Το προεκλογικό ρινγκ, η επανάληψη της ιστορίας και τα στρατόπεδα στην ΕΔΕΚ

Με καθυστέρηση λίγων μηνών ήρθε ο απόηχος των βουλευτικών εκλογών στην ΕΔΕΚ, καθώς η προεκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του Κινήματος ξεκίνησε, με τον πρώην αντιπρόεδρο, Γιώργο Βαρνάβα, να δίνει το σύνθημα, εξαγγέλλοντας υποψηφιότητα και ανοίγοντας, την ίδια ώρα, πυρ κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να ετοιμάζει κίνηση αμφισβήτησης εναντίον του προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε υποψηφιότητα... πυροβολώντας Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-Σοβαρές καταγγελίες

Όπως όλα δείχνουν, η μάχη για την προεδρία της ΕΔΕΚ, τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα δοθεί και πάλι ανάμεσα σε Βαρνάβα και Σιζόπουλο. Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια άλλη μια μάχη μεταξύ των δύο στρατοπέδων που βρίσκονται στα χαρακώματα, με τη μόνη διαφορά όμως, ότι πολλά από τα κομματικά στελέχη, άλλαξαν γραμμή πλεύσης.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για ακόμη μια φορά, με τους ίδιους πρωταγωνιστές να σηκώνουν τα ξίφη τους και να μονομαχούν, όπως έγινε και το 2015, όταν ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπερίσχυσε του ανθυποψηφίου του Γιώργου Βαρνάβα, λαμβάνοντας ποσοστό 60% των ψήφων.

Τότε οι εκλογές στην ΕΔΕΚ πραγματοποιήθηκαν σε ένα ιδιαιτέρως τεταμένο και πρωτοφανούς εσωστρέφειας κλίμα, καθότι διενεργήθηκαν στη σκιά της ξαφνικής παραίτησης του Γιαννάκη Ομήρου από την προεδρία του κόμματος.

Ο κ. Ομήρου είχε παραιτηθεί αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για υπόσκαψη την οποία δεχόταν και φωτογραφίζοντας ως βασικό πρωτεργάτη της υπόσκαψης αυτής, τον μετέπειτα διάδοχο του, Μαρίνο Σιζόπουλο. Αν και ο κ. Ομήρου δεν τάχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν ανοιχτά, είτε υπέρ του ενός, είτε υπέρ του άλλου υποψηφίου, παρασκηνιακά ο ίδιος όπως και άλλοι στενοί του συνεργάτες, φέρονται να ευνόησαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Βαρνάβα. Κάτι ωστόσο που αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετό για να τον ανεβάσουν στο πρώτο σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας του κινήματος.

Κράτησε αποστάσεις ο Βαρνάβα

Μετά την ήττα του, ο Γιώργος Βαρνάβα αδρανοποιήθηκε από το κίνημα, για να επανέλθει το 2020, όπου έκανε αποδεκτή την πρόταση να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή του επιτελείου Αμμοχώστου της ΕΔΕΚ, για τις βουλευτικές εκλογές, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να ανοίγει με αυτό τον τρόπο, νέο δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην αντιπρόεδρο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους.

Ωστόσο, περίπου έξι μήνες πριν τις εκλογές, ο Γιώργος Βαρνάβα παραιτήθηκε, καθώς διαφωνούσε με την ηγεσία του κινήματος αναφορικά με την συμπερίληψη ενός συγκεκριμένου υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, τον οποίο η τοπική κοινωνία της Αμμοχώστου δεν επιθυμούσε. Τελικά, μετά από υπόδειξη του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο εν λόγω υποψήφιος βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο, κάτι που ανάγκασε τον Γιώργο Βαρνάβα να παραιτηθεί.   

«Οι εξελίξεις οι οποίες διαδραματίστηκαν τον τελευταίο μήνα για διαφοροποίηση του ψηφοδελτίου, ο τρόπος χειρισμού της όλης διαδικασίας, η προσωπική μου αξιοπρέπεια, ο σεβασμός μου προς όλους τους ανθρώπους που απεδέχθησαν την πρόταση μου να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Αμμοχώστου, δεν μου αφήνουν περιθώρια στο να συνεχίσω να διαδραματίζω το ρόλο του συντονιστή του Επαρχιακού Επιτελείου», είχε αναφέρει τότε ο κ. Βαρνάβα, αναφέροντας την ίδια ώρα πως η παραίτηση του  «θα διευκολύνει τον πρόεδρο του Κινήματος, όπως και τους συνεργάτες του να προβούν στις όποιες ενέργειες θεωρούν ότι θα είναι προς όφελος του Κινήματος».

Το πρώτο crash test  

Το πρώτο crash test για τον Μαρίνο Σιζόπουλο ήρθε ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία και συγκεκριμένα στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Η ΕΔΕΚ διατηρήθηκε μεν στην τέταρτη θέση, εντούτοις παρουσίασε μείωση στα ποσοστά της, τα οποία μειώθηκαν κατά 2,8%, με αποτέλεσμα να χάσει δύο έδρες. Ωστόσο, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν επικρίθηκε για λανθασμένους χειρισμούς και ούτε του ασκήθηκε κριτική λόγω της μεταβατικής περιόδου που διήνυε τόσο η ΕΔΕΚ, όσο και ο ίδιος.

Τρία χρόνια μετά, στον Μαρίνο Σιζόπουλου, κάποιοι πίστωσαν την επιτυχία του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2019, όπου εξασφάλισε την τέταρτη θέση με ποσοστό 7,68% και μία έδρα, ωστόσο υπήρξαν και αυτοί που θεώρησαν πως η επιτυχία αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια του κόσμου να μην εκλεγεί στην ευρωβουλή μέλος του ΕΛΑΜ.

Έχασε την… καθιερωμένη τέταρτη θέση

Οι βουλευτικές εκλογές του 2021, άφησαν γλυκόπικρη γεύση στην ΕΔΕΚ, αφού κατάφερε να αυξήσει τους βουλευτές της σε τέσσερις, απώλεσε, όμως, την τέταρτη θέση που διαχρονικά διατηρούσε, για να την καταλάβει το ΕΛΑΜ.

Με το πέρας των βουλευτικών εκλογών, τα αποτελέσματα ήρθαν για να δώσουν ένα γερό χαστούκι στα μέλη του κινήματος, καθώς οι εκλογές αποτελούσαν στοίχημα για την ΕΔΕΚ, στο να δείξει την δυναμική της, αλλά και την δουλεία που έκανε τα τελευταία χρόνια, επί προεδρίας Μαρίνου Σιζόπουλου.

Το προεκλογικό κάλεσμα σε πρόσωπα εκτός κόμματος, όπως για παράδειγμα ο Χρίσος Ιακώβου, ο Στέλιος Γεωργίου, ο Γιώργος Γεωργίου, ο Μάριος Πρίαμος, τα στελέχη της Συμμαχία Πολιτών που συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια, αλλά και ο Μάριος Χαννίδης που επέστρεψε, φαίνεται ότι λειτούργησαν με τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ΕΔΕΚ, αφού κατάφεραν να προσελκύσουν νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχομένως, τα ποσοστά του κινήματος να ήταν χαμηλότερα από αυτά που συγκέντρωσε, δηλαδή του 6.72%.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς εχθρούς, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εσωκομματική κρίση που ταλανίζει το κόμμα τους τελευταίους μήνες και επιμερίζοντας, ουσιαστικά, ευθύνες για την απώλεια της τέταρτης θέσης σε πρώην συντρόφους.

Στο βούρκο της εσωστρέφειας

Αναμφίβολα, η ΕΔΕΚ εδώ και αρκετό καιρό, ίσως και χρόνια (σ.σ. μετά την παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου) βρίσκεται σε βαθιά εσωστρέφεια, με αλληλοκατηγορίες, διαξιφισμούς και παραιτήσεις, η οποία έφθασε στο ζενίθ μετά την κόντρα του Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Η διαγραφή του βουλευτή από το κόμμα, έφερε νέες φουρτούνες στην ΕΔΕΚ, με το ένα στρατόπεδο να στηρίζει απόλυτα τους χειρισμούς του Μαρίνου Σιζόπουλου, και το άλλο να διαχωρίζει τη θέση του από τον πρόεδρο.   

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, το 2015 στις εσωκομματικές εκλογές, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μαρίνου Σιζόπουλου, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθεί στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, αφού οι δύο λύνουν πλέον τις διαφορές τους στις δικαστικές αίθουσες.   

Μέσα από την ανακοίνωση του, με την οποία εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Γιώργος Βαρνάβα, επέκρινε τη διαγραφή Παπαδάκη που, όπως είπε, οδήγησε σε παραιτήσεις πολλών στελεχών, ενώ κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ για διαγραφές, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση στελεχών, με μονομερείς αποφάσεις τόσο από τον ίδιο όσο και από τους «συνεπικουρούμενους» του.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι παραιτηθέντες ΕΔΕΚίτες και όσοι διαχώρισαν τη θέση τους από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, τον οποίο θεωρούν υπαίτιο για τα κακώς έχοντα στο κίνημα, θα συμπορευθούν με την υποψηφιότητα Βαρνάβα. Από την άλλη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δεν θέλησε να απαντήσει στα πυρά του ανθυποψηφίου του, κρατώντας επί του παρόντος σιγή ιχθύος.  

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους