Οργισμένοι, μπερδεμένοι, διχασμένοι-Οι σχολές σκέψεις ανάμεσα στους Βαρωσιώτες

Αμέτρητα ερωτήματα, οργή που ξεχειλίζει και δύο σχολές σκέψης είναι τα συναισθήματα που διαπνέουν το τελευταίο διάστημα τους Βαρωσιώτες, οι οποίοι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες τους για επιστροφή στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Οι τουρκικοί τακτικισμοί που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια, φτάνουν στο τέλος του δρόμου, αφού όλες οι πληροφορίες αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη συγκλίνουν στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σε 11 ημέρες θα ανακοινώσει το άνοιγμα της περίκλειστής πόλης, ενώ οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως θα απευθύνει και κάλεσμα στους Βαρωσιώτες πρόσφυγες να αιτηθούν επιστροφή των περιουσιών τους στην παράνομη επιτροπή που ψευδοκράτους.  

Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας
Οι Τούρκοι εδώ και καιρό έχουν κάνει γνωστά τα σχέδια τους που μπορούν να αναγνωστούν σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι πιο πρακτικό και αφορά το ζήτημα του εποικισμού της πόλης και η τουριστική εκμετάλλευση της ως ένα μοναδικό hot spot. Αυτό τόνιζε το τελευταίο διάστημα και ο Ερσίν Τατάρ που είδε έστω και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί  η πανδημία τις επισκέψεις στο σημείο της πόλης που άνοιξε να αυξάνονται.

Το δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης έχει να κάνει με την άσκηση πίεσης που επιχειρεί η Τουρκία για το Κυπριακό μέσω της Αμμοχώστου. Την ώρα που η λύση δύο κρατών μετά την εκλογή Τατάρ έχει γίνει επίσημη τουρκική θέση και τέθηκε και επίσημα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, οι Τούρκοι γνωρίζουν πως οι ενέργειες τους στην Αμμόχωστο δημιουργεί επιπλέον πίεση στη δική μας πλευρά. Και όλα αυτά την ώρα που απώτερος στόχος δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μια σειρά δευτερευόντων στόχων, όπως η ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου και τα οικονομικά δεδομένα που θα δημιουργήσουν τα νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, αλλά και ο πονοκέφαλος που οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι προκάλεσαν στην κυπριακή κοινωνία, η οποία παρακολουθεί αποσβολωμένη, ίσως και διχασμένη τα όσα εκτυλίσσονται και θα εκτυλιχθούν στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Οι δύο σχολές 
Αναμφίβολα ανάμεσα στους Βαρωσιώτες επικρατεί αναβρασμός. Τόσο στα social media όσο και σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις, πρόσφυγες ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη, είναι ανάστατοι με τα όσα συμβαίνουν. Σε γενικές γραμμές αυτό που όλοι τονίζουν στην παρούσα φάση και υπό τις περιστάσεις, είναι πως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών ανάμεσα στους πολιτικούς και τις πολιτικές που ακολούθησαν από το 1974 και εντεύθεν, αλλά η ώρα των πράξεων για να ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Μια μερίδα Βαρωσιωτών απαιτεί από την Κυβέρνηση την ετοιμασία ενός πλάνου το οποίο θα συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις δημοτικές αρχές της πόλης, που θα απαντά σε κάθε σενάριο και σε κάθε πιθανή ανακοίνωση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η σχολή σκέψης, σημειώνει πως τώρα είναι η πιο κρίσιμη ώρα για το Βαρώσι και πως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστικές για το μέλλον, τόσο της Αμμοχώστου όσο και του Κυπριακού γενικότερα. Ουσιαστικά αυτό που ζητούν δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα πρωτόκολλο για ενιαία αντίδραση του προσφυγικού κόσμου της περίκλειστης πόλης, στα όσα οι Τούρκοι θα ανακοινώσουν. 

Η δεύτερη σχολή σκέψης που επικρατεί ανάμεσα στους πρόσφυγες ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστή πόλη, υποστηρίζει πως η σημερινή κατάσταση και οι νέοι κίνδυνοι που υψώνονται γύρω από την πόλη-φάντασμά, είναι απότοκο των πολιτικών αποφάσεων όλων ανεξαιρέτως των Κυβερνήσεων από το 1974 και τονίζουν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν ή να υιοθετήσουν ενδεχόμενα μέτρα ή συστάσεις της Κυβέρνησης, σε σχέση με το τι θα πρέπει να πράξουν οι ίδιοι για τις περιουσίες τους.

Πολλοί εξ αυτών των πολιτών οι οποίοι είναι και επιφανείς Βαρωσιώτες, ξεχειλίζουν από οργή για τα τεκταινόμενα και δεν δέχονται να συζητήσουν ή να ακούσουν τις όποιες συμβουλές επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να τους δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή το Υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνουν πως οι περιουσίες ανήκουν στους ιδίους και οι ίδιοι θα αποφασίσουν για το τι θα πράξουν μετά από τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου. Μάλιστα μια μικρότερη μερίδα, τονίζει πως ενδεχομένως η επικείμενη πρόσκληση Ερντογάν, ίσως να είναι και η τελευταία τους ευκαιρία για να γυρίσουν στις περιουσίες τους, αγνοώντας τους πιθανούς κινδύνους που δημιουργούνται από την αναγνώριση μιας παράνομης επιτροπής που ουσιαστικά θα σήμαινε και αναγνώριση των νέων τετελεσμένων που οι Τούρκοι επιχειρούν.

Το φαινόμενο των διαφορετικών απόψεων επικρατεί και στους νομικούς κύκλους αφού κάποιοι καλούν τους Βαρωσιώτες να μην προσφύγουν στην παράνομη επιτροπή του ψευδοκράτους, ενώ κάποιοι άλλοι τους καλούν να προσφύγουν έτσι ώστε να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως το όλο ζήτημα μελετάται επισταμένα και από την Νομική Υπηρεσία η οποία αναμένεται να καταθέσει τις απόψεις της ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων αλλά και του δημάρχου Αμμοχώστου στο Εθνικό Συμβούλιο που προγραμματίστηκε για την επόμενη Τετάρτη.

Χαμηλούς τόνους χωρίς να μπαίνουν στην ουσία της συζήτησης διατηρούν και τα κόμματα, που περιμένουν να ακούσουν όλα όσα έχουν να τους πουν για τις εξελίξεις οι κυβερνώντες. Στόχος πάντως στο Εθνικό Συμβουλίου, τουλάχιστον όπως τέθηκε από τον Σίμο Ιωάννου, δεν είναι άλλος από την έκδοση μιας ομόφωνης απόφασης που θα απευθύνεται στους κατόχους περιουσιών στην περίκλειστη πόλη.

Οι επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις και αυτό που σημειώνει με όσους συζητά το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη ομοφωνία και ταύτιση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα εκφράζει τον προβληματισμό του για τις απαντήσεις που λαμβάνει, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης από ομολόγους τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Πάντως θα πρέπει να αναμένεται και η αντίδραση του Λευκού Οίκου στο συγκεκριμένο ζήτημα αφού είναι πασιφανές πως πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν δεν εμπιστεύεται και δεν είναι έτοιμος να ακούσει κανένα Ευρωπαίο ηγέτη και όσα έχει να του πει για το συγκεκριμένο θέμα. Κάτι που φρόντισε να ξεκαθαρίσει με τις δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, όπου αποκάλυψε τη στιχομυθία που είχε με την ηγεσία της Ε.Ε. που τον κάλεσε να απέχει από προκλητικές ενέργειες και δημιουργία νέων τετελεσμένων κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Συνεπώς, οι όποιες ελπίδες για αποτροπή των τετελεσμένων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Ταγίπ Ερντογάν επενδύονται στον αμερικανικό παράγοντα και μια δυνητική παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την πρώτη τους συνάντηση η οποία σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αμφότεροι πήγε αρκετά καλά. Η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου δεν αποκλείεται να γίνει κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν και δεν καλλιεργούνται σοβαρές προσδοκίες, ότι θα αλλάξουν τον προγραμματισμό του Τούρκου Προέδρου.

Πάντως, αν είναι κάτι που επιζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η σύνδεση των όσων ο Τούρκος Πρόεδρος προγραμματίζει να πράξει την 20 Ιουλίου, οι προκλήσεις δηλαδή και τα τετελεσμένα σε Αμμόχωστο και ΑΟΖ, με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό που θα παρουσιασθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 21 Ιουλίου.

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο