Η Βουλή ψήφισε νόμο υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος ανέργων για σύνταξη ανικανότητας

Με 30 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο, ώστε να διαφοροποιηθούν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης ανικανότητας προς όφελος δικαιούχων αιτητών των οποίων η σχετική αίτηση απορρίπτεται λόγω του ότι παρέμειναν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων.

Η τροποποίηση έγινε ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή, ο οποίος ανέφερε ότι αίρεται με την πρόταση νόμου μια  σοβαρή  αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων που ενώ κρίνονται ως ανίκανοι δεν δικαιούνται σύνταξη ανικανότητας γιατί δεν εργάζονται τα τελευταία χρόνια και δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Η επέκταση όπως είπε, στο δικαίωμα αίτησης είναι από τα δύο χρόνια στα τέσσερα, με την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει  πραγματική ασφάλιση 15 χρόνων. Σημείωσε επίσης ότι ενώ το Υπουργείο Εργασίας αποδέχτηκε τη στρέβλωση στο νόμο και δεσμεύτηκε να ετοιμάσει νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος, εδώ και τρία χρόνια δεν το έκανε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι ενώ συμφωνεί πως υπάρχει αδικία, η αδικία υπάρχει και σε άλλες περιπτώσεις όπως το πέναλτι 12% για πρόωρη αφυπηρέτηση. Διερωτήθηκε κατά πόσο ενδιαφέρει το ΑΚΕΛ αν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια λεφτά για παίρνουν οι συνταξιούχοι και είπε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει μελέτη για τη βιωσιμότητα και μετά να γίνονται προτάσεις λαϊκισμού. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι και αυτό και το θέμα του πέναλτι και της σύνταξης ανικανότητας επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όποιος φέρνει πρόταση πρέπει να φέρνει και ανάλογα μέτρα για να μπορέσει η πρόταση να υιοθετηθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι αυτά που προτείνουν είναι στα πλαίσια της λογικής που εδώ και χρόνια συζητούνται και θα έπρεπε να έχει ο καθένας θέση.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι πρόκειται για ανίκανα προς εργασία άτομα από ιατροσυμβούλιο και πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτή την κακή μοίρα που βρήκε τους συνανθρώπους μας. Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα φιλοσοφίας πολιτικής η ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο και διερωτήθηκε πόσο μεγάλο θα είναι το βάρος αν επιμηκύνουμε την παράταση από 2 σε 4 χρόνια.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι για να διορθωθεί η ανικανότητα των ταμείων και στων σχεδίων πρέπει αυτή η πολιτεία να ασχοληθεί με τις γεννήσεις και να δημιουργήσει ενεργά εργαζόμενους.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ΕΛΑΜ εξέφρασε συμφωνία με την πρόταση νόμου και την φιλοσοφία της και είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει ζητηθεί και δεν έχει γίνει ανάλογη μελέτη για το θέμα. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»