιά των νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι και ενόψει της εφαρμογής των εξαγγελιών Τούρκων αξιωματούχων για επιστροφή των τουρκικών ερευνητικών και γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ, η πολιτική ηγεσία τελεί σε αναμονή, ενόψει των νέων πρωτοβουλιών που ενδεχομένως να λάβει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

Προς αυτή τη κατεύθυνση έγινε γνωστό χθες, πως η ειδική απεσταλμένη του για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ετοιμάζει βαλίτσες για ακόμα ένα ταξίδι στη Λευκωσία, όπου θα έχει επαφές, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον κατοχικό ηγέτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κα. Λουτ έχει εκφράσει την πρόθεσή της να επισκεφθεί την Κύπρο περί τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν ορισθεί ημερομηνίες για την επίσκεψη αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούππες άπαννες με τις... ευλογίες Ελληνοκυπρίων Τατάρ και Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι της τελευταίας επίσκεψης της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα, αφού δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από τους δύο ηγέτες, ακολούθησαν οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στην οποία προσκλήθηκε ο κ. Γκουτέρες.

Μετά τη πενταμερή της Γενεύης μέχρι και σήμερα, σε όλες τις επαφές που ο κατοχικός ηγέτης είχε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνει τις απαράδεκτες θέσεις του για τις νέες πραγματικότητες στο νησί και την ανάγκη για λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δύο λαών που θα ζουν δίπλα δίπλα, αλλά ξεχωριστά.

Ούτε η διεθνής κατακραυγή και οι αποστάσεις που κράτησαν τα κράτη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ούτε οι φωνές ακόμα και στο εσωτερικό της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, στάθηκαν ικανές για να μεταβάλουν τις ακραίες απόψεις που ο Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχώς επαναλαμβάνουν. Εξάλλου ο κατοχικός ηγέτης, μιλώντας σε διεθνή μέσα, επανέλαβε πως στόχος και σκοπός του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, δεν θα είναι άλλος από το να ασκήσει πιέσεις για την ανάγκη λύσης δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΣΑ ΟΗΕ το ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό που διαμηνύει με κάθε ευκαιρία και αναμένεται να επαναλάβει κατά την καθιερωμένη ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει, είναι η ετοιμότητα του αλλά και η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα.

Κατά την επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στη Λευκωσία, δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις, ούτε διαφορετικές προσεγγίσεις από τις δύο πλευρές. Αντίθετα η Αμερικανίδα διπλωμάτης, αναμένεται να καταγράψει για άλλη μια φορά τις θέσεις των δύο πλευρών και παράλληλα να βολιδοσκοπήσει τα όρια των υποχωρήσεων που μπορούν να γίνουν, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί πως για τη Λευκωσία δεν πρόκειται για ζήτημα γεφύρωσης των διαφορών, αφού πλέον η άλλη πλευρά αρνείται να ληφθεί υπόψη η προηγούμενη εργασία που έχει γίνει μέχρι το Κρανς Μοντάνα και επιμένει σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν προϊόν διαπραγμάτευσης ή συζήτησης.

Πάντως στη συνέντευξη του στους Financial Times ο κατοχικός ηγέτης, άφησε ένα ανοικτό παραθυράκι, επισημαίνοντας πως δεν θα κλείσει τελείως την πόρτα στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ, επιβεβαιώνοντας σε κάποιο βαθμό κάποιες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, που κάνουν λόγο για αναδίπλωση των τουρκικών θέσεων το επόμενο διάστημα.

Αφαιρούν το διαβατήριο του Τατάρ
Παράλληλα με την προετοιμασία για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό στο Προεδρικό, η Κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, ώστε να προχωρήσει άμεσα με την αφαίρεση των διαβατηρίων από στελέχη του ψευδοκράτους, που εργάστηκαν για τα νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Ερσίν Τατάρ.

Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια και πόσα πρόσωπα θα αφαιρεθεί η υπηκοότητα, πέραν του κατοχικού ηγέτη. Την ίδια ώρα το ζήτημα που έχει να κάνει με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ερσίν Τατάρ έλαβε διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν ανοίξουν τα οδοφράγματα το 2003, παραμένει αναπάντητο, με κάποιες πολιτικές δυνάμεις να ζητούν άμεση διερεύνησή του, υπονοώντας πως πίσω από αυτό κρύβονται συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι από τις ελεύθερες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα

Δειτε Επισης

Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα