Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου με Λουτ-Στη μια το τετ α τετ με Τατάρ

Μια ώρα και σαράντα λεπτά κράτησε η συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη Λευκωσία, πάντως, πριν από τη συνάντηση να κρατά μικρό καλάθι, αφού δεν αναμένεται ο νέος γύρος επαφών της με τις δύο πλευρές, να φέρει σημαντικές εξελίξεις, αφενός γιατί δεν θα ακούσει τίποτα καινούριο από τις δύο πλευρές και αφετέρου γιατί και η ίδια δεν ήρθε στην Κύπρο, έχοντας στις αποσκευές της κάποιο αξιοσημείωτο μήνυμα για τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ. 

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε στις εννέα και τριάντα το πρωί και διήρκησε μέχρι τις 11 και 30, ενώ στη μια το μεσημέρι θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η κα. Λουτ θα βρίσκεται στη Λευκωσία για επαφές με διάφορα οργανωμένα σύνολα από τις δύο πλευρές και την Τετάρτη, ενώ κάποιες πληροφορίες την θέλουν να εισηγείται στους δύο ηγέτες και κοινή συνάντηση, κάτι πάντως που με βάση τα δεδομένα πριν από τις συναντήσεις δεν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καυτή εβδομάδα για το Κυπριακό-Στην Κύπρο η Λουτ, στις Βρυξέλλες ο Γκουτέρες

Στη συνάντηση πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης, και το μέλος του Γραφείου του διαπραγματευτή, Ανδριανός Κυριακίδης. Την κ. Λουτ συνοδεύουν συνεργάτες της. Ενωρίτερα το πρωί η κ. Λουτ παρακάθισε σε σύσκεψη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους όρους εντολής της Αμερικανίδας διπλωμάτη για το ταξίδι της στην Κύπρο, είναι μεταξύ άλλων να συναντήσει πέραν των δύο ηγετών και με άλλα άτομα, όπως πολιτικούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών και στις δυο πλευρές για να έχει μια πλήρη εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπορέλ: Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, φρόντισαν τα προηγούμενα 24ωρα να προειδοποιήσουν τις δύο πλευρές για τη στάση που θα κρατήσουν στον νέο γύρο επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ. Ειδικότερα, πηγή των Ηνωμένων Εθνών που μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπέδειξε πως η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες έχει ως στόχο να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. 

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως o Γενικός Γραμματέας δεν είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει μια νέα άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό και πως η κ. Λουτ δεν θα εισηγηθεί στον κ. Γκουτέρες την πραγματοποίηση μίας νέας άτυπης διάσκεψης, εκτός αν δει πως υπάρχει κοινό έδαφος. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Παρασκευή, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεδίωξε και θα συναντήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, αυτό που θα υποδείξει στον Γενικό Γραμματέα, είναι πως, θα πρέπει τα πάντα  να κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ  και των όρων εντολής του.

Δειτε Επισης

Απόρριψη έφεσης κατά περικοπών επιδομάτων το 2014 από Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο
Πρόεδρος για Πενταμερή: Καμία πρόταση της Προσωπικής Απεσταλμένης δεν έχω απορρίψει
Απαντά για Φορέα Κοινωνικής Στήριξης ο Αντωνιάδης-«Εσφαλμένες εντυπώσεις από επιστολή Χριστοφίδη σε Ελεγκτή»
Πρόταση Τσίγκη για έντονες σημάνσεις σε σταθερές και κινητές κάμερες-«Εντός 60 ημερών αν εκλεγώ»
Κύπριος δικηγόρος και εν αποστρατεία Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας οι ποινικοί ανακριτές για Θανάση
Ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τον διορισμό ποινικών ανακριτών η μητέρα του Θανάση-«Είναι η τελευταία μας ελπίδα...»
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο συμμετοχής η Ημερίδα Άσκησης και Προσφοράς για τους Μικρούς Ήρωες
Ζητά να δώσουμε χρόνο στη διπλωματία ο Πρόεδρος για το Κυπριακό-«Η προσπάθεια συνεχίζεται»
BINTEO: Οργή για τις επιθέσεις Ισραηλινών εναντίον οχηματοπομπών με βοήθεια για τους Παλαιστίνιους
Τουρκικοί ισχυρισμοί στον ΟΗΕ για «διαστρέβλωση» γεγονότων από Κύπρο-Ελλάδα