Βγαίνουν μπροστά και απαντούν τα ΠΕΠ που βρίσκονται στη λίστα του Ελεγκτή

Βγαίνουν μπροστά και απαντούν τα ΠΕΠ, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη πολυσυζητημένη λίστα του Γενικού Ελεγκτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ώρες.

Νωρίτερα, η Ελεγκτική Υπηρεσία απάντησε σε όσους αμφισβητούν στοιχεία που αφορούν στη λίστα και ξεκαθάρισε πως «οποιοδήποτε επηρεαζόμενο ΠΕΠ επιθυμεί να σχολιάσουμε δημόσια τα στοιχεία που το αφορούν, με παράθεση σχετικής τεκμηρίωσης της ορθότητας των ευρημάτων μας, θα πρέπει προηγουμένως να μας διαβιβάσει σχετική γραπτή εξουσιοδότηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η λίστα με τα κόκκινα δάνεια των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων

«Πολιτικές σκοπιμότητες και πρόχειρη διερεύνηση»

Πολιτικές σκοπιμότητες και πρόχειρη διερεύνηση βλέπει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, με αφορμή τη συμπερίληψη του ονόματος του στη λίστα των 22 ΠΕΠ, η οποία αναρτήθηκε νωρίτερα στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Πάλμας χαρακτηρίζει ανυπόστατη τη συμπερίληψη του ονόματός του, στην περίφημη και πολυδιαφημιζόμενη λίστα των 22 ΠΕΠ του πρώην Συνεργατισμού, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι:

  • Ουδέποτε είχα, αλλά ούτε κι έχω οποιαδήποτε δανειακή υποχρέωση,
  • Ουδέποτε ήμουν, αλλά ούτε και είμαι εγγυητής σε Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο,
  • Κανένα συγγενικό μου πρόσωπο, είτε α΄ ή β΄ βαθμού είτε εξ αγχιστείας έχει Μη Εξυπηρετούμενο Δάνειο».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πάλμας, αναφέρει ότι «η συμπερίληψη του ονόματός μου στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας, μου δίνει το δικαίωμα να υποψιάζομαι ότι είτε εξυπηρετεί πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες είτε είναι αποτέλεσμα πρόχειρης διερεύνησης».

Απάντηση και από τον Σαμψών με αναφορές στην οικογένεια του

Παράλληλα, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, δήλωσε ότι «απαιτώ το αυτονόητο. Μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα που δόθηκε στην δημοσιότητα, σε σχέση με τα δάνεια ΠΕΠ, ο Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος τονίζει ότι ουδέποτε ο ίδιος και η οικογένεια του έτυχε οιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης.

Aυτούσια η ανάρτηση του:

Επειδή πολλά μπορεί να ειπωθούν, θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους τα εξής:

Μαζί με όλους τους άλλους «σταυρούς» που κληρονομήσαμε, σηκώσαμε και κουβαλούμε για χρόνια ως οικογένεια, ως γνωστόν δυστυχώς κληρονομήσαμε, σηκώσαμε και κουβαλούμε και τον οικονομικό «σταυρό» του Αείμνηστου πατέρας μας Νίκου Σαμψών. Έχουμε ωστόσο καταφέρει με τη βοήθεια του Θεού να εξοφλήσουμε αρκετές από τις οφειλές αυτές του παρελθόντος.

Όπως πάντοτε, θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι σας.

Τόσο η αδελφή μου Μίνα Σαμψών και εγώ, όσο και η μητέρα μας, η Βέρα Σαμψών, μετά το θάνατο του Νίκου Σαμψών, όταν ως Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο που ήμουν τότε μου ζητήθηκε να αναλάβουμε τα τραπεζικά δάνεια του πατέρα μας με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που τελικά δεν τηρήθηκαν από εκείνους που μας το ζήτησαν, αναλάβαμε όλες τις υφιστάμενες τότε δανειακές υποχρεώσεις του και έκτοτε παλεύουμε όπως πολλοί συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουμε και να διευθετήσουμε αυτές τις δανειακές υποχρεώσεις, εντός και εκτός δικαστηρίων.

Δεν μας έχει χαριστεί ούτε και ένα ευρώ από τα δάνεια αυτά που τονίζω ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένα χωρίς όμως να γνωρίζουμε παρ’ όλες τις προσπάθειες μας να ενημερωθούμε μέχρι και αυτή τη στιγμή για τα αρχικά ποσά, στοιχεία, τόκους, καταχρηστικές ρήτρες και λοιπές τυχόν επιβαρύνσεις των δανείων που έλαβε τότε ο πατέρας μας. Αναλάβαμε με καλή πίστη, αυτά που οι τράπεζες μάς ανέφεραν ότι ήταν τότε τα οφειλόμενα.

Ως εκ τούτου σήμερα όπως πολύς άλλος κόσμος κινδυνεύουμε κι εμείς να χάσουμε το σπίτι μας στις τράπεζες.

Για τις οφειλές σε τραπεζικούς οργανισμούς, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση τους, διά της παραχώρησης προσωπικής μας ακίνητης περιουσίας.

Νιώθω όμως την ανάγκη δημόσια να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από την 10χρονη κόρη μου, γιατί δέχτηκα να υποθηκεύσω το μέλλον της στις τράπεζες.

Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από την 80χρονη μητέρα μου που λόγω της δικής μου ιδιότητας ως Πολιτικά Εκτεθειμένου Προσώπου τότε, η ίδια σήμερα κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, γιατί επέτρεψα να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις που δεν της ανήκαν.

Ζητώ συγνώμη από την οικογένεια μου γιατί έδωσα πίστη σε ανθρώπους που δεν ήταν ειλικρινείς στις προθέσεις τους και σήμερα ζητούν από μας υπέρογκα ποσά που αγωνιζόμαστε με την αδελφή μου και τη μητέρα μου να αποπληρώσουμε.

Τονίζω ότι ουδέποτε τύχαμε οιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης. Αντίθετα, τιμώντας την υπογραφή του πατέρας μας, αναλάβαμε οικονομικά βάρη που δεν δημιουργήσαμε.

«Δεν έτυχα οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα»

Η Ιωάννα Παναγιώτου σε γραπτή δήλωση της σε σχέση με την αναφορά στο πρόσωπο της στην τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΠΕΠ 15) ως πρώην αρχηγός πολιτικού κόμματος, αναφέρει ότι «τα δάνεια δημιουργήθηκαν στα πλαίσια προσπάθειας  μου για διατήρηση της μικρής οικογενειακής μου επιχείρησης η οποία λειτουργούσε από το 1988, και η οποία πλήγηκε ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση. Η επιχείρηση αυτή αποτελούσε  τη μόνη πηγή εισοδήματος μου από το 1988 μέχρι το 2013».

Σημειώνει ότι «οι αιτητές προσέφεραν σχεδόν όλα τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους έναντι των χρεών τους, με σκοπό τη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων» και «όσον αφορά στη λύση αναδιάρθρωσης που προτάθηκε από την Altamira, η Μονάδα συνέστησε (…) την έγκρισή της “όλως εξαιρετικά” υπό τους όρους και προϋποθέσεις που εισηγήθηκε» και οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί από τους αιτητές.

Δέον να σημειωθεί, αναφέρει, ότι μεταξύ των όρων συμπεριλαμβανόταν και η αποποίηση οποιασδήποτε τυχόν απαίτησης της, ως Διαχειριστή της περιουσίας αποβιώσαντα στενού συγγενικού της προσώπου για θέμα που αφορούσε ασφαλιστική κάλυψη.

«Προχώρησα, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας μου, σε αναδιάρθρωση στη βάση των όρων που πρότεινε η Altamira και όλες οι δόσεις αποπληρώνονται κανονικά μέχρι και σήμερα», προσθέτει.

Καμία ανάμειξη από την Κυριακίδου-Η ανακοίνωση του συζύγου της

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου σε γραπτή δήλωση της σημειώνει ότι «η αναφορά στο άτομο μου στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σχετικά με χορηγήσεις πρώην Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα αφορά αποκλειστικά επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου το 2007- εγώ απολύτως καμία ανάμιξη ή συμμετοχή είχα με το θέμα».

Σε ανακοίνωση του εξάλλου, ο σύζυγος της Κυριάκος Κυριακίδης, αναφέρει ότι η εξέλιξη των χορηγήσεων και αναδιαρθρώσεων της εταιρείας Ε, της οποίας είναι ένας εκ των μετόχων, συνάδει πλήρως με το τι περιγράφει η ΕΥ στην έκθεσή της, δηλαδή τις σοβαρές δυσκολίες που πολλές Κυπριακές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν λόγω της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2011 και κορυφώθηκε το 2013.

Η Ε, σημειώνει, ως αποτέλεσμα διέκοψε τότε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της και περιορίστηκε στη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Οι μέτοχοι της εταιρείας, αναφέρει, κατέληξαν σε συμφωνία με τo Πιστωτικό Ιδρυμα η οποία περιλάμβανε ένα συνδυασμό εργαλείων, όπως ανταλλαγή χρέους με επιπρόσθετα περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και μετρητά.

«Στη βάση της συμφωνίας αυτής έχουμε τηρήσει όλες τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και τώρα δεν οφείλουμε οποιοδήποτε ποσό», προσθέτει.

Ο κ. Κυριακίδης αναφέρει ότι ο χειρισμός που έτυχαν οι χορηγήσεις προς την εταιρεία της οποίας είναι μέτοχος ήταν παρόμοιος με ανάλογες περιπτώσεις της περιόδου εκείνης με βάση τις πολιτικές των Ρυθμιστικών Αρχών που ήταν σε ισχύ κατά τον ουσιώδη χρόνο.

«Συνεπώς, η λύση που έχει εξευρεθεί δεν ήταν προϊόν καμίας μορφής προνομιακής μεταχείρισης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επιστολή της ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ προς την ΕΥ, η οποία περιλαμβάνεται ως Παράρτημα Ε στην έκθεση της, στην οποία αναφέρεται ότι «δεν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις με ρυθμίσεις που να συνιστούν προνομιακή / ευνοϊκή μεταχείριση», συμπληρώνει.

Αναφέρει ότι όπως και η ίδια η ΕΥ σημειώνει στη σύνοψη (σελ. 6) της έκθεσης της και επαναλαμβάνει στα γενικά συμπεράσματα (σελ. 102) «η παράθεση των δεδομένων ως προς τις λύσεις αναδιάρθρωσης ή της ύπαρξης ΜΕΧ, ουδόλως εξυπακούει ότι το ίδιο το ΠΕΠ έχει προβεί κατ’ ανάγκη σε μεμπτή συμπεριφορά, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί ότι, με την αναφορά αυτή, αποδίδεται στο ΠΕΠ ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια θέση, αφού δεν ήταν δυνατό να εξεταστούν από την Υπηρεσία μας οι προσωπικές συνθήκες κάθε ΠΕΠ που ενδεχομένως να το εμπόδιζαν να συμμορφωθεί με τις δανειακές του υποχρεώσεις.

«Ούτε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι λύσεις αναδιάρθρωσης δεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του ΠΕΠ, αφού για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλές συμπέρασμα, ως προς τέτοιο χαρακτηρισμό περί ευνοϊκής μεταχείρισης ΠΕΠ θα πρέπει να εξετάσει ικανοποιητικό αριθμό άλλων παρόμοιων υποθέσεων τρίτων προσώπων, ώστε να προβεί σε αξιόπιστη σύγκριση του χειρισμού που έτυχε το ΠΕΠ με τα πρόσωπα αυτά», καταλήγει.

«Δεν έτυχα οποιασδήποτε προνομιακής ή ευνοϊκής μεταχείρισης»

Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο πρώην βουλευτής Πανίκκος Α. Σταυριανός σε σχέση με το θέμα της δημοσίευσης της απόφασης της Βουλής για την αναδιάρθρωση των δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, εκφράζοντας δυσαρέσκεια σε σχέση με την απόφαση να δημοσιεύσει η Βουλή δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν, χωρίς να τον ενημερώσει προηγουμένως ως όφειλε και χωρίς να τον καλέσει ενώ είχε το χρόνο και υποχρέωση να ζητήσει τις δικές του θέσεις στο θέμα.

Αφού σημειώνει πως οι αρχές της διαφάνειας επιβάλλουν το καθολικό έλεγχο κάθε δημοσίου προσώπου μηδενός εξαιρουμένου και τονίζοντας ότι όσοι ζητούμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, οφείλουμε να σεβόμαστε τις ανεξάρτητες αρχές του Κράτους Δικαίου όταν αυτές εφαρμόζονται στα πλαίσια των νόμων και των κανονισμών, ο κ. Σταυριανός σημειώνει πως οποιοσδήποτε εξετάσει αντικειμενικά και πάνω από όλα δίκαια τα γεγονότα , θα αντιληφθεί ότι "σε καμία περίπτωση δεν έτυχα οποιασδήποτε προνομιακής ή ευνοϊκής μεταχείρισης ή εκμεταλλεύτηκα το αξίωμα μου είτε από το Συνεργατισμό, ή την ΚΕΔΙΠΕΣ ή την ALTAMIRA ή από άλλο τραπεζικό ίδρυμα".

"Λειτούργησα όπως κάθε πολίτης και ως οικογενειάρχης στο πλαίσιο των νόμων και των κανονισμών χωρίς καμία εύνοια.

Νιώθω αναγκασμένος, αφού δεν κλήθηκα ποτέ από τη Βουλή να δώσω εξηγήσεις, παρά τις αντίθετες συστάσεις της Επιτρόπου προστασίας Δεδομένου Προσωπικού Χαρακτήρα, να αναφέρω ότι η Βουλή συμπεριφέρθηκε και ως κατήγορος και ως δικαστής και το παραδέχεται εξάλλου μέσα από την ανάλυση της απόφασής της, αφού αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων δεν αποδεικνύει οτιδήποτε μεμπτό για τα πρόσωπα που δημοσίως εκθέτονται", αναφέρει.

Στη δήλωσή του σημειώνει πως δεν έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο στην ΚΕΔΙΠΕΣ ή την ALTAMIRA γιατί έκανε αναδιάρθρωση στο πλαίσιο των νόμων και κανονισμών όπως δυστυχώς αναγκάστηκε η πλειονότητα των οικογενειών των συμπολιτών του "και δεν έτυχε καμίας ευνοϊκής μεταχείρισης".

Εξηγεί ότι κατά τις δύο θητείες ως βουλευτής (2006-2016) κατέθεσε αναλυτικά δηλώσεις Πόθεν Έσχες με πλήρη λεπτομέρεια και διαφάνεια όσον αφορά τόσο τα εν’ λόγω δάνεια που είχε συνάψει εκείνη την περίοδο, τα οποία ήταν σε διαφορετικές ημερομηνίες και αφορούσαν και το δάνειο για την πρώτη και μόνη κατοικία της οικογένειας του, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Βουλής.

Ο κ. Σταυριανός στη δήλωσή του σημειώνει ότι οι δόσεις των δανείων του αποπληρώνονταν, "όμως συνεπεία της οικονομικής κρίσης και άλλων προσωπικών προβλημάτων και οικογενειακών υποχρεώσεων (έχει δύο παιδιά φοιτητές στο εξωτερικό) αναγκαστικά αιτήθηκε αναδιάρθρωση ακολουθώντας πάντα τις νόμιμες διαδικασίες, όπως οι πλείστοι συμπολίτες μας".

"Το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο οποίο γίνεται αναφορά στο πρόσωπο μου και σε συγγενικό μου πρόσωπο, αφορά και το δάνειο της πρώτης κατοικίας μου, συμφωνήθηκε και εγκρίθηκε πέρσι (2020), περίοδο κατά την οποία δεν κατείχα οποιοδήποτε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα και αποπληρώνεται κανονικά", αναφέρει.

Ο πρώην Βουλευτής σημειώνει ότι δεν έχει πλέον μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ ή την ALTAMIRA που να αφορούν δάνεια στον Συνεργατισμό και επαναλαμβάνει ότι για σκοπούς εξασφάλισης της αναδιάρθρωσης των δανείων του, "τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, υπάρχουν οι εξασφαλίσεις οι οποίες καλύπτουν πλήρως τη συμφωνία και η αναδιάρθρωση των δανείων μου αποπληρώνεται κανονικά.

Δεν μου έχει χαριστεί κανένα ποσό και ούτε έχει γίνει η όποια διαγραφή δανείου".

"Ουδέποτε μου αναφέρθηκε εκ μέρους του Συνεργατισμού, της ΚΕΔΙΠΕΣ ή οποιουδήποτε άλλου, ότι υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα με τις εγγυήσεις των δανείων μου ή μου ζητήθηκε οποιαδήποτε επιπρόσθετη εξασφάλιση", καταλήγει.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ