Καταψηφίστηκε από την Βουλή το δημοψήφισμα για μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Kαταψηφίστηκε από την Oλομέλεια της Βουλής η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, για το παγκύπριο δημοψήφισμα που αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το οποίο θα διεξαγόταν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου. Συγκεκριμένα, 29 βουλευτές καταψήφισαν και 16 υπερψήφισαν το δημοψήφισμα.  

Τα κόμματα προχωρήσαν στην καταψήφιση της πρότασης, αφού τα περισσότερα τάσσονται υπέρ ενός τοπικού δημοψηφίσματος, ενώ άλλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ότι αφορά το ερώτημα, το οποίο, όπως αναφέρουν, είναι διπλό και δεσμευτικό, αφού κάνει λόγο για 17 Δήμους. Συγκεκριμένα, το ερώτημα ήταν «συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας, για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;»

Σημειώνεται ότι μερίδα των κομμάτων, πριν την διατύπωση του ερωτήματος από την Κυβέρνηση, ήταν υπέρ της πρότασης, ωστόσο, άλλαξαν στάση στην συνέχεια, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους. 

Υπενθυμίζεται ότι, από την στιγμή που απορρίφθηκε η πρόταση του Υπουργικού από την Ολομέλεια της Βουλής, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, όσον αφορά την μεταρρύθμιση και θα συνεχίσει η συζήτηση επί του θέματος, με την νέα σύνθεση της Βουλής.

Στην τελευταία σύσκεψη της Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής  τα κόμματα δεν ήταν σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργικού, με τον υπουργό να αναφέρετε σε υπεκφυγές των κομμάτων και να σχολιάζει ότι «ανάμενα ότι θα υπήρχε ένα θετικότερο κλίμα όσον αφορά την τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που υπήρχε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τις επισκέψεις που έκανα. Θεωρώ ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και κάποιες τοποθετήσεις θυμίζουν υπεκφυγές εκ μέρους κοινοβουλευτικών κομμάτων, που φαίνεται να μην θέλουν να προωθηθεί το δημοψήφισμα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους».

Οι θέσεις των κομμάτων

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέμενε σε τοπικά δημοψηφίσματα ενώ σύμφωνα με τις γνωματεύσεις δεν ήταν αναγκαίο ή εφικτό. Διερωτήθηκε τι θα γίνει αν ένας δήμος καταψηφίσει συμπλεγματοποίηση με άλλο δήμο και με ποιον θα συνενωθεί τότε. Πρόσθεσε ότι μια καθολική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αλά καρτ.

Αναφέρθηκε επίσης στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα σε μια νομοθεσία που θα υπερψηφιζόταν από τη Βουλή 2 χρόνια πριν.

Ανέφερε ακόμα ότι η υπό συζήτηση μεταρρύθμιση, διασφάλιζε και υπηρεσίες πιο φιλικές για τους πολίτες, να αντλούν οι δήμοι πολύ μεγαλύτερα κονδύλια, είναι διασυνδεδεμένη με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δις, οι προϋπολογισμοί θα ήταν ισοσκελισμένοι, θα υπήρχε διοικητικά αυτονομία και αυτάρκεια δήμων, αποκέντρωση και ώθηση για ανάπτυξη μείωση της γραφειοκρατίας, νέοι μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου. Δε έγινε, όπως είπε και είναι κρίμα. Το ΔΗΣΥ πρόσθεσε τάσσεται εναντίον του σχεδίου απόφασης της Βουλής.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι το κόμμα στηρίζει αυτή την προσπάθεια για περισσότερο από δέκα χρόνια, σε αντίθεση με κάποιους που κρίνουν και τοποθετούνται ανάλογα με τον ποιος κυβερνά. Πρόσθεσε ότι είναι λάθος και παραποίηση της πραγματικότητας να καταγγέλλει κάποιος το ΑΚΕΛ ότι δεν επιχειρεί τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία όπως είπε, πονεί και στηρίζει.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή έχει δικαίωμα και να μελετά και να προβληματίζεται για τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης, όπως η Κυβέρνηση τα μελετούσε από το 2013 και τα έφερε μόλις στα μέσα Μαρτίου του 2020 στη Βουλή. Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων και κατέθεσε σχετική πρόταση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και είναι η κυβέρνηση που αρνήθηκε να συζητήσει τη θέση αυτή.

Είπε επίσης ότι ο χρόνος που επιλέγεται για το δημοψήφισμα στερεί το δικαίωμα από τους πολίτες για ουσιαστική συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε και σε ασάφεια του ερωτήματος. Χαρακτήρισε πυροτέχνημα το παγκύπριο δημοψήφισμα που ήρθε ως αντίβαρο στην άποψη για τοπικά δημοψηφίσματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι πρότειναν να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα για να διασφαλίσουν τη δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση και λαϊκή κυριαρχία και τον τελικό λόγο να τον έχει ο πολίτης. Πρόσθεσε ότι το γενικό παγκύπριο δημοψήφισμα αντίκειται σε αυτή την αρχή, αφού δεν μπορεί για παράδειγμα ο δήμος Πέγειας να αποφασίζει για τον δήμο Λευκωσίας ή αντίστροφα.

Είπε ότι η Κυβέρνηση ούτε τις στοιχειώδεις επαφές δεν έχει κάνει με επηρεαζόμενες κοινωνίες και δήμους σχετικά με τις συνενώσεις. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποτελείται από τρία επιμέρους ερωτήματα και το ζήτημα περιπλέκεται το ζήτημα. Η Κυβέρνηση, ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση για αυτό περιέπλεξε τα πράγματα. Ζήτησε να γίνουν  κατά τόπους δημοψηφίσματα για να αποδείξουν οι τοπικές κοινωνίες της θέλησή τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι το κόμμα τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξέφρασε ωστόσο σημαντικές διαφωνίες σε σοβαρές πρόνοιες του νομοσχεδίου όσον αφορά τη συμπλεγματοποίηση, τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα δημοτικά διαμερίσματα ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας και το εκλογικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι όσον αφορά τα δημοψηφίσματα είπε πως όταν έγινε η ανακήρυξη των δήμων, ρωτήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχή και σήμερα θα πρέπει να ρωτηθούν ξανά, χωρίς να καθίσταται δεσμευτική η οποιαδήποτε απόφαση αλλά να μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση τελικού κειμένου. Ανέφερε ακόμα ότι με τον τρόπο που διατυπώνεται το ερώτημα στο δημοψήφισμα, η Κυβέρνηση τον υποχρεώνει να τοποθετηθεί αν είμαι υπέρ της μεταρρύθμισης με βάση την πρόταση της Κυβέρνησης. Τάχθηκε κατά της διαδικασίας και της μορφής του δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η  πρόταση της Κυβέρνησης έχει ατέλειες κυρίως όσον αφορά γεωγραφικές ενώσεις. Παρόλα αυτά, ανέφερε, η Βουλή ολοκλήρωσε ένα πολύ μεγάλο έργο «και αδικούμε και τον εαυτό μας και τη δουλειά που κάναμε».  Πρόσθεσε ότι σε προεκλογικές περιόδους δεν είναι το ευνοϊκότερο περιβάλλον Τα για να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις και παρεισφρέουν διάφορες σκοπιμότητες.  Σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ωριμάζουν πολύ αργά στον τόπο μας και ευχήθηκε η επόμενη Βουλή και η Κυβέρνηση να επαναφέρουν το θέμα σε πιο ήπιες πολιτικές συνθήκες και περιβάλλον.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερο αν στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας γίνονταν τοπικά δημοψηφίσματα, ειδικά σε δήμους και κοινότητες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικές περιπτώσεις, όμως πριν από τη μεταρρύθμιση, ώστε να περιληφθούν οι εισηγήσεις των πολιτών. Παράλληλα ανέφερε ότι ένα δημοψήφισμα σε 45 μέρες  δεν θα δώσει την πραγματική εικόνα και δεν θα βοηθήσει τη μεταρρύθμιση. Ζήτησε να επανεξετάσει ο Υπουργός Εσωτερικών τη διεξαγωγή ενός πιο προσαρμοσμένου δημοψηφίσματος σε κατάλληλο χρόνο όσο και ειδικά δημοψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το κόμμα είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων ως έκφραση της άμεσης δημοκρατίας. Είπε ότι επειδή υπάρχουν μια σειρά ενστάσεων από τις τοπικές αρχές, το σωστό είναι να πάει να λυθεί με τοπικά δημοψηφίσματα. Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που τίθεται το ερώτημα από την απόφαση του Υπουργικού για τους 17 δήμους από τη στιγμή που υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα με τις συνενώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι ενώ είναι υπέρ της αναβάθμισης και ισχυροποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τα δημοψηφίσματα τους βρίσκει αντίθετους τόσο η προσέγγισης της Κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Το μόνο λογικό, όπως είπε, είναι να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα πριν γίνει η μεταρρύθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα