Το συγκινητικό αντίο του Προέδρου στον Βάσο Λυσσαρίδη-«Του οφείλουμε πολλά»

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο σκόρπισε ο θάνατος του Βάσου Λυσσαρίδη, ιδρυτή και επίτιμου Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 100 ετών. 

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, διετέλεσε για σειρά ετών και Πρόεδρος της Βουλής, αποτελεί μια εκ των προσωπικοτήτων εκείνων της Κύπρου, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του νησιού μας.

Ο γιατρός που αποδήμησε πλήρης ημερών, πέραν της μακράς πολιτικής του δράσης, ήταν ποιητής και ζωγράφος αφήνοντας, ως άνθρωπος του πνεύματος, το στίγμα του σε όλες τις πτυχές της ιστορίας και ζωής του τόπου του. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποχαιρετώντας τον Βάσο Λυσσαρίδη, έγραψε, «Η Κύπρος έχασε τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες που καθόρισαν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για δεκαετίες σημάδεψε με την δράση του την πολιτική μας ζωή. Του οφείλουμε πολλά. Πάνω από όλα όμως του οφείλουμε να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ, αναφέρει πως «με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνεται ο θάνατος του ιδρυτή και Επίτιμου Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπου Δρα Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος επήλθε σήμερα Μεγάλη Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. Λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν αργότερα». 

Καταλήγει πως, «θ’ αγωνίζεσαι και μετά θάνατο, ο λαός δεν σου δίνει άδεια απουσίας».

«Με βαθιά θλίψη αλλά και περηφάνια αποχαιρετώ τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, τον ιστορικό ηγέτη της ΕΔΕΚ, που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για Λευτεριά της Κύπρου, τον Γιατρό, τον Ζωγράφο, τον Ποιητή, Βάσο Λυσσαρίδη. Οι αγώνες σου θα μας καθοδηγούν πάντα», έγραψε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με γραπτή δήλωση εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.

«Αποχαιρετούμε το μεγάλο οραματιστή, τον πρωταγωνιστή και σημαιοφόρο για τα δίκαια της Κύπρου και του ελληνισμού, τον συνεπή συμπαραστάτη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι του είναι επώδυνο και δύσκολο να αποχαιρετά τον άνθρωπο που «μας ενέπνευσε, μας ωρίμασε πολιτικά και εθνικά και μας καθοδήγησε στους αγώνες τους καλούς για την ελευθερία και την εθνική δικαιοσύνη».

Ιδρυτής της ΕΔΕΚ του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, άνοιξε καινούριους δρόμους φέρνοντας τα νέα μηνύματα της παγκόσμιας ιδεολογίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού, συνεχίζει ο κ. Ομήρου προσθέτοντας ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν παρών σε όλους τους αγώνες του λαού και της πατρίδας.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες με συνείδηση της μοιρασμένης πατρίδας και του χρέους της ελευθερίας  και πως όταν υπάρχει αγώνας για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ο Βάσος Λυσσαρίδης θα είναι συνοδοιπόρος.

Από την πλευρά του, ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του ευπατρίδη Βάσου Λυσσαρίδη. Ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο γιατρός για όλους τους Κύπριους, έδειξε από νωρίς το μαχητικό του πνεύμα παίρνοντας μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 ενώ κατόπιν εξελέγη βουλευτής και το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του σε όλες τις διακομματικές επιτροπές που είχαν σκοπό την προώθηση και ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος. Η λέξη αγωνιστής χαρακτήρισε όλη τη ζωή του και την πορεία του στα πολιτικά πεπραγμένα του τόπου, από όποιο πόστο κι αν υπηρέτησε τη χώρα, με την προσφορά του στην πατρίδα να αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη. Ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς στους οικείους του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ».

«Είναι με θλίψη που πληροφορηθήκαμε για το θάνατο του αγωνιστή της πατρίδας και ιστορικού ηγέτη, του γιατρού Βάσου Λυσσαρίδη. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου, στο κόμμα του και στον αγαπητό Σιζόπουλο», έγραψε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, «εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την είδηση του θανάτου του Βάσου Λυσσαρίδη».

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, αναφέρει «υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας που υπερασπίστηκε με αφοσίωση την ιδεολογία και τις αρχές του.  Συνδέθηκε με την αντίσταση στον χουντικό και εοκαβήτικο φασισμό αλλά και με τη διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους λαού του κόσμου.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Βάσου Λυσσαρίδη καθώς και προς τα μέλη και την ηγεσία τoυ Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη και ιδρυτή του κόμματος».

«Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Βάσου Λυσσαρίδη και στην ηγεσία και στον κόσμο της ΕΔΕΚ», έγραψε ο Άντρος Κυπριανού. 

Με τη σειρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έγραψε «ο Β. Λυσσαριδης δεν είναι πλέον ανάμεσα μας. Πέρασε στο κόσμο των Αθανάτων. Σε ευχαριστουμε Γιατρέ για όσα έχεις προσφέρει στην πατρίδα μας. Καλό Παράδεισο. Δώσε χαιρετίσματα στους φίλους μας Σαββα και Χαριλαο. Ο Θεός ας αναπαύσει την γενναία σου ψυχή».

Το Κίνημα Αλληλεγγύη εκφράζει τα «ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, στην οικογένειά του και τον κόσμο της ΕΔΕΚ. Αδιαμφησβήτητα ο Βάσος Λυσσαρίδης αποτέλεσε, στον έναν αιώνα ζωής του, εξέχουσα προσωπικότητα και έβαλε το δικό του στίγμα στην πολιτική ζωή του βασανισμένου τόπου μας. Εκτός από πρωταγωνιστής ιστορικών γεγονότων και πολιτικός, υπήρξε σπουδαίος ποιητής και ζωγράφος, αφήνοντας τη δική του υπογραφή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της ιστορίας της χώρας μας».

Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών, «εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της ΕΔΕΚ. Ο Βάσος Λυσσαρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από όποια θέση υπηρέτησε, απέδειξε ότι υπερασπίστηκε τα ιδεολογικά πιστεύω του. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου είναι συνδεδεμένη με τον Γιατρό. Έφυγε ένας μεγάλος αγωνιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του τόπου μας. Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στην ηγεσία, τα στελέχη και μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους οικείους του».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζει επίσης τη «λύπη του για τον θάνατο του Δρ Βάσου Λυσσαρίδη. Ο γιατρός, ο αγωνιστής, ο πατριώτης, ο ποιητής, ο καλλιτέχνης και ο επαναστάτης δεν είναι πλέον μαζί μας. Ένας άνθρωπος με δράση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α., στα δύσκολα χρόνια του ’63 - ‘64 αλλά και πρωτεργάτης της αντίστασης κατά της Χούντας και της Ε.Ο.Κ.Α Β΄. Ένας πατριώτης που άφησε το σημάδι του σε όλες τις σύγχρονες πτυχές της ιστορίας και της  ζωής του τόπου μας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος καθώς και στο πολιτικό του τέκνο, την ΕΔΕΚ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ, έγραψε, «ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη, ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της ΕΔΕΚ. Ο Βάσος Λυσαρίδης ήταν ο τελευταίος της γενιάς του Ιστορικός ηγέτης της Κύπρου. Υπήρξε φλογερός πατριώτης, μαχητικός, ανυποχώρητος και σταθερός μέχρι τέλους στις αρχές και πεποιθήσεις του. Έζησε όσο λίγοι τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας. Πέρα από την έντονη πολιτική του δράση, ως ανήσυχο πνεύμα που ήταν, μας αφήνει πλούσιο πολιτιστικό και πνευματικό έργο (πίνακες και ποιήματα). Τέτοιες στιγμές, θυμόμαστε, ανάμεσα σε άλλα και τον στίχο του: « Ο νέος ταχυδρόμος με ρώτηξε που κατοικώ. Και του’ πα απλά πως τέλειωσε ο δρόμος» Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην ηγεσία, τα στελέχη και μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ».

«Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη    

«Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη.

Και πρόσθεσε: «Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: «Είμαι μικρός», έλεγε, «αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή».

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων