Κυριακή 28 Νοε, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και ΕΕ συζήτησαν οι ΥΠΑΜ Κύπρου και Σλοβακίας

  29/07/2021 16:38
Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και ΕΕ συζήτησαν οι ΥΠΑΜ Κύπρου και Σλοβακίας

Διμερείς σχέσεις, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και ΕΕ συζήτησαν οι ΥΠΑΜ Κύπρου και Σλοβακίας

  29/07/2021 16:38

Τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Σλοβακίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, τη συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζήτησαν την Πέμπτη οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Χαράλαμπος Πετρίδης και Jaroslav Naď, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Οι δύο Υπουργοί στο πλαίσιο της συνάντησης και των συζητήσεων που είχαν, υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης με στόχο τη θεσμοθέτηση γενικών αρχών και διαδικασιών προώθησης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Η συνεργασία στο πλαίσιο του Μνημονίου θα βασίζεται στη αρχή της κοινής ωφελείας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε αρχικά την εκτίμηση για την «ανεκτίμητη συνεισφορά της Σλοβακίας στην UNFICYP, με το σλοβακικό απόσπασμα για 20 συνεχόμενα έτη», ενώ σημείωσε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε στη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης με στόχο τη θεσμοθέτηση γενικών αρχών και διαδικασιών προώθησης της μελλοντικής αμυντικής και στρατιωτικής μας συνεργασίας. Η συνεργασία στο πλαίσιο του Μνημονίου θα βασίζεται στη αρχή της κοινής ωφέλειας. Αποτελεί τη βάση η οποία θα δημιουργήσει ευκαιρίες και δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας», είπε.

Ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως στο ίδιο πνεύμα, συζήτησαν τις τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με τα Βαρώσια καθώς επίσης και την κυπριακή ΑΟΖ. Ανέφερε, όπως είπε, στον ομόλογό του πώς η Τουρκία αγνοεί κατάφωρα τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει με τα σχέδιά της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής.

Είπε πως συζήτησαν επίσης ορισμένα ζητήματα από την ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και ευρωπαϊκών ζητημάτων, κυρίως στο πλαίσιο της Ασφάλειας και της Άμυνας, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. «Ειδικά για τις διάφορες ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, όπως η Στρατηγική Πυξίδα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνατοτήτων», είπε.

Πρόσθεσε πως είχε επίσης την ευκαιρία να ρωτήσει τον Υπουργό Nad, για την εμπειρία της Σλοβακίας στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Η Σλοβακία, πρόσθεσε, έχει αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη της χώρας σε αυτό το θέμα που μας ενδιαφέρει πολύ, για την ενδυνάμωση των αντιστάσεων των κοινωνιών μας.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η επίσκεψη του Σλοβάκου Υπουργού έρχεται σε μια στιγμή που συνεχίζεται η προκλητική συμπεριφορά και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε πως παράλληλα με το άνοιγμα τμήματος της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων, η Τουρκία δοκιμάζει την αξιοπιστία και την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύει αποτελεσματικά τα ζωτικά της συμφέροντα, καθώς και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της.

Τόνισε πως η Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Ιουλίου, η οποία καταδίκασε την ενέργεια των Τούρκων και Τουρκοκύπριων ηγετών να ξανανοίξουν εν μέρει τη πόλη των Βαρωσίων ζητώντας την άμεση ανατροπή της απόφασης, ανταποκρίνεται άμεσα και με σοβαρότητα στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Κύπρο. Ωστόσο, «εμείς σημειώνουμε ότι τα γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πιο δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα, από τη διεθνή κοινότητα», είπε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, τέλος, ότι η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, εκπροσωπώντας όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, έστειλε επίσης ένα πολύ ισχυρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια και κάλεσε την ανάκληση των ενεργειών αυτών. «Η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει, για να μεταφέρει στην Τουρκία ένα πολύ σαφές μήνυμα: να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά κατά της Κύπρου και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τάξη», κατέληξε.

Στις δηλώσεις του, ο Σλοβάκος Υπουργός είπε ότι στόχος του Μνημονίου είναι να ορίσει τις βασικές αρχές και διαδικασίες για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει σήμερα με τη μορφή πολιτικών διαβουλεύσεων και της κοινής συμμετοχής σε δράσεις της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Ωστόσο, σημείωσε, μπορούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι εξοπλισμοί.

Είπε ότι παρόλο που η Σλοβακία συμβάλλει στην ασφάλεια της Κύπρου τα τελευταία 20 χρόνια, γεγονός που διαμόρφωσε θεμελιωδώς τις διμερείς σχέσεις, δεν υπήρξε μια συμφωνία για την ενίσχυση της εξαιρετικής συνεργασίας των δύο κρατών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την υπογραφή του μνημονίου θα υπάρξει εντατικοποίηση των σχέσεων στον πολιτικό και τον στρατιωτικό τομέα μεταξύ δύο χωρών μελών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας