Έδωσε κατεύθυνση στους Βαρωσιώτες το Εθνικό-Προβληματισμός και ομοψυχία

Τρεισήμισι ώρες διήρκησε η κρίσιμη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Ερσίν Τατάρ και του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.  

Στόχος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, πέραν της ενημέρωσης, ήταν και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά την γραμμή αναχαίτισης των τουρκικών σχεδιασμών σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ το δεύτερο την καθοδήγηση του προσφυγικού κόσμου και ειδικότερα των Βαρωσιωτών που επηρεάζονται από τις εξαγγελίες των Τούρκων.

Μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Κυβέρνηση και κόμματα, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. Κατά τη μαραθώνια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αποφεύχθηκαν οι ψηλοί τόνοι με τους πολιτικούς αρχηγούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και σε πνεύμα συνεννόησης. 

Το κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος ανέγνωσε ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου ως ακολούθως:

«Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή. 

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει.

Το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης  περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Εθνικό Συμβούλιο επισημαίνει πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία. Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας».

Οι στόχοι του Εθνικού

Σε ότι αφορά την αναχαίτιση των τουρκικών σχεδιασμών στο Εθνικό Συμβούλιο εξετάστηκε και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Σ.Α. του ΟΗΕ για εξασφάλιση νέου ψηφίσματος για την Αμμόχωστο αλλά και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με την καθοδήγηση των πολιτών, το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε το ενδεχόμενο ομόφωνης απόφασης που αφενός θα καταδικάζει και αφετέρου θα δίνει το στίγμα της άποψης της πολιτικής ηγεσίας για το τι θα πρέπει να πράξουν.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, συμμετείχαν η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού.

Από πλευράς κομμάτων συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος του Κνήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ