Ρητή καταδίκη Ερντογάν και Τατάρ από Σ.Α-Παραπέμπει στα δύο ψηφίσματα για Βαρώσι

Με σαφώς βελτιωμένο κείμενο σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο που κατέθεσαν οι Βρετανοί την περασμένη Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναμένεται να εγκρίνει εντός των επόμενων ωρών το οριστικό λεκτικό της προεδρικής πρότασης που θα διαβάσει ο Γάλλος Αντιπρόσωπος στη Νέα Υόρκη που αυτό το μήνα κατέχει την προεδρία του Σώματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όμηρος των επιλογών της η Κύπρος-Το σύνδρομο της Στοκχόλμης και άλλα φαινόμενα

 Στο κείμενο περιλαμβάνονται δύο σοβαρές διαφοροποιήσεις, τις οποίες από την αρχή ζήτησε η Λευκωσία και αφορούν πρώτον την ονομαστική αναφορά στον Τούρκο Πρόεδρο και τον κατοχικό ηγέτη και δεύτερο την παραπομπή στα δύο προηγούμενα ψηφίσματα ου Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη δήλωσή του ζήτησε σήμερα την επίλυση του Κυπριακού “στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα”, και καταδίκασε ρητά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις “μονομερείς ενέργειές του” που αντιτίθενται στα ψηφίσματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τα μέλη του Συμβουλίου “καταδικάζουν την ανακοίνωση που έκαναν στην Κύπρο ο Τούρκος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε βήμα πίσω η Βρετανία, έδωσε νέο προσχέδιο-Κατονομάζονται Τουρκία και Τ/κ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τις μονομερείς αυτές ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του “, αναφέρει το κείμενο της ανακοίνωσης που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως αργότερα σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, μετά το σπάσιμο της σιωπηρής διαδικασίας από Κίνα, Ινδία και Ιρλανδία, υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις Λονδίνου – Λευκωσίας και Λονδίνου Ουάσιγκτον, που ζητούσαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και να σημειώνεται ότι υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων και ανακοινώσεων του Σ.Α. Η πρώτη απαίτηση ικανοποιήθηκε πλήρως και η δεύτερη πλησίασε πολύ, μετά τις τροποποιήσεις του πρώτου σχεδίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί η σθεναρή στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του οποίου ο επικεφαλής Άντονι Μπλίνκεν είχε προβεί σε δηλώσεις για ισχυρή αντίδραση του Σ.Α. σχετικά με τα Βαρώσια και έμενε εκτεθειμένος από το βρετανικό προσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε ισχυρή αντίδραση ΕΕ για τα Βαρώσια ο Πρόεδρος, τον... διαβεβαίωσε ο Μισέλ

Ικανοποίηση της Αθήνας

Η Ελλάδα εκφράζει την ικανοποίηση της για την δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια, η οποία καταδικάζει ρητά τις εξαγγελίες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Στην Αθήνα σημειώνουν ότι η εισαγωγή του ανωτέρω λεκτικού είναι αποτέλεσμα του στενού συντονισμού μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σημειώνονται οι επαφές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και ο συνεχής συντονισμός μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Λευκωσία προχθές, όσο και κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους χθες. Επίσης, συγκρατείται η ενεργή συνεισφορά της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε τακτική επαφή με τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ορισμένα εκ των οποίων, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και η Ιρλανδία έπαιξαν ιδιαιτέρα εποικοδομητικό ρόλο στις σχετικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα με τις ανωτέρω ενέργειες, Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τον συντονισμό τους προκειμένου το ζήτημα να τεθεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Δειτε Επισης

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι