Πυρετός για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν-Διαβήματα σε δύο επίπεδα

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Πελέντρι, ο κ. Πελεκάνος κληθείς να αναφερθεί στο περιστατικό επίθεσης τουρκικής ακταιωρού σε σκάφος της κυπριακής λιμενικής αστυνομίας, είπε ότι «έχουμε καταδικάσει το συγκεκριμένο περιστατικό από την πρώτη στιγμή. Όλοι έχετε ακούσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους, για παράδειγμα του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί πρώτα σε προφορικά και μετά σε γραπτά διαβήματα, στα οποία καταγράφεται η θέση της δικής μας πλευράς. Το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από τα ΗΕ και αναμένουμε να προχωρήσει αυτή η διερεύνηση και θα τοποθετηθούμε αναλόγως των εξελίξεων».

Κληθείς να πει προς σε ποιες κατευθύνσεις γίνονται τα διαβήματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση και φυσικά μια από αυτές είναι και η πλευρά του Συμβούλιο Ασφαλείας».

Κληθείς να αναφερθεί στην παράνομη προκλητική επικείμενη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν εκδηλώνεται μόνο μέσα από αυτή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, αλλά ποικιλοτρόπως και με επιθετική διάθεση όλο το τελευταίο διάστημα.

Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς πάσα κατεύθυνση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Μονίμων Μελών ή μη Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος».

Έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο ο Πρόεδρος

Έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μακριά από απειλές και προκλήσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Αυτό ανέφερε το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος παρέστη στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα πεσόντα το 1974, Αντώνη Αντωνίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, στο Πελέντρι.

Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της 33ης Μοίρας Καταδρομέων, ο Εκπρόσωπος αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «μπροστά στις δύσκολες συνθήκες που προκύπτουν από την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία ανέκαθεν δημιουργούσε αδιέξοδα και παρεμπόδιζε τις διαδικασίες ενός εποικοδομητικού διαλόγου, προστίθενται πλέον και οι προκλητικές ενέργειες, στις οποίες προβαίνει σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου».

Πρόσθεσε ότι «αναμφίβολα η Κύπρος, ως ισότιμο μέλος της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει και να αναδείξει τη σημασία του κράτους μας, κτίζοντας στρατηγικές συμμαχίες, με την ανάπτυξη πολυθεματικών συνεργασιών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Πελεκάνος υπογράμμισε, επίσης, την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε ένα διάλογο, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού μακριά από απειλές και προκλήσεις, και στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αρχών και αξιών της ΕΕ, για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ανέφερε ακόμα ότι «παράλληλα, εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας για εκσυγχρονισμό του κράτους και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που επέφερε η πρωτοφανής πανδημία».

Επεσήμανε ακόμη ότι «η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων υπαγορεύει ενότητα και ομοψυχία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας».

Αναφερόμενος στην προσφορά του Αντώνη Αντωνίου που, όπως σημείωσε, πολέμησε με ηρωισμό και αυτοθυσία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είπε ότι «αντλούμε ιστορικά διδάγματα τα οποία αποτελούν κινητήρια δύναμη προς δράση και ψυχική ανάταση, προκειμένου να διαχειριστούμε με αυτογνωσία, υπομονή και επιμονή τα πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου